ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΚΚ ΑΠΟ ΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ


Συνεχίζεται σήμερα η εξέταση και η επεξεργασία του κινηματογραφικού νομοσχεδίου στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων με την ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών προσώπων. Κατά την χτεσινή έναρξη της διαδικασίας τα κινηματογραφικά σωματεία συγκεντρώθηκαν έξω από την Βουλή για να διαμαρτυρηθούν για την ψήφιση του νομοσχεδίου. Παράλληλα το Σωματείο Μικρό και σκηνοθέτες ταινιών μικρού μήκους κατέλαβαν συμβολικά το Κέντρο Κινηματογράφου δηλώνοντας την αντίθεση τους στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού.


Τα Σωματεία καταγγέλουν ότι "ο Υπουργός Πολιτισμού εν κρυπτώ, με ομάδα μυστικοσυμβούλων που ακόμη δεν τόλμησαν να πουν ποιοί είναι, κατασκεύασε ένα ονομαζόμενο Νόμο πλαίσιο για τον Ελληνικό Κινηματογράφο ο οποίος:

1- Διορίζει έναν Γενικό Διευθυντή στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου που θα μοιράζει τα χρήματα στους αρεστούς του, πλήρης δηλαδή επικράτηση των πελατειακών σχέσεων.

2- Ακυρώνει τον ελάχιστο έλεγχο με την κατάργηση των Γενικών Συνελεύσεων και των αιρετών μελών από τα Διοικητικά Συμβούλια (Ε.Κ.Κ. και Φεστιβάλ), δημιουργώντας νέες διευθύνσεις και εκτινάσσοντας τα έξοδα στα ύψη, σε καιρούς οικονομικής κρίσης.

3- Χαρίζει τα χρέη ύψους 15.000.000¤ στα ιδιωτικά κανάλια, μειώνοντας το ποσοστό που πρέπει να καταβάλλουν στον Ελληνικό Κινηματογράφο από 1,5% σε 0,75%.

4- Καταργεί την προβολή της Ελληνικής Ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

5- Στηρίζει μια μικρή ομάδα προνομιούχων που θα χρηματοδοτούνται μόνιμα από το Κράτος με πακτωλό χρημάτων έναντι της πλειοψηφίας των ελλήνων δημιουργών που παραμένουν στο περιθώριο, πλήρης δηλαδή αναξιοκρατία.

Ομάδα πρωτοβουλίας αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Ε.Ε.Σ, Χάρη Παπαδόπουλο, τον Πρόεδρο του ΣΕΠΚΤΒ, Γιώργο Σγουράκη, τον Πρόεδρο του Σωματείου «μικρό» Κώστα Σταματόπουλο και τον Πρόεδρο του Σ.Ε.Η. Λεωνίδα Βαρδαρό μαζί με ομάδα καλλιτεχνών επισκέφθηκαν τα πολιτικά κόμματα και έδωσαν ψήφισμα ενάντια στο Νομοσχέδιο, ψήφισμα με το οποίο οι φορείς ζητούν την απόσυρση αυτού του Νομοσχέδιου και απαιτούν να ανοίξει ένας διάλογος του Υπουργείου Πολιτισμού με όλους τους ανθρώπους του Κινηματογράφου, χωρίς αποκλεισμούς".

Τα σωματεία πάντως, που πέρα από τις διαμαρτυρίες τους έχουν ξεκινήσει και την συλλογή υπογραφών ανθρώπων του καλλιτεχνικού χώρου που δηλώνουν αντίθετοι στην φιλοσοφία του νομοσχεδίου, βρήκαν άλλον ένα σύμμαχο στο πρόσωπο των Οικολόγων Πράσινων οι οποίοι με προχτεσινή τους ανακοίνωση ζητούν παράταση της διαβούλευσης για το νομοσχέδιο και την οργάνωση ημερίδας ώστε να διατυπωθούν εκ νέου όλες οι απόψεις και να υπάρξουν νέες βελτιώσεις επί του κειμένου

Πηγή δελτίου τύπου - φωτογραφιων: facebook group της Ε.Ε.Σ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ