DOC FEST 2010 : ΗMEΡΟΛΟΓΙΟ


Χωρίς κάτι το ιδιαίτερο ολοκληρώθηκε η Ημερίδα του Φεστιβάλ για τις συνέπειες της αποτυχίας της Κοπεγχάγης. Οι εισηγήσεις των ομιλητών είχαν να κάνουν περισσότερο με την ανικανότητα των εθνικών κρατών να ξεπεράσουν τα συμφέροντα των πολυεθνικών και με το πόσοι λομπίστες και ακτιβιστές πιέζουν για τα συμφέροντα και τις απόψεις τους χρησιμοποιοντας και ακραίους τρόπους. Το ίδιο ίσχυει και για media και τους επιστήμονες. Πολύ χαρακτηριστικό το παράδειγμα μιας είδησης που θέλει τους πάγους του Κιλιμάντζαρο να λιώνουν το πολύ σε 20 χρόνια. Η είδηση πρωτοβγήκε πριν από μια δεκαετία ενώ πρόσφατα έκανε και πάλι τον κύκλο της επικαιρότητας σε επιστημονικά και μη περιοδικά ευρύτερης κατανάλωσης. Δεν διαφωνώ πως για να σωθεί το περιβάλλον πρεπει να σταθούμε στο ειδικό, σε αυτό που αφορά το κοντινό μας περιβάλλον (όπως οι δεκάδες παράνομοι ΧΥΤΑ, Κορώνεια, ο Ασωπός). Όμως από την άλλη το να χλευάζουμε μια είδηση που περιδιαβαίνει απαράλλακτη εφημερίδες και περιοδικά ή να σχολιάζουμε την υπερβολή των λομπιστών και των ακτιβιστών δεν προσθέτει τίποτα στην κουβέντα. Αν δηλαδή οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. επιτρέπουν την καλλιέργεια μεταλλαγμένων τροφίμων ή τα νησιά Βανουάτου βυθιστούν από το λιώσιμο των πάγων αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για την παγκόσμια κοινότητα? Γιατί καμία πατέντα του 16ου αιώνα που εφαρμόστηκε στις Κάτω Χώρες, παράδειγμα που αναφέρθηκε από ομιλητή της ημερίδας, δεν πρόκειται να σώσει αυτό το φυσικό κάλλος στον Ειρηνικό.

ΠΕΡΙ ΟΜΙΧΛΗΣ ΚΑΙ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΚΟΙΝΟΥ

Τελευταίο τρίημερο για το Φεστιβάλ. Υποθέτω πως η κίνηση των εισητηρίων κινήθηκε ικανοποιητικά αλλά θα περιμένουμε και τα στατιστικά του Φεστιβάλ. Υπενθυμιζεται πως το Νοέμβριο του 2009 η αποχή της Ομίχλης ώθησε τα εισητήρια σε μια μείωση κίνησης της τάξης του 9% σε σύγκριση με το το Νοέμβριο του 2008. Και για την Ομίχλη έχουμε να πούμε πράγματα.

Για την ώρα πάντως στο φορολογικό νομοσχέδιο λέει υπάρχει ευνοϊκή ρύθμιση για την έκπτωση φόρου σε όσους παράγουν ταινίες. Μικρό δείγμα μάλλον για την γενικότερη φιλοσοφία που θα επικρατήσει στο κινηματογραφικό νομοσχέδιο? Θα δείξει...

Το "διαγωνιστικό" του Φεστιβάλ τελείωσε και το κοινό ψήφισε τις αγαπημένες του ταινίες. Λογικά αν δεν υπάρξει ανατροπή (πράγμα καθόλου απίθανο καθώς και χτες προβλήθηκαν ταινίες που κέρδισαν την προσοχή του κοινού και γέμισαν τις αίθουσες. Την τελική βαθμολογία θα την σχολιάσουμε καλύτερα μετά την τελετή λήξης του Φεστιβάλ γιατί υπάρχουν ευρήματα στο κομμάτι που αφορά τις ελληνικές ταινίες που αξίζουν σχολιασμό.

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΝΩ 45'

ΓΑΖΑ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ 4,792
ΤΑΞΙΔΙΑΡΑ ΨΥΧΗ 4,715
ΠΡΟΣΟΧΗ ΦΟΝΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ 4,656
ΟΔΥΣΣΕΙΕΣ ΣΩΜΑΤΩΝ 4,625
Η ΛΙΣΤΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ 4,601

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΤΩ 45'

ΕΝΕΡΓΟ ΜΕΛΟΣ 4,462
ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ ΣΦΥΡΙΖΕΙ 4,154
GRAS 3,906

ΞΕΝΕΣ ΚΑΤΩ 45'

ΟΔΥΣΣΕΑΣ 4,462
ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΦΟΡΤΗΓΟ (ΤΖΕΝΕΡΑΛ ΜΟΤΟΡΣ) 3,580
ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ 3,578

ΞΕΝΕΣ ΑΝΩ 45'

ΤΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΜΙΑΣ ΜΑΝΑΣ 4,737
ΜΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΝΤΕΗΒΙΝΤ 4,637
ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΣ 4,424
ΣΟΥΝΓΚΟΥ 4,410
ΑΝΕΜΟΙ ΑΠΟ ΑΜΜΟ, ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΟ ΒΡΑΧΟ 4,355

Αύριο τελετή λήξης. Η Μάγια Τσόκλη μπορεί να είναι υπερβολικά busy λόγωκαι βουλευτικής ιδιότητας αλλά τις παλιές καλές συνήθειες δεν τις αφήνει. Θα τα πούμε καλύτερα μετά την τελετή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ