Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και η Ταινιοθήκη


Με το βλέμμα στραμμένο στην ελληνική οικονομική κρίση και στους Αγανακτισμένους του ευρωπαϊκού Νότου αρχίζει σε λίγα 24ώρα το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης σβήνωντας το 14ο κεράκι στην τούρτα γεννεθλίων του. Εμφανής η ικανοποίηση και η συγκίνηση για άλλη μια φορά από τον Δημ. Εϊπίδη, που βλέπει το "παιδάκι" του να μπαίνει με δύναμη στην εφηβεία του.


Παρ' όλα αυτά τα προβλήματα δεν λείπουν. Με προϋπολογισμό μόλις 700 χιλιάδες ευρώ (εκ των οποίων η υψηλή φιλοδοξία είναι το 1/3 να καλυφθεί από τα έσοδα των εισητηρίων της διοργάνωσης) και το Υπουργείο Πολιτισμού να σφυράει κλέφτικα ο διευθυντής του Φεστιβάλ δείχνει πότε αμήχανος και πότε πεισμωμένος για την κατάληξη της προσπάθειας του. Κι αυτό γιατί αν τη μια στιγμή λέει venceremos, την αμέσως επόμενη κοιτάει με απορία τους πολιτικους προϊσταμένους του να τον αφήνουν να κολυμπάει ακόμη στα βαθιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ουσιαστική εκχώρηση της αρμοδιότητας δημιουργίας γραφείου Film Commission, που του παρέχει ο νόμος Γερουλάνου στον Δήμο Θεσσαλονίκης λόγω έλλειψης χρημάτων! "Δυσάρεστες ιστορίες, τι να σας λέω τώρα" έλεγε και ξανάλεγε με νόημα όταν τον ρώτησα στην σημερινή συνέντευξη τύπου σχετικα με το θέμα. Κρατάει πάντως την αισιοδοξία του καθώς πιστεύει ότι αυτή η κρίση έπιασε πάτο και πλέον πάμε για τα καλύτερα. Κάτι μου λέει βέβαια ότι θα το ξανακούσουμε αυτό καθώς αυτό το βαρέλι έχει να ξύσει πολύ πάτο ακόμα αλλά ας μην προτρέχω με πρόχειρες εκτιμήσεις.

Μόνη θετική είδηση η δημιουργία Ταινιοθήκης, δώρο του Φεστιβάλ προς την πόλη για τα 100χρονα της απελευθέρωσης της. Ταινιοθήκη που θα έχει στην κατοχή της αρχείο με πάνω από 1500 ταινίες, βιβλιοθήκη και προγραμματισμό εκδηλώσεων επί 365 μέρες τον χρόνο. Χμμμ, καλό ακούγεται, σκέφτηκα και έδωσα διορία στον εαυτό μου να περιμένει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012, χρόνος που τοποθέτησε ο ίδιος ο Δ. Εϊπίδης την υλοποίηση του οράματος αυτού. Κάτι ανάλογο θα συμβεί και με το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο απ' ότι ειπώθηκε θα έχει σύνδεση με την λειτουργία της Ταινιοθήκης και φυσικά παραπέμπεται και αυτό το θέμα στις φθινοπωρινές καλένδες του Φεστιβάλ.

Οι Indignados της Puerta del Sol πρωταγωνιστές στην έναρξη του 14ου ΦΝΘ
Σε ότι αφορά το πρόγραμμα ξεχωρίζουν τα αφιερώματα στη Δανία, τα Βαλκάνια, τον Άγγελο Αμπάζογλου και τον Ισραηλινό Εγιάλ Σιβάν, ειρηνιστής με θέσεις και απόψεις ριζοσπαστικές πάνω στο Παλαιστηνιακό ζήτημα. Τα υπόλοιπα θα τα δείτε και θα τα διαβάσετε αρεκτές φορές τις επόμενες μέρες. Άλλωστε και εγώ προσωπικά τόσο από αυτό το blogακι, όσο και από τον Εξώστη θα καλύπτω τη διοργάνωση με καθημερινές "ανταποκρίσεις". Οι "Αγανακτισμένοι" του Τόνι Γκατλίφ, που θα ανοίξουν το πρόγραμμα την Παρασκεύη, έχουν ήδη ανοίξει την όρεξη μας για όσα θα ακολουθήσουν το 10ήμερο του Φεστιβάλ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ