Doc Fest 2010 (day 1)



Η πρώτη ημέρα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης είναι συνήθως μια μέρα που έρχεσαι αντιμέτωπος με τις δεκάδες πατέντες της διοργάνωσης. Άλλες καλές και άλλες λιγότερο καλές. Η ευρεσιτεχνία πάντως η συγκεκριμένη μόνο ελληνική θα μπορούσε να είναι!

ΕΝΑΡΞΗ

Εντάξει ας μην είμαστε κακοί από το πρώτο post. Άλλωστε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ δεν είναι σαν το Φεστιβάλ του Νοέμβρη. Έχει πιο χαλαρούς ρυθμούς και ανοιξιάτικη διάθεση. Αυτό φάνηκε και στην τελετή έναρξης στην οποία όλοι όσοι άνοιξαν την εκδήλωση ήταν ανοιξιάτικοι και χαμογελαστοί. Η κα Μουζάκη, ο κος Εϊπίδης, η κα Υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Τζάκρη.

Η ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΤΟΥ ΔΡα ΝΑΚΑΜΑΤΣ

Πιο χαμογελαστός όλων όμως ένας Γιαπωνέζος επισκέπτης που φωτογράφιζε με μανία κάθε λεπτομέρεια στο εσωτερικό του ΟΛΥΜΠΙΟΝ. Είναι ο Δρ Γιοσίρο Νάκαματς, διάσημος εφευρέτης, όπως τον αναφέρει και η Βικιπεδία. Τι έχει εφεύρει ο Δόκτωρ? Έχει πάνω από 3000 πατέντες στο βιογραφικό του ενώ ο Τόμας Έντισον μόλις και μετα βίας ξεπερνά τις 1000! Ανάμεσα στις πατέντες του η δισκέτα (έχει 16 εφευρέσεις των οποίων τα δικαιώματα πούλησε στην IBM), το cd, dvd, το ψηφιακό ρολοϊ και το ταξίμετρο! Η πιο αστεία σίγουρα πατέντα είναι ένα άρωμα ονόματι Love Jet, που δημιουργεί ερωτική διάθεση και θετικά vibes σε άντρες για τις γυναίκες τους!

Η μαγκιά πάντως δεν κρύβεται τόσο στην ευρυματικότητα και στην αφοσίωση αυτού του ανθρώπου για σκληρή δουλειά. Περισσότερο αξία έχει πως έχει συγκεκριμένους στόχους σε αυτή τη ζωή. Είναι 81 και με το ζόρι τον κάνεις 60. Ζώντας σε ένα πειθαρχημένο και αυστηρό πλαίσιο με λίγο ύπνο, λίγη διατροφή και ατελείωτες ώρες εργασίας και γυμναστικής πιστεύει ότι έχει στο τσεπάκι τα 144 χρόνια!

Ο Δανός σκηνοθέτης Κάσπαρ Σρέντερ εστιάζει επιτυχώς όχι στον κόσμο των εφευρέσεων αλλά στον ίδιο τον κόσμο του εφευρέτη Νάκαματς. Μέσα σε 52 λεπτά, λιτός και σφιχτός από άποψη αφήγησης ο σκηνοθέτης και με αφορμή τα 80α γέννεθλια του Νακαματς, που οδηγούν σε έναν λαμπρό εορτασμό τους στην αίθουσα Νάκαματς σε πεντάστερο ξενοδοχείο του Τόκιο και σε μια ακόμα πατέντα, έναν στηθόδεσμο που βοηθάει τις γυναίκες να κρατούν το στήθος τους σφριγηλό, στητό, νεανικό (αυτό θα πει να έχεις στοχο να βοηθάς την ανθρωπότητα!) φωτίζει πλήρως αυτή την ιδιαίτερη προσωπικότητα που δείχνει να απολαμβάνει όταν οι άνθρωποι γύρω του τον προσέχουν και τον τιμούν

Aν θέλετε να δείτε από κοντά τον Γιοσίρο Νάκαματς μπορείτε να επισκεφτείτε την Κυριακή το βράδυ στις 20.30 την αίθουσα Παύλος Ζάννας. Εκεί θα προβληθεί σε επανάληψη η ταινία ενώ ο ίδιος ο εφευρέτης θα τιμηθεί για το συνολικό έργο του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ