ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΤΑ BALCAN FUND -CROSSROADS ΓΙΑ ΤΟ 51ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Την ανακοίνωση για την έναρξη καταθέσεων προτάσεων για τα δύο προγράμματα του Balcan Fund και Crossroads κοινοποίησε σήμερα το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Αυτό προφανώς διαψεύδει από μόνο του και την έντονη φημολογία που είχε αναπτυχθεί προ 20ημέρου περί κατάργησης των δύο τμημάτων από την πλευρά του Φεστιβάλ στο πλαίσιο ενός προγραμματισμού που σχετίζεται με οικονομικές περικοπές.


Το BALKAN FUND έχει κατορθώσει να καθιερωθεί στο στίβο των πρωτοβουλιών χρηματοδοτικών προγραμμάτων των διεθνών Φεστιβάλ Κινηματογράφου, ενώ αποτελεί έναν έγκυρο και σημαντικό τόπο συνάντησης ανερχόμενων ταλέντων και ένα σημείο αναφοράς της διεθνούς κοινότητας για την περιοχή των Βαλκανίων, καθώς παρέχει το πρόσφορο έδαφος για την ανακάλυψή των νέων δημιουργών από την περιοχή.


Σημαντικές είναι οι ταινίες που αναδείχτηκαν από το BALKAN FUND. Ανάμεσά τους οι: Χιόνι (σενάριο/σκηνοθεσία Aida Begic), California Dreamin’ (endless) (σενάριο/σκηνοθεσία Cristian Nemescu), Σεράγεβο Σ’ Αγαπώ (σενάριο/ σκηνοθεσία Jasmila Zbanic), The Happiest Girl in the World (σενάριο Radu Jude και Augustina Stanciu, σκηνοθεσία Radu Jude), First of All, Felicia (σενάριο/ σκηνοθεσία Razvan Radulescu και Melissa de Raaf), Μικρό Έγκλημα (σενάριο/ σκηνοθεσία Χρίστου Γεωργίου) και Εδώ κι εκεί (σενάριο/ σκηνοθεσία Darko Lungulov).

Η ταινία Σταυροδρόμια Ζωής (Ajami) των Scandar Copti και Yaron Shani που συμμετείχε στο Crossroads to 2005, προβλήθηκε στις Κάννες -Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών 2009, κέρδισε τον Χρυσό Αλέξανδρο στο ΦΚΘ και ήταν υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας.

Μερικές επερχόμενες ή ολοκληρωμένες ταινίες του CROSSROADS είναι οι Zion and his BrotherΤο Κακό του Γιώργου Νούσια, Disengagement του Amos Gitai, Süt του Semih Kaplanoglu, Pandora’s Box της Yesim Ustaoglu, Mission London του Dimitar Mitovski, Μαύρο Λιβάδι του Βαρδή Μαρινάκη και The Last of the Storytellers του Chadi Zeneddine η πρώτη ταινία της Disney στην Αραβική γλώσσα. του Eran Merav,


Πέρας καταθέσεων για το Βαλκανικό πρόγραμμα ορίζεται η 1η Ιουνίου ενώ για το Crossroads η 31η Αυγούστου 2010.

Το 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί το δεκαήμερο 19-28 Νοεμβρίου 2010

Σημέιωση: Με ότι μπορεί να συνεπάγεται από αυτό στις 14 Νοεμβρίου 2010 στην Ελλάδα διεξάγεται ο α΄ γυρος των εκλογών για την ανάδειξη νέων δημάρχων και νομαρχών (ή περιφερειαρχών εφόσον ψηφισθεί η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη). Άρα εαν στην Θεσσαλονίκη υπάρξει δεύτερος γύρος στις 21 Νοεμβρίου αυτός συμπίπτει με την έναρξη του Φεστιβάλ. Καλό, ε?



Σχόλια

χαχα το τελευταίο ήταν, όντως, πολύ καλό!
Ο χρήστης igkros είπε…
Και που να το δεις να γίνεται Σ.Π.Ρ.!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ