Ο Τελευταίος Χορεύτης του Μάο - Εξώστης Θήτα 02/02/2012

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΧΟΡΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΜΑΟ (MAO'S LAST DANCER) **
Βιογραφικό δράμα, 2009, Η.Π.Α./ Αυστραλία, 117 λεπτά

Fantastic!!



Σκηνοθεσία: Μπρους Μπέρεσφορντ
Παίζουν: Μπρους Γκρίνγουντ, Κάιλ Μακλάχλαν, Τζόαν Τσεν, Τσι Τσάο, Αμάντα Σουλ, Καμίλα Βεργκότις

Η επική διαδρομή του Λι Κουνζίν, που οδηγείται από μικρό χωριατόπουλο στην επαρχία της Κίνας, στην καταξίωση στο διεθνές καλλιτεχνικό στερέωμα ως ένας από τους κλασικούς χορευτές παγκόσμιου αναγνώρισης.

Ο Μπρους Μπέρεσφορντ είναι γνωστός από τον οσκαρικό Σωφέρ της κας Νταίζυ. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει τίποτα. Στην περίπτωση του Μάο η πρόθεση του ήταν να φτιάξει ένα παραμύθι με δράκους και χορευτές αλλά το πως μεταφέρεις κάτι τέτοιο στο πανί είναι μεγάλη κουβέντα. Μην περιμένετε να δείτε ακόμα έναν Μαύρο Κύκνο ή ένα Κόρους Λαίν αλλά ακόμη χειρότερα ούτε μια προβοκατόρικη ταινία με πολιτικές προεκτάσεις, που θα ξυπνούσε την διάθεση σας μετά την προβολή για κουβέντα. Μάλλον έναν ζεσταμένο χυλό όλων αυτών και μια εσάνς μελοδραματική για ευσυγκίνητες καρδιές.

Σεναριακά και σκηνοθετικά βασίζεται σε σχηματικές ευκολίες που σίγουρα θα κολακέψουν το μάτι και την αίσθηση του θεατή. Το Αμερικάνικο όνειρο του Λι φαίνεται άλλωστε από το πρώτο καρέ όταν θαυμάζει τους ουρανοξύστες του Χιούστον αναφωνόντας "Fantastic!" σαν επαρχιώτης στην Ομόνοια. Οι δε σκηνές της αυτομόλησης του από την “κακή” κομμουνιστική Κίνα στην "ελεύθερη" Δύση είναι δοσμένες με τόση αφέλεια και politically correct αφήγηση που δεν προξενούν την παραμικρή αγωνία. Η ταινία σχολιάσει επιφανειακά πολιτικά θέματα και όταν το κάνει η αφήγηση μπάζει απο παντού. Η σύγκριση με το '80s ψυχροπολεμικό Λευκές Νύχτες είναι απογοητευτική.

Ο μελοδραματισμός με τον οποίο στολίζει την αφηγήση του ο Μπέρεσφορντ με σκοπό να κερδίσει τους θεατές του είναι άλλο ένα τέτοιο στοιχείο αλλά δεν είναι κατα' ανάγκην κακό. Η σεκανς π.χ. όπου οι νεαροί χορευτές παρακολουθούν κρυφά μια βιντεοκασέτα με την άερινη κίνηση του τότε αυτομολήσαντα Μπαρίσνικοφ είναι μια όμορφη σκηνή.

Έτσι λοιπόν η ταινία διασώζεται από πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Οπως ας πούμε από τις χορευτικές σκηνές. Όσοι αγαπάτε τον χορό καταλαβαίνετε ότι η παρουσία του σπουδαίου παλαίμαχου χορογράφου Γκρεμ Μέρφι, ο οποίος σκηνοθετεί μαγικά τις σκηνές χορού, είναι λυτρωτική. Ο σκηνοθέτης ευτύχησε επίσης να διαθέτει πολύ καλό καστ που συνδύασε ερμηνευτική και χορευτική παρουσία και πράγματι καταφέρνει να κλέψει την συμπάθεια μας. Ο Τσι Τσάο, σπουδαίος χορευτής του Βασιλικού Μπαλέτου του Μπέρμιγχαμ, λ.χ. στον πρωταγωνιστικό ρόλο μαγεύει με την χορευτική κίνηση του. Και εδώ κάπου μπαίνει τελεία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ