Η "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΛΛΙΩΣ"ΚΑΝΕΙ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2010 ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ 2011! ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ!

Ο χρόνος ζωής του 2010 σιγά σιγά λιγοστεύει χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα κακό. Όπως και να το δούμε το 2010 ήταν μια χρονιά ανατρίχιλας και ας ελπίσουμε το 2011 όσο δύσκολο κι αν είναι σε προσωπικό ή σε συλλογικό επίπεδο να έχει αυτή την ανατρεπτική φύση προς το χειρότερο. Και αφού λοιπόν ο παλιός χρόνος μας αφήνει έρχεται εκείνη η στιγμή που μετράς όσα έγιναν και δεν έγιναν τις προηγούμενες 365 μέρες. Κάπως έτσι σκέφτηκε και η "Θεσσαλονίκη Αλλιώς" της Parallaxi, για την οποία έχω την αίσθηση πως ήταν μια πέρα για πέρα καλή χρονιά και αυτό είναι μια από τις θετικές εικόνες που γεννούν σε όλους όσους ζήσαμε τις δράσεις της θερμά συναισθήματα και αναμνήσεις.

Μιλάμε ουσιαστικά για το β εξάμηνο του 2010 και για το μεγάλο αστικό πείραμα του Ιουνίου με δράσεις, παρεμβάσεις και εκδηλώσεις που κράτησαν τρείς μέρες. Όπως επίσης και για την Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο (22 Σεπτεμβρίου), όταν ξεδιπλώθηκε άλλο ένα υπέροχο πρόγραμμα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες του κέντρου (Σβώλου, Ικτίνου, Τσιμισκή, Κορομηλά). Αλλά και με πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις όπως την πρεμιέρα της ταινίας ντοκιμαντέρ του Χρήστου Νικολέρη για το τρίημερο του "Θεσσαλονίκη Αλλιώς" και αργότερα "Μια Νύχτα στα Μουσεία", η συναυλία μνήμης στον Αλέξη Γρηγορόπουλο, το Γεύμα Αγάπης στους άστεγους της πόλης, η παρέμβαση στην εξωτερική όψη του κτηρίου ΧΑΝΘ.

Σε αυτό το ιστολόγιο καλύψαμε αρκετές (και μάλλον και τις πιο σημαντικές δράσεις της ομάδας) τις οποίες μπορείτε να θυμηθείτε πάτωντας πάνω στις επιχρωματισμένες φράσεις του κειμένου. Και φυσικά θα είμαστε δίπλα και σε όσα ωραία θα γίνουν το 2011. και απ' ότι φαίνεται θα είναι πολλά. Γιατί η "Θεσσαλονίκη Αλλιώς" πέρα από τη σούμα όσων έγιναν σχεδιάζει και όσα θα γίνουν. Έτσι για το 2011 ήδη ετοιμάζονται:

-Συνεχίζονται οι “Αλλιώτικες Νύχτες στα Μουσεία” με πρώτο το ΝΟΗΣΙΣ, όπου θα φιλοξενήσει μια βραδιά αφιερωμένη στο μέλλον στις αρχές Φεβρουαρίου.

-Τριήμερη εκδήλωση με τον διεθνούς φήμης πολεοδόμο, Ντέιβιντ Σιμ, Παρασκευή- Κυριακή, 8-10 Απριλίου αφιερωμένη στον αστικό επανασχεδιασμό της Θεσσαλονίκης.

-Συναυλίες σε γειτονιές της πόλης σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, Τρίτη, 21 Ιουνίου.

Ωραίες ιδέες όλες και φυσικά θα τις παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον. Η μόνη παρατηρήση που έχω να κάνω είναι πως πιθανότατα θα ήταν θετική και κάποια πιο ακτιβιστική δράση, όπως πχ για να δώσω και ένα παράδειγμα κάτι που να έχει σχέση με την νέα αύξηση των εισητηρίων του ΟΑΣΘ και τις περιορισμένες παρεχόμενες υπηρεσίες στους επιβάτες ή με το πως μπορεί να αυτός ο πολιτισμός των δράσεων να συνδεθεί με την καθημερινοτητα ανυποψιαστων ανθρώπων όχι στο κέντρο της πόλης αλλά στις γειτονιές τους (Ξηροκρήνη, Χαριλάου, Τούμπα, Τριανδρία, Άνω Πόλη). Αν κατάλαβα αυτό ίσως να γίνει σε μια από τις δράσεις που ήδη ανακοινώθηκαν αλλά το θέτω εδώ δημοσια σαν μια ιδέα και αν χρειαστεί μπορώ να επανέλθω.

Σε κάθε περίπτωση όμως εύχομαι στην ομαδα του "Θεσσαλονίκη Αλλιώς" καλή συνέχεια, καλή χρονιά και να συνεχίσει την προσπάθεια της με αμειώτο κέφι και ρυθμό!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ