ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ (Β΄ΜΕΡΟΣ)


Ολοκληρώνεται σήμερα η παρουσίαση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου με τις προτάσεις μας στο πανόραμα του προγράμματος. Ανοιχτοί Ορίζοντες, Ματιές στα Βαλκάνια, Ημέρες Ανεξαρτησίας. Πάμε λοιπόν!

Οι Ανοιχτοί Ορίζοντες είναι ουσιαστικά η αναβίωση μιας ωραίας ιστορίας του Φεστιβάλ που κράτησε 13 χρόνια. Από την διεθνοποίηση του 1992 μέχρι και το 2005. Ο Δημ. Εϊπίδης ξαναζωντανεύει αυτό που για την γενιά των φεστιβαλικών 90ς αποτέλεσε την καρδιά και την ψυχή της Θεσσαλονίκης και όπως φαίνεται η επιλογή εκπρώτης όψεως είναι ορθή. Θα κριθεί βέβαια και εκ του αποτελέσματος αλλά για την ώρα σημειώστε τα ρώσικα ΠΩΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ (φώτο) και ΣΙΩΠΗΛΕΣ ΨΥΧΕΣ. Δύο ταινίες εκ διαμέτρου αντίθετες μεταξύ τους αλλά πολύ δυνατές αμφότερες. Η πρώτη μάλιστα αποτέλεσε ένα από τα διαμάντια της Μπερλινάλε 2010. Προσέξτε επίσης την αμερικάνικη ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ, που έχει ξεχωρίσει σε αρκετά φεστιβάλ του εξωτερικού και οι ψιθυροι την θέλουν να είναι το indie θαύμα των φετινών Όσκαρ.

Αξίζει επίσης να έχετε υπ'όψην σας το ιρλανδέζικο 100 ΠΡΩΙΝΑ, τον ΚΥΝΗΓΟ του Ιρανού Ράφι Πιτς καθώς και ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΠΟΥ ΨΙΘΥΡΙΖΕ.

Στις Ημέρες Ανεξαρτησίας (ID 2010) στέκομαι πρώτα στο αφιέρωμα στον Ταϊλανδο Βερασεθακούλ (ή Βιρασετάκουν όπως αναφέρετε στα δελτία τύπου του Φεστιβάλ). Οι μυημένοι σινεφιλ και οι φανατικοί φεστιβαλιστές υποθέτω πως ήδη έχετε δει τουλάχιστον το "Για πάντα δικός σου", που το 2002 είχε ενθουσιάσει στο Φεστιβάλ Βενετίας ενώ είχε κερδίσει το Χρυσό Αλέξανδρο στη Θεσσαλονίκη. Ο Τζο, όπως είναι το χαϊδευτικό του σκηνοθέτη, για να μην μπλέκουμε και με ταϊλανδέζικους γλωσσοδέτες, θα δώσει το παρών στο φετινό Φεστιβάλ, θα μιλήσει σε masterclass και θα τιμηθεί για την προσφορά του στον κινηματογράφο ενώ θα πραγματοποιηθεί και η πανελλαδική πρώτη της τελευταίας του ταινίας, που κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες γοητεύοντας μάλιστα τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής Τιμ Μπάρτον, "Ο ΘΕΙΟΣ ΜΠΟΥΝΜΙ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΖΩΕΣ ΤΟΥ".


Στο πρόγραμμα πάντως του τμήματος σημειώστε όπωσδήποτε το παλαιστινιοκαναδέζικο δράμα "ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ" (φώτο) του Ντενί Βιλνέβ. Πρόκειται για μια από τις πιο δυνατές ταινίες του φετινού προγράμματος χωρις αμφιβολία. Στο Τορόντο τον Σεπτέμβριο του 2010 έκλεψε τις εντυπώσεις ενώ υπολογίζεται στα δυνατά χαρτιά του φετινού ξενόγλωσσου Όσκαρ. Ο σκηνοθέτης μάλιστα θα είναι στην Θεσσαλονίκη για την πρεμιέρα της ταινίας του. Δείτε ακόμα τον "ΟΚΤΩΒΡΗ", περουβιανή μεταφυσική μαύρη κωμωδία που μέσα στο 2010 έχει ταξιδέψει σε αρκετά διεθνή φεστιβάλ, όπως Κάννες, Κάρλοβι Βάρι, κ.α. Από την Λατ. Αμερική, που φέτος στο ID2010 προσ΄φερουν πολύ καλές επιλογές γενικά, ξεχωρίζει και το μεξικάνικο "ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ", ταινία που διακρίθηκε με Χρυσή Τίγρη στο Ροτερνταμ τον Ιανουάριο του 2010 και κινείται ανάμεσα στο fiction και το ντοκιμαντέρ.

Τέλος από τους Νέους Αμερικάνους Ανεξάρτητους Δημιουργούς επιλέξτε το ΜΥΘΟ ΤΗΣ ΑΜΕΡΚΑΝΙΚΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ, ταινία που κέρδισε θετικές κριτικές στις Κάννες του 201ο.


Ίσως το τμήμα στο οποίο δυσκολεύομαι περισσότερο να κάνω επιλογή είναι το Ματιές στα Βαλκάνια. Κι αυτό γιατί εδώ και χρόνια αποτελεί ένα δοκιμασμενο κομμάτι του φεστιβάλ που δύσκολα απογοητεύει τους θεατές του. Εν πάσει περιπτώση για την ώρα τσεκάρω στο πρόγραμμα το ρουμάνικο ΑΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΦΥΡΙΞΩ, ΣΦΥΡΑΩ, (φώτο) ταινία που βρέθηκε στα βραβεία της φετινής Μπερλινάλε (και ενθουσίασε κοινό και κριτικούς). Στο Βερολίνο άρεσε και ο ΚΟΣΜΟΣ του Ρεχά Ερντέμ, το σημειώνω λοιπόν και αυτό.

Θα ήθελα ολοκληρώνοντας να πω ότι καθώς κυλάει το δεκαήμερο του φεστιβάλ θα επανερχόμαστε στις προτάσεις μαςοι οποίες πιθανότατα να ανανεωθούν και με νέους τίτλους που το κοινό να αναδείξει ως προτάσεις. Για αυτό θα έλεγα πως όποιος αναγνώστης δει μια φεστιβαλική ταινία καλό θα ήταν να αφήνει ένα σχόλιο ώστε να μας βοηθάει με τις εντυπώσεις του.

Σχόλια

Καλησπέρα καλησπέρα! Νομίζω ότι η φωτογραφία η πρώτη είναι από την ταινία του γιου του Γαβρά. Προμηθεύτηκα τα πρώτα μου εισιτήρια. Φαντάζομαι θα συναντηθούμε σε κάποια αίθουσα. Έχει ενδιαφέρον το φετινό, αν και ξεκινά με πολλά drawbacks και cutdowns.
Ο χρήστης igkros είπε…
@ ΣΠΡ

Η πρώτη φώτο είναι από την ρώσικη ΠΩΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.

Υποθέτω πως θα τα πουμε σε κάποια άιθουσα.περιμένω σχόλια για τις ταινίες που θα δεις. η ανταλλαγή πληροφοριών προφυλάσσει από πατατες και βοηθάει να δούμε καλές ταινίες!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ