BEST SOUNDTRACKS AND MUSIC SCORES 2010!

Ψάχνοντας το αρχείο μου, τα αλμπουμ που αγόρασα ή βρήκα οπουδήποτε, τις ταινίες ή τις μελωδίες που με συγκίνησαν, τα βραβεία και τις διακρίσεις των συνθετών, τις εκπλήξεις από το πουθενά, τα θυμήθηκα όλα και τελικά τα οργάνωσα σε μια λίστα με τα καλύτερα αλμπουμ κινηματογραφικής μουσικής ή τις συλλογές από κινηματογραφικές ταινίες.

Δυο-τρεις παρατηρήσεις πριν ξεκινήσω τον κατάλογο με τα καλύτερα:

Φέτος είχαμε κάποιες πολύ ωραίες επανεκδόσεις ή επανεκτελέσεις κλασικών έργων. Κάποια μάλιστα τα είχα αναφέρει σε ξεχωριστά post μέσα στο 2010. Κάποια άλλα θα τα αναφέρω εδώ και παράλληλα δίνω την υπόσχεση ότι μέσα στο 2011 το μπλογκ θα δώσει μεγαλύτερη προσοχή σε αυτές τις κινηματογραφικές μουσικές ιστορίες και θα τις αναδείξει. Νομίζω για τους φανατικούς συλλέκτες κινηματογραφικής μουσικής αυτό το κομμάτι της ανάρτησης θα είναι και το πιο ελκυστικό.

Υπάρχουν φυσικά και τα τηλεοπτικά σάουντρακ. Ποιος αρνείται το "True Blood" ή το "Glee" ή το δικό μας "Νησί" έχουν τραβήξει την προσοχή των θεατών στην μουσική? Έστω μια αναφορά χρειάζεται και σε αυτά ακόμη κι αν δεν περιλαμβάνονται στην λίστα.

Στον ελληνικό κινηματογράφο είχαμε οπωσδήποτε μια πεντάδα (και παραπάνω) εξαιρετικών ή έστω αξιόλογων ταινιών, κάτι που επιβεβαιώνει πως αυτό το νέο κύμα Ελλήνων δημιουργών ανανεώνει την κινηματογραφική δημιουργία και έκφραση της εθνικής μας κινηματογραφίας. Όμως είναι εντυπωσιακό πως σχεδόν καμία από αυτές τις ταινίες δεν έχει πρωτότυπο μουσικό σκορ αλλά στην καλύτερη περίπτωση κάποιες σκόρπιες εμβόλιμες μουσικές επιλογές του σκηνοθέτη! Και επειδή στους τυφλούς ο μονόφθαλμος βασιλέυει πάντα, σημειώνω στην λίστα μου τον Βαρδή Μαρινάκη και την υπέροχη μουσική του Δημ. Μαραμή για το "Μαύρο Λιβάδι". Να αναφέρω εδώ και τον Ρένο Χαραλαμπίδη με τα "Τέσσερα Μαύρα Κουστούμια" του.

Τέλος μην σας ξαφνιάσει που η λίστα μου είναι κατά τα 2/3 made in USA γιατί και στις ευρωπαϊκές ταινίες δυσκολεύτηκα να βρω κάτι που να με συνεπάρει μουσικά. Αν κάποιος απο 'σας βρήκε κάτι πάντως που εγώ το ξεχνάω ας με διορθώσει.

Με την επισήμανση πως σε κάθε τίτλο που βάζω υπάρχει αντίστοιχο λινκ από το youtube σας εύχομαι καλή ανάγνωση-ακρόαση ολοκληρώνω τα εισαγωγικά και περνάω στην λίστα:


10. SOCIAL NETWORK : Αναμφισβήτητα μια από τις ταινίες της χρονιάς. Και η μουσική των Τρεντ Ρεσνορ και Άτικους Ρος δεν θα μπορούσε παρά να θυμίζει βιντεογκειμ με τον house χαρακτήρα της. Να σημειώσουμε πως μέρος του σαουντρακ διατέθηκε δωρεάν στο κοινό μέσω της ιστοσελίδας της ταινίας. Δεν είμαι φανατικός αλλά δεν τα πήγαν και καθόλου άσχημα και είναι και οι δύο από τους σουπερ ταλαντούχους στην μέχρι τώρα μουσική τους διαδρομή. Ειδικά αν σκεφτείς πως ο Ρος μας έδωσε άλλο ένα καλό σκορ φέτος για την δράση της ταινίας The Book of Eli, πράγμα που σημαίνει πως η στροφή στην σοβαρή - κινηματογραφική μουσική είναι δημιουργική και θα έχει συνέχεια. Θα τους δούμε προς το παρόν στην οσκαρική κούρσα του 2011 καθ' ότι μεγάλα φαβορί.



9. HOW TO TRAIN YOUR DRAGON : Ο Τζον Πάουελ είναι ένας συνθέτης που μου αρέσει γενικώς. Και φέτος έκανε κάτι παραπάνω για αυτό το χαριτωμένο animation με τους δράκους και τα λοιπά παραμυθοαξεσουάρ. Και το καρτουν είναι χαριτωμένο και ίσως μπει στην λίστα με τα best films της χρονιάς. Μετά από αρκετά χορταστικά score δράσης (όπως τα αγαπημένα μου Italian Job και Mr and Mrs Smith) και φυσικά μουσική για animation (τριλογία Ice Age, Kung fu Panda) μια θέση στις λίστες μου για τον Πάουελ και φυσικά είθε κάποια στιγμή και κάποια υποψηφιότητα Όσκαρ


8. ΜΑΥΡΟ ΛΙΒΑΔΙ : Το γράφω ξανά εδώ γιατί το έχω επισημάνει και στο παρελθόν. Ο Δημήτρης Μαραμής είναι απόλυτα κινηματογραφικός ως συνθέτης. Και ευτυχώς στην ταινία του Βαρδή Μαρινάκη είχε την ιδανική ευκαιρία να μας κάνει να χαρούμε την ατμοσφαιρική μουσική του και μάλιστα για μια ταινία εποχής. Άδικα δεν βρέθηκε στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Κινηματογραφικής Ακαδημίας και αυτό πρέπει να επισημανθεί. Ας ελπίσουμε πως θα δικαιωθεί τώρα με τα βραβεία κοινού της SevenArt. Ελπίζω επίσης πως αυτό το λιτό αλλά απόλυτα εκφραστικό μουσικό score κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον θα κυκλοφορήσει και σε μορφή αλμπουμ για τους φίλους της μουσικής του Μαραμή.


7. CRAZY HEART : Ο Τ-Bone Burnette έγραψε ένα φανταστικό κάντρι-φολκ άλμπουμ για τις ανάγκες μιας ταινίας που δεν είδαμε ποτέ στην Ελλάδα σε μεγάλη οθόνη! Ευτυχώς υπάρχει πλέον σε dvd και έτσι θα απολαύσετε τα τραγούδια και τη μουσική της ταινίας, που είναι μια άλλη πολύ ζωντανή αφήγηση στα πάθη και στις αδυναμίες του πρωταγωνιστή της ιστορίας. Το Weary Kind είναι το φετινό Όσκαρ τραγουδιού και ένα πράγματι ένα υπέροχο τραγούδι που έγραψε και ηχογράφησε με την συνεργασία του Ραϊαν Μπιγκχαμ.


6. IO SONO L'AMORE : Το ηχητικό background της ταινίας του Λούκα Γουαντανίνο δεν είναι τίποτα άλλο από ένα απολαυστικό compilation του μινιμαλιστή συνθέτη Τζον Άνταμς.

ΛΙΣΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ




Και μίνι λίστα μέσα στη λίστα για απατητικούς συλλέκτες κινηματογραφικής μουσικής:

(α) οι επανεκδόσεις και οι νέες ηχογραφήσεις τριών γαλλικών κινηματογραφικών μουσικών του Ζωρζ Ορίκ,

(β) η Φιλαρμονική της Πράγας που ηχογράφησε την ολοκληρωμένη πλέον ηχητική μπάντα του "Άλαμο" του Ντιμίτρι Τιομκιν με διάρκεια 160 λεπτά αλλά και

(γ) νέο υλικό από τις κινηματογραφικές συνθέσεις του Τζον Μπάρι ,

δ) την εορταστική έκδοση της Varese Sarabande του "Σπάρτακου" του Άλεξ Νορθ (για τα 100 χρόνια από την γέννηση του) με 6 δισκάκια cd, 1 dvd και ειδική έκδοση 168 σελίδων με ντοκουμέντα

(ε) την συλλεκτικότατη έκδοση σε αριθμημένα (500) αντίτυπα της μουσικής του Ζώρζ Ντελερί για την ταινία του Ζυλ Ντασσέν "Le Pianos Mecaniques" (Τα Μηχανικά Πιάνα), κινηματογραφική διασκεύη του ομότιτλου έργου της Μαργκερίτ Ντυράς με την Μελίνα Μερκούρη και τον Τζειμς Μεϊσον

(στ) και τέλος το ειδικό music box για τα 25χρονα της κοινής πορείας των Ντάνυ Έλφμαν και Τιμ Μπάρτον το οποίο περιέχει όλα τα soundtrack scores από τον Pee Wee του 1985 μέχρι την "Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων" του 2010 με νέα εξώφυλλα επιμελημένα από τον ίδιο τον Τιμ Μπάρτον (βλέπε φώτο πιο πάνω) συν 3 ηχητικά δισκάκια με ανέκδοτο υλικό και ειδικές συλλεκτικές ηχογραφίσεις, ένα dvd με τους δύο φίλους και συνεργάτες ναμιλούν για 25χρονά τους και ειδικά gadgets που σίγουρα θα ξετρελάνουν τους φανατικούς του συγκεκριμένου κινηματογραφικού διδύμου!

ΣΥΝΕΧΕΙΑ...


5. ALICE IN WONDERLAND : Η σχέση Ντάνι Έλφμαν και Τιμ Μπάρτον είναι πλέον σημείο αναφοράς για την ιστορία του κινηματογράφου. Φέτος μάλιστα έκλεισαν 25 χρόνια κοινής διαδρομής και το γιορτάσαν δεόντως. Η Αλίκη δεν είναι η καλύτερη ταινία του Μπάρτον καθώς είναι υποταγμένη απόλυτα στην παγίδα του 3D και της μεγάλης παραγωγής. Ωστόσο έχει κάποια θετικά επιμέρους στοιχεία και ένα από αυτά είναι η μουσική του Έλφμαν, που ξέρει να λειτουργεί υπέροχα με την μεγάλη ορχήστρα και έτσι εδώ μας δίνει ένα υπεροχο συμφωνικό σκορ.


4. KICK ASS - THE KIDS ARE ALL RIGHT - EAT PRAY LOVE - SCOTT PILGRIM VS THE WORLD - GAINSBOURG-GREENBERG : Έξι compilation albums με κινηματογραφική σύνδεση και αναφορά στο Νο4. τα βάζω όλα μαζί καθώς υπήρξαν όλα μαζί καλή παρέα σαν επιλογές και σαν μουσική αλλά και σαν υλικό ηχητικό στις ταινίες τους.

a - Το Kick Ass είχε και ωραια μουσική (to link απο την εισαγωγή της ταινίας που κλείνει απότομα) από τους Τζον Μέρφι και Χένρι Τζακμαν αλλά οι επιλογές του σάουντρακ Prodigy, Elvis, Moriconne, Mika, Dickies, κ.α. δένουν καταπληκτικά


b - Στο Kids Are All Right η μουσική είναι του Κάρτερ Μπέργουελ αλλά και εδώ το συλλογικό δισκάκι έχει ωραίες επιλογές που πάνε γάντι με το φιλμ. Λάτρεψα ιδιαίτερα τους MGMT και Tame Impala.


c - Χαριτωμένη η μουσική του Ντάριο Μαριανέλι στο Εat, Pray, Love αλλά όλα τα λεφτά η συμμετοχή του Έντι Βέντερ σε δύο πρωτότυπα τραγούδια του soundtrack.

d - Άλλο ένα υπέροχο ροκ soundtrack, ίσως το πληρέστερο στην κατηγορία του, αυτό του Σκοτ Πιλγκριμ.

e - Αντίστοιχα αναφέρω και το Greenberg ("Δεν σκέφτομαι, άρα υπάρχω" ο ελληνικός τίτλος), ένα σάουντρακ με ροκ - φολκ αισθητική και ήχο από τον Τζον Μέρφι.

f- Eφάμιλλο του Walk the line και του Ray το βιογραφικό σάουντρακ του Gainsbourg με τους ηθοποιούς να ερμηνεύουν τα κομμάτια



3. FANTASTIC MR FOX - GHOST WRITER : Ο Αλεξάντερ Ντεπλά είναι μια από τις αδυναμίες μου και το ξέρετε καλά όσοι με διαβάζετε εδώ και καιρό. Αν πέρυσι ήταν ένα δημιουργικό pick με 7 κινηματογραφικά scores φέτος ο συνθέτης συνέχισε δίνοντας μας άλλη μια 5αδα ωραίων συνθέσεων σε αντίστοιχες ταινίες. Σημειώνω εδώ όμως τον αλεπουδιάρη Κύριο Φοξ - Κριστόφερσον, μια παραγωγή του 2009 , που παίχτηκε στην Ελλάδα φέτος και ήταν η φετινή οσκαρική υποψηφιότητα του. Όπως επίσης και την συνεργασία του με τον Πολάνσκι στο πολιτικό - κοινωνικό θρίλερ του "Αόρατου Συγγραφέα". Και σημειώνω πως για τα Όσκαρ 2011 πρέπει να προσέξουμε τον "Λόγο του Βασιλιά". Ίσως να είναι η ώρα του Ντεπλά, αν ξεπεράσει βέβαια άλλα ένα-δυο σοβαρά εμπόδια


2. A SINGLE MAN: Ένα υπέροχο αλμπουμ, που δεν πρέπει να λείπει από την δισκοθήκη σας. Η ανακάλυψη της φετινής χρονιάς είναι ο Πολωνός Άμπελ Κορζενιόφσκι και η συνεργασία του με τον Σιγκέρου Ουμεμπαγιάσι για την ταινία του Τομ Φορντ. Το συναίσθημα στα έγχορδα ξετυλίγει και χρωματίζει όχι μόνο την μοναξιά και την εσωτερική φόρτιση του ήρωα της ταινίας αλλά και την ταύτοτητα και το ηχόχρωμα των δύο συνθετών.


1. INCEPTION - SHERLOCK HOLMES : O Χανς Τσίμερ έβαλε την σφραγίδα του στο 2010 αρχικά με το κεφάτο, γλεντζέδικο, χιουμoριστικό και ενίοτε σαρκαστικό "Σερλοκ Χολμς". Τα πράγματα όμως σοβάρεψαν άγρια όταν μπήκα στην αίθουσα για να δω το ονειρικό ψυχολογικό περιπετειώδες δράμα του Κρις Νόλαν. Ο συνθέτης αποτελεί εδώ και μια 20ετία περίπου ένα κεφάλαιο για τον αμερικάνικο κινηματογράφο. Έχει μια πλούσια φιλμογραφία και δισκογραφία και έχει την ικανότητα να αλλάζει ύφος ανάλογα με τις ανάγκες του είδους της ταινίας. Αν με το Dark Knight δεν μπήκε στα Όσκαρ για ένα τυπικό κόλλημα στο Inception νομίζω πως δεν θα υπάρξει κάνενα κόλλημα να αναγνωρίσουν όλοι πως ο Μπέρναρ Χέρμαν και η νουάρ αισθητική του, όπως και η Εντίθ Πιάφ, μπορούν να είναι ένα σημείο αναφοράς (tribute) σε ένα score με έντονο το στίγμα της μοντέρνας μουσικής αλλά και της τεχνολογίας στη μουσική. Στα συν της μουσικής η συμμετοχή του κιθαρίστα Τζόνυ Μάρ.



Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Διαβάζοντας το κείμενο κι ακούγοντας τις μουσικές στα links σιγουρεύτηκα..θα δω το "Μαύρο λιβάδι" ίσως και το "Single man"! Θα πάρω το soundtrack του τελευταίου κι αν κυκλοφορήσει και του Μαραμή!
Επίσης, άκουσα και Tame Impala για πρώτη φορά και μου άρεσαν πολύ!!

Ευχαριστώ (αναμένουμε και συνέχεια στα soundtracks αφιερώματα)!
Χρόνια πολλά και καλές γιορτές!
:-)
Ο χρήστης igkros είπε…
@ new girl

Άργησα να δω το σχόλιο σου αλλά καλιό αργά...

Όταν τα δεις πες μου εντυπώσεις

Καλή πρωτοχρονιά να έχουμε

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ