ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 08/12

Φτάνοντας στη μέση του φεστιβάλ θα το πάω σήμερα χαλαρά και δεν πρόκειται να σε βομβαρδίσω με συνεχείς προτάσεις. Έχουμε ανάγκη και από λίγη ξεκούραση...

Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΒΑΒΥΛΩΝΑΣ του Μοχάμεντ Αλ Νταράτζι



Μέχρι σήμερα έχουμε δει πολλές ταινίες για τον πόλεμο στο Ιράκ από την πλευρά της Αμερικής. Και αυτό σε όλες τις πιθανές εκδοχές και με όλους τους πιθανούς τρόπους φτάνοντας φυσικά μέχρι το Hurt Locker. Μάλλον σήμερα το απόγευμα ήρθε η ώρα να δούμε μια ταινία για το Ιράκ από έναν Ιρακινό. Ο Μοχάμεντ Αλ Νταράτζι ήταν εναντίον του καθεστώτος Σαντάμ. Σε αυτή τη ταινία δείχνει το Ιράκ μετά το γκρέμισμα του Σαντάμ Χουσεϊν από την εξουσία όπως το έζησε η ίδια η πατρίδα του και οι κάτοικοι της. Η ταινία ξεκίνησε μια θριαμβευτική πορεία το 2009 στο Cannes Marche du Film και έκανε πρεμιέρα στο Σάντανς τον Ιανουάριο του 2010 και εν συνεχεία παρουσιάστηκε στο Βερολίνο και σε αρκετά μικρότερου βεληνεκούς φεστιβάλ (Σιάτλ, Μελβούρνη, Ριο Ντε Τζανεϊρο)κερδίζοντας το θερμότερο χειροκρότημα. "Ο γιος της Βαβυλωνας" είναι η πρόταση του ιράκ για το ξενόγλωσσο Όσκαρ 2011 και μην σας κάνει εντύπωση αν το βράδυ της απονομής ο Αλ Νταράτζι ακούσει μετά την περίφημη φράση "And the Oscar goes to..." το όνομα του!

OLYMPION 08/12 20.30 ID 515
Φ.ΛΙΑΠΠΑ 10/12 23.00 ID 747

Ο ΚΥΝΗΓΟΣ του Ράφι Πιτς



Σχεδόν την ίδια ώρα προβάλεται και ο Κυνηγός του Ράφι Πιτς, μια ταινία για την οποία έχουν ειπωθεί αρκετά τις τελευταίες μέρες. Ο Ράφι Πιτς σκηνοθετεί, γράφει το σενάριο και πρωταγωνιστεί σε μια ταινία που κάλιστα θα την έλεγες αστυνομική περιπέτεια βλέποντας απλά το τρέιλερ. Να σημειώσω εδώ μπας και νιώσεις μια υπερηφάνια και σε τραβήξει στην αίθουσα βρε αδερφέ πως την παραγωγή της ταινίας έχει κάνει ένας Έλληνας με σπουδαία πορεία στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο. Ο Θανάσης Καραθάνος πέρυσι μάλιστα ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος στη Θεσσαλονίκη μιας και η παραγωγή του "Ajami" είχε κερδίσει το Χρυσό Αλέξανδρο.

Π.ΖΑΝΝΑΣ 08/12 19.30, ID 525
Φ.ΛΙΑΠΠΑ 09/12 15.30, ID 643

Υπάρχει βέβαια στο πλάνο και η ταινία του υιού Γαβρά. Το μήλο λένε κάτω απ' τη μηλιά θα πέσει και έτσι συνέβη και εδώ. Κρατάω τις επιφυλάξεις μου βέβαια. Πριν μερικά χρόνια πάντως η κόρη Γαβρά, Ζυλιέν είχε κάνει ένα συμπαθέστατο πρώτο σκηνοθετικό βήμα με το "La faute a Fidel". Συμβαίνει το ίδιο και με τον Ρομέν ή τζάμπα καίει η λάμπα? Εγώ πάντως οφείλω να σου υπενθυμίσω τι παίζει το φεστιβαλικό πρόγραμμα και αυτό είναι μέσα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ