ΧΡΥΣΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΔΑ ΝΤΟΡΟΤΑ ΚΕΝΤΖΙΕΡΖΑΦΣΚΑ

Από την συν. τύπου της Ντ. Κετζιερζάφσκα χτες στην Αποθήκη Γ΄

Η μέρα σήμερα ήταν αφιερωμένη στην Πολωνή σκηνοθέτιδα Ντορότα Κεντζιερζάφσκα. Άγνωστη στο ευρυ κοινό και μια ωραια πρόταση - σύσταση που κάνει μέσω του Φεστιβάλ ο Δημ. Εϊπίδης, όπως αποδείχτηκε στην προβολή της ταινίας "Ώρα να πεθάνεις" που ακολούθησε της τιμητικής εκδήλωσης που έγινε στο Ολύμπιον προς τιμήν της.

Η ίδια φανέρωσε την αμηχανία της ήδη από χτες στην συν. τύπου που έδωσε στην Αποθήκη Γ λέγοντας : «Αισθάνομαι αμήχανη, δεν είμαι συνηθισμένη σε κομπλιμέντα». Βέβαια, η ίδια βρέθηκε στα κινηματογραφικά πλατό από την ηλικία των τριών ετών, καθώς η μητέρα της, Γιαντβίγκα Κετζιερζάφσκα, υπήρξε σκηνοθέτιδα κυρίως παιδικών ταινιών. «Ο μοναδικός όρος που μου έθεσε η μητέρα μου όταν με έπαιρνε μαζί της στα γυρίσματα, ήταν να παραμένω φρόνιμη. Έτσι, μπορούσα να τα παρακολουθώ επί ώρες. Για εμένα, ήταν ένας μαγικός κόσμος», εξομολογήθηκε η δημιουργός.

Οι ήρωες των ταινιών της Ντορότα Κετζιερζάφσκα είναι κυρίως παιδιά και ηλικιωμένοι. «Με αγγίζουν οι ιστορίες των ανθρώπων που βρίσκονται σε αδύναμη θέση, γι’ αυτό και οι ταινίες μου μέχρι τώρα είχαν τέτοιους πρωταγωνιστές και θεματολογία. Γυρίζοντας ταινίες με ήρωες τα παιδιά, δεν απευθύνομαι μόνο στα παιδιά, αλλά αγγίζω και τον κόσμο των μεγάλων», επεσήμανε η σκηνοθέτιδα. «Συνήθως, η ιδέα για το σενάριο μιας ταινίας προέρχεται από κάτι που είδα ή άκουσα και μου άρεσε ως εικόνα. Με ενδιαφέρει η θέση των ανθρώπων που είναι διαφορετική από τους ‘’κανονικούς’’, καθώς και ο τρόπος που παλεύουν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Σε αυτή την καθημερινή μας πάλη, συναισθήματα όπως η αγάπη και η φιλία μας δίνουν θάρρος, μας κάνουν πιο αισιόδοξους»

Η ηλικιωμένη πρωταγωνίστρια της "Ώρα να πεθάνεις"
βλέπει τον κόσμο της να καταρρέει σε ένα ολοένα και πιο βάρβαρο παρόν
αλλά δεν έχει πει την τελευταία της κουβέντα


Με τρυφερότητα και ευαισθησία και έντονη γλυκόπικρη μελαγχολία η Κεντζιερζάφσκα δημιουργεί την δική της ατμόσφαιρα εστιάζοντας στον άνθρωπο και στην ιδιαιτερότητα της ψυχοσύνθεσης του και όχι τόσο στη δράση. ίσως η περιορισμένη δράση να δίνει έναν πιο έντονο θεατρικό τόνο στο τελικό αποτέλεσμα όμως αν το καλοσκεφτείς σε μια ταινία με επίκεντρο στους χαρακτήρες η επιλογή ήταν μια: να δωθεί βάση στους ηθοποιούς. Εξαιρετική φωτογράφιση με το κάδρο να προσέχει κάθε σύσπαση του προσώπου της πρωταγωνίστριας ενώ το ασπρόμαυρο φιλμ έδινε αυτό τον τόνο της νοσταλγίας και της μελαγχολίας.

Η αίθουσα του Ολύμπιον ήταν γεμάτη και υποδέχτηκε την σκηνοθέτιδα τόσο στην αρχη όσο και στο φινάλε με θερμό χειροκρότημα ενώ στο παραδοσιακό Q&A όλοι όσοι πήραν το μικρόφωνο συμφώνησαν για το εξαιρετικό αποτέλεσμα και την συγκίνηση που τους προσέφερε η ταινία. Όπως μάλιστα μας πληροφόρησε η ίδια η Κεντζιερζάφσκα η πρωταγωνίστρια της αν και είναι 92 ετών ήταν τοσο υπερκινητική που δεν μπορύσε να την κάνει ζάφτι! Επιπλέον για την επιλογή του κατοικίδιου της ηλικιωμένης πρωταγωνίστριας κατέληξε σε ένα αρσενικό σκυλάκι (ωστόσο το ζωάκι στην ταινία είναι θηλυκό) το οποίο από την αρχή προσαρμόστηκε στις ανάγκες του γυρίσματος σε τέτοιο βαθμό ώστε γαύργιζε γκρινιάζοντας όταν έβλεπε ότι ο φακός δεν ήταν απασχολημένος μαζί του!

Η Ντ. Κεντεζιερζάφσκα με το μικρόφωνο στο χέρι
εξηγεί την ώρα του Q&A λεπτομέρειες της τανίας της που μόλις προβλήθηκε

Λίγο νωρίτερα o διευθυντής του φεστιβάλ Δ. Είπίδης παρουσίαζε στο κοινό την Κεντζιερζάφσκα αναφέρωντας πως πρόκειται για "κορυφαία Πολωνή σκηνοθέτρια η παρουσίαση της οποίας και του έργου της για πρώτη φορά στην Ελλάδα- στο πλαίσιο του φεστιβάλ- αποτελεί ύψιστη τιμή για μένα".

Η ίδια πάντως η σκηνοθέτις αφού εξάσκησε τα... ελληνικά της επί χάρτου φάνηκε ιδιαίτερα μετρημένη και σεμνή στα λόγια της παρά την συγκίνηση δήλωσε κατά την απονομή του Χρυσού Αλέξανδρου: «Νοιώθω σαν να βρίσκομαι ακόμη στην αρχή της καριέρας μου κι έχω ακόμη μεγάλη αγωνία για το αν θα καταφέρω να συνεχίσω με επιτυχία το έργο μου», και συμπλήρωσε τον λόγο της με μια αναφορά στο όνομα του βραβείου παρατηρώντας πως ο Χρυσός Αλέξανδρος θα της δώσει εφεξής μεγαλύτερο θάρρος σε ότι κάνει. Δείτε την απονομή στο βίντεο που ακολουθεί:


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ