ΕΦΥΓΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΓΛΥΚΟΦΡΥΔΗΣ


Ένας σκηνοθέτης που έγραψε την δική του ιστορία στον ελληνικό κινηματογράφο έφυγε σήμερα από κοντά μας. Ο Πάνος Γλυκοφρύδης έγραψε με τις ταινίες του την δεκαετία του '60 ένα σημαντικό κεφάλαιο για την ανανέωση και την προετοιμασία για την υποδοχή του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου.

Το 1966 παρουσιάζει την σημαντικότερη ταινία του "Με την Λάμψη στα μάτια", ταινία που συμμετέχει στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και γινεται κομμάτι της περίφημης ιστορίας που ονομάστηκε το "Σκάνδαλο του 1966". Μαζί με την "Εκδρομή" του Κανελλόπουλου και το "Πρόσωπο με πρόσωπο" του Μανθούλη κερδίζουν το θριαμβευτικό χειρόκροτημα του κοινού, υμνητικές κριτικές από τους κριτικούς της εποχής (ο Κώστας Σταματίου και η Ροζίτα Σώκου μιλούν με μεγάλο ενθουσιασμό για την ταινία στα κείμενα τους) αλλά χάνουν στα βραβεία από τις διασυνδέσεις του παραγωγού Τζέημς Πάρις και τους "Ξεχασμένους Ήρωες" (σκην. Ν. Γαρδέλη).

Με το Φεστιβάλ βέβαια δεν σταμάτησε να έχει στενή σχέση αφού συμμετείχε αρκετές φορές σε διάφορες επιτροπές γνωμοδοτικές (προκριματικές ή κριτικές) μέσα στη δεκαετία του '80. Γύρισε συνολικά 21 ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, σκηνοθέτησε τηλεοπτικές σειρές, θεατρικές παραστάσεις και διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής στο ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας και στον Οργανισμό Ηπειρωτικού Θεάτρου.

Δείτε και την είδηση στα ΝΕΑ

ΥΓ: Μήπως κάποιος υπεύθυνος από την δίοικηση του Φεστιβάλ να έστελνε ένα δελτίο τύπου για να τιμήσει τον αποθανόντα ή σας έχει φάει η πολύ δουλειά λόγω Ντοκιμαντέρ?

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ