ΗΡΘΑΝ ΟΙ THESSALONISTAS



Άλλη μια ομάδα πολιτών ξεκίνησε τις δράσεις της χτες στην Θεσσαλονίκη δυναμικά. Δεν το βρίσκω καθόλου κακό και ελπίζω να βγουν και άλλες ομάδες πολιτών που θα δείξουν πως η Θεσσαλονίκη ξεκουνιέται και ξεκολλάει επιτέλους από τον λήθαργο, την αδιαφορία και τον ωχαδερφισμό των προηγούμενων ετών.

Οι Thessalonistas σαφώς επηρεασμένοι (το λιγότερο!) από την αντίστοιχη ομάδα των Atenistas είχαν εδώ και καιρό ανακοινώσει πως θα ξεκινήσουν πρωτοβουλίες και δράσεις στην πόλη ζητώντας τη συμμετοχή όσων ενδιαφέρονταν. Ποιο είναι το κίνητρο και ο στόχος τους? Οπως σημειώνουν οι ίδιοι στο παραβολικό κείμενο τους:

"Μια φορά και έναν καιρό στα Βόρεια μιας μικρής χώρας που ονομάζονταν Ελλάδα, υπήρχε μια πόλη. Πολλοί την ξέρανε ως «Όμορφη Θεσσαλονίκη» ή «Νύφη του Θερμαϊκού», άλλοι διαλαλούσαν τις ερωτικές τις αρετές ενώ κάποιοι θαύμαζαν την ομίχλη της που θαρρείς πώς μπέρδευε την θάλασσα με τον ορίζοντα και τα έκανε ένα.»

Στοπ. Αυτό είναι ένα παραμύθι.


Η Θεσσαλονίκη στο 2010 όμως είναι μια άσχημη πόλη.


Μια πόλη που ασφυκτιά, που ξεκουφαίνεται από τα κορναρίσματα, που είναι στολισμένη από μπετόν, που ξερνάει τα σκουπίδια της παντού.


Μια βόλτα θα σε πείσει.

Αυτή η βόλτα έπεισε κι εμάς, τους thessalonistas να αντιδράσουμε δημιουργικά στην καθημερινότητα που βιώνει ο καθένας μας σ’ αυτή την πόλη που αγαπάμε τόσο, χωρίς να περιμένουμε πρωτοβουλίες άλλων.


Με τις ευχές λοιπόν των Αθηναίων “Atenistas”, μαζευτήκαμε ένα απόγευμα, άνθρωποι διαφορετικοί και ετερόκλητοι, αλλά με κοινό τόπο, κυριολεκτικά και μεταφορικά, τη Θεσσαλονίκη.

Η πρόθεση μας δε στηρίζεται από κάποιο πολιτικό σχηματισμό, ούτε επίσης αποσκοπεί στην εκπλήρωση άλλων φιλοδοξιών πέρα από την προφανέστερη αλλά και σημαντικότερη, που είναι να ζήσουμε σε μια πόλη πιο ανθρώπινη, πιο χρωματιστή, πιο ζωντανή, πιο φιλική προς το περιβάλλον, περισσότερο βιώσιμη".


Η χτεσινή πρώτη δράση, που μπορείτε να δείτε στο βίντεο αλλά και σε φωτογραφίες που ανέβασε η ομάδα στο ιντερνετ, είχε σαν στόχο την καθαριότητα σε δέντρα, στάσεις λεωφορείων, κολώνες φωτισμού, οδικές πινακίδες στις οδούς Αγγελάκη και Αλ. Σβώλου. Καθόλου κακή κίνηση αλλά όπως ίσως παραδέχονται και οι ίδιοι οι Thessalonistas ήταν κάπως εν θερμώ και βιαστική καθώς δεν υποστηρίχτηκε τόσο επικοινωνιακά όμως οι επόμενες θα ανακοινωθούν και θα πραγματοποιηθούν εγκαίρως ποκειμένου να υπάρξει συμμετοχή και δημοσιοποίηση των δράσεων.

Δεν έχω παρά να τους ευχηθώ καλή αρχή και φυσικά όλοι θα παρακολουθούμε τις κινήσεις τους και τις δράσεις για να αξιολογήσουμε τα αποτέλεσματα τους.

Δείτε πληρoφορίες για τη νέα ομάδα στο μπλογκ των salonistas

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ