Σερβία και θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της 9ης ΔΕΒΘ



Παρουσίαση του προγράμματος της 9ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης έγινε χτες στην Αθήνα από το ΕΚΕΒΙ, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλων, την HELEXPO και τον Δήμο Θεσσαλονίκης.


Με την επιστολή των 6 εκδοτών να στέκεται σαν φάντασμα πάνω από τα κεφάλια τους οι διοργανωτές της Έκθεσης ξεκαθάρισαν πως η διοργάνωση θα γίνει κανονικά και πως ήδη 60 εκθέτες από την ελληνική αγορά έχουν δηλώσει πως θα δώσουν το παρόν στην Θεσσαλονίκη με το σκεπτικό πως "αν η έκθεση δεν γίνει θα γυρίσουμε 10 χρόνια πίσω". Προκειμένου μάλιστα να αμβλυνθούν οι αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν η HELEXPO και το ΕΚΕΒΙ εξετάζουν το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των ενοικίων με την παροχή μεγαλύτερων εκπτώσεων και δωρεάν τμ στο χώρο της έκθεσης. Κατά τα λοιπά δόθηκε η διαβεβαίωση πως η Έκθεση δεν αντιμετωπίζει οργανωτικά ή οικονομικά προβλήματα καθώς έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ ενώ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε την απόλυτη στήριξη του Δήμου και της πόλης στο θεσμό με την παρουσία του στην παρουσίαση. Η προσωπική μου άποψη είναι πως εφόσον τίθεται θέμα για την έδρα της έκθεσης θα μπορούσαν οι διοργανωτές να δώσουν λίγη περισσότερη έμφαση στα ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης στο θέμα της προβολής.

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα δόθηκαν κάποια πρώτα στοιχεία: Τιμώμενη χώρα θα είναι η Σερβία και vip προσκεκλημένος ο Εμίρ Κουστουρίτσα, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του συγγραφέα καθώς τον Μαϊο του 2012 κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Πατάκη η αυτοβιογραφία του με τίτλο "Εγώ που βρίσκομαι σε αυτή την ιστορία?" Παράλληλα θα υπάρχει ειδική θεματική έκθεση αφιερωμένη στο νομπελίστα Ίβο Άντριτς. Το βαλκανικό πρόγραμμα θα διανθιστεί και με την πραγματοποίηση Διαβαλκανικού Φεστιβάλ Ποίησης, θεσμός που φιλοδοξεί να καθιερωθεί συγκεντρώνοντας κάθε χρόνο συμμετοχές από ανθρώπους των γραμμάτων από τα Βαλκάνια.


Το ειδικό αφιέρωμα για την Θεσσαλονίκη και τα 100χρονα από την απελεύθερωση της πόλης περιλαμβάνει με εκθέσειςσεις με βιβλία, καρτ ποστάλ και εφημερίδες εποχής που αναφέρονται στη Θεσσαλονίκη. Τέλος το ΕΚΕΒΙ τιμάει το έτος Νικηφόρου Βρετάκου με μια πλούσια έκθεση που αφορά χειρόγραφα, εκδόσεις βιβλίων του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και οπτικοακουστικά ντοκουμέντα καθώς και ένα κοντσέρτο μελοποιημένων ποιημάτων του από τον συνθέτη Περικλή Κωνσταντακόπουλου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ