Αποχή 6 Εκδοτικών Οικων από την Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Απόφαση - βόμβα των μεγάλων εκδοτικών οίκων στην διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου.
Με κοινή ανακοίνωση τους προς το ΕΚΕΒΙ και το Υπουργείο Πολιτισμού 6 αθηναϊκοί εκδοτικοί οίκοι διευκρινίζουν πως δεν θα συμμετέχουν στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί τον Μαϊο του 2012. Αιτία όπως αναφέρεται για αυτή την απόφαση είναι το υψηλό κόστος ενοικίασης των χώρων της έκθεσης από την Helexpo, οι αμφιβολίες των εκδοτών για τον διεθνή χαρακτήρα της έκθεσης και ο δραματικός περιορισμός δαπανών στον όποίο έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν. Διευκρινίζουν μάλιστα πως αν η έκθεση παιδικού - εφηβικού βιβλιου που θα γίνει το φθινόπωρο στην Αθήνα δεν αποκτήσει έναν ευρύτερο χαρακτήρα πέραν του περιορισμένου θεματικού άξονα η απόφαση τους αυτή θα ισχύσει και σε εκείνη την περίπτωση.

Η απόφαση έρχεται πολύ κοντά στην διάψευση της κας Βελισσάρη ότι κινδυνέυει η φετινή διοργάνωση της Έκθεσης. Κια αυτό γιατί οι ημερομηνίες είχαν αλλάξει και από Απρίλιο η έκθεση τελικά θα γίνει τέλη Μαίου με αμφίβολα αποτελέσματα για το εγχείρημα με βάση την εμπειρία μας από προηγούμενες διοργανώσεις.

Η αλήθεια είναι πως παράπονα για το υψηλό κόστος επιβάρυνσης από την Helexpo υπήρχαν και υπάρχουν, όχι μόνο στην ΔΕΒΘ αλλά σε όλες τις κλαδικές όπως και στην γενική έκθεση του Σεπτέμβρίου. Και οι εκδότες είχαν εκφράσει με πολλούς τρόπους την δυσφορία τους σε σχέση με το εγχείρημα του ΕΚΕΒΙ στην Θεσσαλονίκη αφού έβλεπαν ότι δεν αποφέρει τα προσδοκώμενα. Δεν γνωρίζω αν η απόφαση τους αυτή είναι τελεσίδικη ή αν απλά αποτελεί κάποια μορφή πίεσης προς τον Υπουργό και την Διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ, πάντως το θέμα μάλλον θα έχει και συνέχεια, την οποία αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον. Πολύ περισσότερο γιατί ανοίγει εκ νέου ένα ταλαιπωρημένο θέμα που αφορά την διοργάνωση της ΔΕΒΘ, την πραγματοποίηση της στην Θεσσαλονίκη και τις ενδεχόμενες αντιδράσεις τόσο από τους αρμόδιους φορείς όσο και από τους υπόλοιπους εκδότες. Όσο για τον Υπουργό Πολιτισμού, που τελικα η παραιτήση του δεν έγινε αποδεκτή μάλλον ανοίγει έναν δύσκολο νέο κύκλο τόσο σε θέματα πολιτισμού, όσο και σε αυτά του αθλητισμού και πολύ περισσότερο τουρισμού.

Ακολουθεί η ανακοίνωση των οίκων όπως κοινοποίηθηκε σε δελτίο τύπου


Προς το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου
Υπόψη Διευθύντριας κυρίας Βελισσάρη Αικατερίνης
Κοινοποίηση: Υπουργό Πολιτισμού κύριο Παύλο Γερουλάνο
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών
Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου
Σύλλογο Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών
Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2012

Αγαπητή κυρία Βελισσάρη,
Με την παρούσα θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με την πρόθεσή μας να μη συμμετάσχουμε στην προσεχή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη.
Οι λόγοι που μας ώθησαν στη λήψη της ανωτέρων απόφασης είναι οι κάτωθι:
  1. Η Διεύθυνση της HELEXPO, παρά τις πιέσεις από μέλη του κλάδου μας, δε δέχτηκε να μειώσει το κόστος ενοικίασης του χώρου, ενώ σε άλλες ενώσεις προσφέρει μεγάλες εκπτώσεις. Μην ξεχνάτε ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν υπάρξει μειώσεις ενοικίασης χώρων που αγγίζουν το 30% ετησίως. Άρα είναι απαράδεκτο να ζητούνται από τη HELEXPO τα ίδια ποσά.
  2. Η έκθεση, πάρα τη σταθερή συμμετοχή και υποστήριξή μας τα προηγούμενα χρόνια, δεν μπόρεσε να βρει τον διεθνή χαρακτήρα για τον οποίο συστήθηκε.
  3. Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας και κατ’ επέκταση και ο κλάδος των εκδοτών μάς αναγκάζει να περιορίσουμε τις δαπάνες μας.
Επιπροσθέτως, θα θέλαμε να σας προτείνουμε να διευρύνετε την έκθεση παιδικού και εφηβικού βιβλίου που προτίθεστε να οργανώσετε το φθινόπωρο στην Αθήνα, σε γενική έκθεση βιβλίου, καθώς, από ό,τι φαίνεται, ούτε η έκθεση παιδικού και εφηβικού βιβλίου θα έχει την απαραίτητη συμμετοχή, αν δε διευρυνθεί.

Με τιμή,
Για τις εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ, Αναστασία Παπαδημητρίου
Για τις εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ, Ελένη Κεκροπούλου
Για τις εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ, Θανάσης Καστανιώτης
Για τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, Βαγγέλης Παπαθανασόπουλος
Για τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ, Γιάννης Κωνστανταρόπουλος
Για τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, Θάνος Ψυχογιός

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις