Το Ζ του Β. Βασιλικού ταινία του Bollywood!

Το poster του ινδικού Ζ!



Ποιος είπε ότι οι ιστορίες τελειώνουν στην πρώτη ανάγνωση? Μπορεί το Ζ του Βασίλη Βασιλικού να γνώρισε δόξα ως ένα ντοκουμέντο για την Ελλάδα της δεκαετίας του '60 και ως μια αναφορά στην πολιτική δολοφονίά του ειρηνιστή βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, μπορεί αυτή η ιστορία να έγινε μια έξοχη ταινία από τον Κώστα Γαβρά φτάνοντας μάλιστα μέχρι τα Όσκαρ αλλά η ιστορία του δεν τελειώνει εδώ! Κι αυτό γιατί ένας Ινδός σκηνοθέτης, ο Ντιμπακάρ Μπανερτζί αγάπησε το βιβλίο του Βασιλικού και αποφάσισε να το μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη για 2η φορά!

Ο Ντιμπακάρ βρήκε στην ιστορία του Ζ ένα πλούσιο υλικό για ένα έξοχο κινηματογραφικό πολιτικό θρίλερ αλά Bollywood και έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά για την αντίστοιχη σεναριακή διασκεύη. Εξασφάλισε μάλιστα την άδεια του ίδιου του Βασιλικού, που μετέφερε στον σκηνοθέτη την συμπάθεια και την έγκριση του για τη νέα κινηματογραφική ανάγνωση του βιβλίου του. Υποσχέθηκε μάλιστα πως θα παρεβρεθεί στην παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας στην Ινδία τον Ιούνιο του 2012 αν και ο Ντιμπακάρ δήλωσε στον ινδικό Τύπο πως αν δεν καταφέρει ο Βασιλικός να έρθει στην πρεμιέρα, θα έρθει ο ίδιος στην Ελλάδα για μια ειδική προβολή προς τιμήν του Βασιλικού. Νιώθει άλλωστε, όπως λέει στις συνεντεύξεις του, κάτι περισσότερο από ηθική ανάγκη να παρουσιάσει στον συγγραφέα την δική του ματιά στο  Ζ καθώς βρήκε τρομακτικές ομοιότητες στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας του '60 και στην Ινδία του 2012! Η ταινία πάντως θεωρείται ως μια από τις πλέον αναμενόμενες στην Ινδία και εκτιμάται πως θα συγκινησεί το πολυπληθές κοινό του Μπόλυγουντ.

Ο Ντίμπακαρ δήλωσε την επιθυμία του η ταινία να συμμετέχει στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, φεστιβάλ που δεν φιλοξενεί τακτικά ινδικές ταινίες όπως σχολίασε, το Νοέμβριο του 2012. Όσο για τον τίτλο της δικής του διασκεύης δεν παραπέμπει τόσο στην γνωστή κινέζικη πόλη αλλά περισσότερο σε ένα εγκεφαλικό παιχνίδι το οποίο θα καταλάβει ο θεατής αφού δει την ταινία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ