ΕΞΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ!

Ότι θα γινόταν η Αθηνά Ταγγάρη και το Άτενμπεργκ το παγοθραυστικό που θα έπειθε την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου να υπερψηφίσει το κινηματογραφικό νομοσχέδιο φαντάζομαι δεν θα της περνούσε ούτε σαν αστείο από το μυαλό. Κι όμως το σενάριο αυτό εξελίχτηκε χτες στην ομιλία του Υπουργού Πολιτισμού στην ολομέλεια της Βουλής.

Στην ομιλία αυτή βγήκαν και κάποιες ειδήσεις καθώς ο Υπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει με προσοχή το ζήτημα της κινηματογραφικής παιδείας, την λειτουργία της Ταινιοθήκης και των Λεσχών, το Φεστιβάλ Δράμας ενώ σημαντική ήταν και η ανακοίνωση της επανεξέτασης του θεσμού των Κρατικών Βραβείων Ποιότητας και η αναζήτηση συλλογικού φορέα που θα κάνει την διαδικασία επαρκώς δημοκρατική και διάφανη (λέγε με Ακαδημία).

Ο κος Γερουλάνος τόνισε πως το παράδειγμα του φεστιβάλ Κινηματογράφου είναι χαρακτηριστικό της κακοδιαχείρησης και της ανεξέλεγκτης ανευθυνότητας και σπατάλης που επικράτησε στον χώρο του πολιτισμού και ήταν παράλληλα αρκετό ώστε το νομοσχέδιο αυτό να δίνει το βάρος ευθύνης και επιλογής στο Υπουργείο Πολιτισμού πλέον για την δίοικηση και διαχείρηση με την επιλογή ανθρώπων ικανών που θα περιορίσουν τη σπατάλη από τα λεφτά των φορολογουμένων. Το νομοσχέδιο έγινε τυπικά λοιπόν νόμος του Κράτους αφού ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία και απομένει η ψήφιση του (την Τετάρτη) και επί των άρθρων για να ολοκληρωθεί τυπικά η διαδικασία.

Η ουσιαστικότερη όμως είδηση αφοράτην συμμετοχή που υπήρξε στην ολομέλεια. Η οποία δυστυχώς καθόλου τιμητικά αριθμούσε έξι (αριθμός 06) βουλευτές, οι οποίοι επιχειρηματολόγησαν και ψήφισαν υπέρ ή κατά ενός νομοσχεδίου που άπτεται της πολιτιστικής ζωής και ανάπτυξης του τόπου μας. Ξεκίνησε με συμμετοχή 10-15 ατόμων για να καταλήξει μέχρι την ψήφιση με 6 βουλευτές εντός της αίθουσας! Την μικρή συμμετοχή επεσήμαναν με κάποιο σαρκασμό και κάποιοι από τους συμμετέχοντες αναφέροντας μάλιστα πως είναι κρίμα που είναι περιορισμένη σε τέτοιο βαθμό που απουσιάζουν ακόμη και βουλευτές της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, επιτροπή από την οποία πέρασε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πριν κατατεθεί στην ολομέλεια του Σώματος!

Τόσο σημαντική βιομηχανία είναι ο πολιτισμός λοιπόν στην Ελλάδα, όπως μας λένε προεκλογικά οι εθνοπατέρες μας, ώστε μετά από 18 μήνες με μια κίνηση πολιτών (Ομίχλη) να βγαίνει μπροστά με συγκεκριμένα αιτήματα, διαμαρτυρίες, αποχές από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, συνεντεύξεις σε διεθνή και ελληνικά ΜΜΕ και από την άλλη με πλήθος συμμετοχών και τιμητικών διακρίσεων σε περισσότερα 400 φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο μόλις 6 άνθρωποι (ένας από κάθε κόμμα της αντιπολίτευσης, ένας ανεξάρτητος και οι υπόλοιποι από την κυβερνητική παράταξη) έδωσαν το παρόν και συμμετείχαν στην συζήτηση και στην ψηφοφορία για τον κινηματογράφο. Φαντάσου να μην ήταν κληρονομιά και βιομηχανία ο κινηματογράφος για την Ελλάδα τι συμμετοχή θα είχε. Κάθε άλλο σχόλιο νομίζω πως είναι περιττό!

Δείτε εδώ τα πρακτικά της συζήτησης της Ολομέλειας και όλα τα κείμενα της επεξεργασίας του νομοσχεδίου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ