ΔΕΚΤΟ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ


Δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων έγινε χτες το κινηματογραφικό νομοσχέδιο. Απομένει η ψήφιση του και στο σύνολο ώστε και τυπικά να ολοκληρωθεί η διαδικασία και περάσει σε ΦΕΚ.

Η χτεσινή συνεδρίαση, στιγματίστηκε από την επίθεση εξαγριωμένων απεργών - διαδηλωτών κατά του βουλευτή Κωστή Χατζιδάκι, γεγονός που καταδικάστηκε τόσο από τον Πρόεδρο της Βουλής, Φ. Πετσάλνικο και τον έκπροσωπο της κυβέρνησης στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες της ολομέλειας Υπουργό Πολιτισμού όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στα του νομοσχεδίου ο κος Γερουλάνος πληροφόρησε το Σώμα για μια σειρά νέων τροποποίησεων που αφορούν την χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας σε ταινίες (όπως ειπώθηκε το κινηματογραφικό έργο πρέπει είτε να συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις για την γλώσσα, τον τόπο γυρισμάτων και τις δαπάνες εντός της Ελλάδας είτε ο παραγωγός και ο σκηνοθέτης να αποδεικνύουν ότι το περιεχόμενο του έργου σχετίζεται με την Ελλάδα), βελτιώσεις στο νέο σύστημα ενισχύσεων επιστροφής φόρου, παροχή δυνατότητας στην ΕΡΤ να κάνει χρήση του όρου διαφημιστικής διάθεσης 0,75% ενώ διευκρίνηστηκαν με μεγαλύτερη σαφήνεια στο κείμενο τα κριτήρια και τα προσόντα των διευθυντικών στελεχών - μανατζερ τόσο στο νέο ΕΚΚ όσο και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Ο κος Γερουλάνος δέχτηκε βέβαια και νέες προτάσεις για βελτιωτικές αλλαγές στο νόμο. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζουν η επιμονή του βουλευτή ΝΔ Μ. Τζήμα να υπάρξει διατύπωση στο κείμενο του νομοσχεδίου σχετική με το Φεστιβάλ Δράμας(ο Υπουργός έχει ήδη τοποθετηθεί πως θα ασχοληθεί με το θέμα μέσα στο 2011 σε νέο νομοσχέδιο), η πρόταση του πρώην Προέδρου του Κοινοβουλείου Απ. Κακλαμάνη να υπάρξει τροποποίηση υπέρ της συμμετοχής των Σωματείων στα Δ.Σ. ΕΚΚ και Φεστιβάλ (ο κος Γερουλάνος απάντησε πως η μόνη βελτίωση που μπορει να γίνει είναι ο Πρόεδρος και το ΔΣ σε ανοιχτή συνεδρίαση τους μια φορά το χρόνο να ενημερώνουν κάθε ενδιαφερόμενο για τις αποφάσεις τους) ενώ από αρκετούς βουλευτές, ακόμη και της συμπολίτευσης, υπηρξε αίτημα για αναθεώρηση της απόφασης κατάργησης των Κρατικών Βραβείων Κινηματογράφου. Το αίτημα μάλιστα συνδέθηκε με την ανάγκη αναβάθμισης του ελληνικού τμήματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου δημιουργώντας εκ νέου είτε διαγωνιστικό Φεστιβάλ Ελλληνικού Κινηματογράφου είτε κατάθεση της παραγωγής συνολικά στο φεστιβάλ και απονομή Κρατικών Βραβείων Ποίοτητας. Μερίδα βουλευτών εξέφρασετην ανυσηχία περαιτέρω απαξίωσης και συρρίκνωσης του ελληνικού Φεστιβάλ κάτι που ίσως λειτουργήσει αρνητικά και για την ίδια την εκδήλωση συνολικά. Ο Υπουργός σε αυτό το σημείο τόνισε προηγούμενη δήλωση του για αναζήτηση αξιόπιστου φορέα για την διοργάνωση των συγκεκριμένων βραβείων.

Δείτε το κείμενο του νόμου, τις τροποποιήσεις και τα πρακτικά των συνεδριάσεων της ολομέλειας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ