ΑΠΟ ΤΗ ΧΕΡΤΑ ΜΙΛΕΡ ΣΤΟΝ/ΣΤΗΝ ...(ΜΙΚΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 2010)

Το Νοέμβριο του 1895 ο Άλφρεντ Νόμπελ κατέγραψε στην διαθήκη του την τελευταία του επιθυμία. Έδωσε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του για την θεσμοθέτηση μιας σειράς διακρίσεων, που έμειναν γνωστές ως τα Βραβεία Νομπελ. Ένα από τα βραβεία όπως προσδιορίζεται αφορά πρόσωπα που στον χώρο της Λογοτεχνίας έχουν παράξει αξιοσημείωτο και έργο και έχπουν προσφέρει στον πνευματικό κόσμο.

101 φορές έχει απονεμηθεί από το 1901 το Νόμπελ Λογοτεχνίας, με εξαίρεση 7 φορές που δεν απονεμήθηκε : 1914, 1918, 1935, 1940, 1941, 1942, and 1943, έτη σύμφωνα με τον κανονισμό του Ιδρύματος Νόμπελ δεν υπήρξε υποψηφιότητα που να καλύπτει τις προυποθέσεις για βράβευση όπως έχουν προσδιοριστεί.

Υπήρξαν 4 φορές που το συγκεκριμένο Νόμπελ δόθηκε σε δύο πρόσωπα ταυτόχρονα. Το 1907 ο Ράντγιαρ Κίπλινγκ έγινε ο νεότερος συγγραφέας που του απονεμήθηκε Νόμπελ (42 ετών) ενώ το 2007 η Ντόρις Λέσινγκ στα 89 της έγινε η γηραιότερη συγγραφέας με Νόμπελ.

Μόλις 12 από τις 106 απονομές αφορούν γυναίκες. Το 1909 η Σέλμα Λάγκερλεφ ήταν η πρώτη γαινάκα λογοτέχνις που της απονεμηθηκε Νόμπελ ενώ τις δύο τελευταίες δεκαετίες στατιστικά σε 3 γυναίκες λογοτέχνες έχει απονεμηθεί το βραβείο (πέρυσι συνέβη το τελευταίο ανάλογο παράδειγμα με την Χέρτα Μίλλερ).

Είναι προφανές πως το Νόμπελ δεν κάνει τον παπά. Αν σκεφτείτε μόνο τις περιέργες ομολογουμένως επιλογές σε άλλες κατηγορίες όπως το Νόμπελ Ειρήνης τότε σίγουρα τα Νόμπελ χάνουν κάτι από την αίγλη τους. Όμως και στην λογοτεχνία κάποιες επιλογές φαίνονται κάπως περίεργες. Εδώ και χρόνια π.χ. τα Νόμπελ αρνούνται πεισματικά να ασχοληθούν με την αμερικάνικη λογοτεχνία. Η Τόνι Μόρισον, το 1993, ήταν η τελευταία συγγραφέυς από τις ΗΠΑ που τιμήθηκε.

Φυσικά αυτή η παραφιλολογία δεν έχει τελειωμό. Και ίσως μπορεί να μας οδηγήσει και σε τελείως διαφορετικά μονοπάτια από αυτά που θα θέλαμε. Και αυτό γιατί παρά αυτή την επισήμανση σίγουρα η τιμή ενός Νόμπελ παραμένει ξεχωριστή. Ας μην ξεχνάμε τα δύο δικά μας παραδείγματα του Γιώργου Σεφέρη και του Οδυσσέα Ελύτη. Φέτος ποιος - ποια θα είναι ο τυχερός - ή?

Δείτε όλα τα Νόμπελ Λογοτεχνίας στην σελίδα των Νόμπελ και φυσικάόταν ανακοινωνθεί ο φετινός νικητης θα υπάρξει ξεχωριστό post

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ