ΕΦΥΓΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΙΩΤΖΙΟΣ - ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ



Μια μέρα μαύρη είναι η σημερινή για τον ελληνικό κινηματογράφο. Ο Γιώργος Τζιώτζιος, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της κριτικής θεώρησης, διανομέας και παραγωγός ταινιών έφυγε χτες το βράδυ από κοντά μας.

Αποτελεί χωρίς αμφιβολία έναν από αυτούς τους κρίκους που συνέδεαν μέσω του κινηματογράφου την Θεσσαλονίκη με την Αθήνα. Μέλος του ΦΟΘΚ αλλά και εκείνης της ωραίας γενιάς που έβγαζε τριάντα χρόνια πριν τα ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΕΤΡΑΔΙΑ και αργότερα την ΟΘΟΝΗ, περιοδικα θεωρητικής και κριτικής ανάλυσης του κινηματογράφου που κυκλοφορούσε από την Θεσσαλονίκη σε όλη την Ελλάδα
και αργότερα από τους ιδρυτές και στυλοβάτες του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ, περιοδικό ποικίλης ύλης με βασικό άξονα πάντοτε τον κινηματογράφο αλλά και του Διεθνούς Φεστιβάλ της Αθήνας - ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ. Ως κριτικός κινηματογράφου πέρασε και από την τηλεόραση (απο την ΕΤ1) παρουσιάζοντας τους "CINEνοχους" μαζί με τον Παναγιώτη Τιμογιαννάκη σε εβδομαδιαία βάση εκπομπής παρουσίασης και κριτικής ανάλυσης των νέων ταινιών που έβγαιναν στους κινηματογράφους. Αργότερα ασχολήθηκε με την πρόωθηση και διανομή ταινιών μέσω της εταιριών ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ - PLAYTIME - NUTOPIA. Υπήρξε ένας από τους καλύτερους γνώστες- Έλληνες στον χώρο της προώθησης και διανομής ταινιών ακόμα και στο εξωτερικό, σε μεγάλα φεστιβάλ όπως οι Κάννες ή η Βενετία. Η οικογένεια των κριτικών κινηματογράφου και του ελληνικού κινηματογράφου γενικότερα θρηνούν ένα σπουδαίο μέλος της οικογένειας τους. Η κηδεία του Γιώργου Τζιώτζιου θα γίνει την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου.

Σημ: Update 04/10/2010 - Σύμπληρωσα κάποιες ακομα χρήσιμες πληροφορίες που μου διέφυγαν με την πρώτη αλλά μου υπενθύμισαν τα παιδιά του AUEB Film Club με τα κείμενα τους. Διάβαστε και

(1) τον αποχαιρετισμό του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ
(2) το ενημερωμένο σινεφιλ ιστολόγιο της Κιν. Λέσχης της ΑΣΟΕΕ (AUEB Film Club)
(3) τον Δ. Δανίκα να αποχαιρετά στα ΝΕΑ τον φίλο Γιώργο Τζιώτζιο (και εφόσον αντιληφθώ και άλλα κείμενα θα προστεθούν σε αυτό το post)
(4) τον Γ. Ζουμπουλάκη επίσης στο ΒΗΜΑ να θυμάται την συνεργασία του με τον Γ. Τζιώτζιο
(5) τον Θ. Κουτσογιαννόπουλο να θυμάται φωτογραφίες μνήμης με τον Γ. Τζιώτζιο στο protagon

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ο ανθρωπος που με εκανε να αγαπησω το σινεμα και το περιοδικο ΣΙΝΕΜΑ.Το αφησε νωρις.Προλαβε να δει το δημιουργημα του δυστυχως στον 3μηνο ξεπεσμο..
Ο χρήστης igkros είπε…
Η αλήθεια είναι πως όλοι προτιμούσαμε το ΣΙΝΕΜΑ στη μηναία βάση του ως ραντεβού, όπως επίσης έχουν λέιψει εκείνα τα φοβερά αφιερώματα στη Νουβελ Βαγκ, στο σεξ στον κινηματογράφο, κ.α. και οι συνεντέυξεις με άξονα πάντα το σινεμα΄που υπήρχαν στα πρώτα τεύχη όπως πχ με το Μάνο Χατζιδάκι. Κάθε εποχή όμως διαφέρει από την προηγούμενη. Ίσως αυτό να εξηγεί και το τρίμηνο πλέον
Ο χρήστης Unknown είπε…
Να 'σαι καλά που τον μνημόνευσες παλιόφιλε.
Σήμερα πολλοί αποχαιρέτησαν έναν καλό φίλο, άλλοι έναν συνεργάτη, έναν άνθρωπο της τέχνης τους κι άλλοι έναν δάσκαλο.

Καλησπέρα.
Ο χρήστης igkros είπε…
@ ID

Και έλεγα που χαθηκες.Μερικοί άνθρωποι τελικά δεν χάνονται ποτέ. Απλά σιωπούν και εμφανίζονται σαν τη Μαίρη Πόπινς όποτε φυσήξει νοτιάς!

Νομίζω πως όλοι αντιλαμβάνονται πως ο Γ. Τζιώτζιος ήταν αναμφισβήτητα ένα σπουδαίο κεφάλαιο για τον ελληνικό κινηματογράφο. Αρκετοί σημερινοί κριτικοί που αρθογραφούνε, άσχετα από το αν μας αρέσει ή όχι η γραφή και το ύφος του καθένα, υπήρξαν μαθητές του. Αυτό από μόνο του σημαίνει πολλά. Νομίζω πως θα επανέλθω στην περίπτωση του και αξίζει να ξαναθυμηθούμε την ιστορία της ΟΘΟΝΗΣ, των ΤΕΤΡΑΔΙΩΝ και όλων αυτών των εκδόσεων.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Και 'μεις λυπόμαστε για το θάνατό του και προσπαθούμε να συνεχίσουμε στα χνάρια του. Μπείτε στο www.moveitmag.gr. Το τεύχος Οκτωβρίου κυκλοφορεί την Πέμπτη 7 Οκτ.
Ο χρήστης igkros είπε…
Pros MOVEITMAG

Συνεχίστε την καλή σας προσπάθεια, σας διαβάζουμε!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ