ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΛΛΙΩΣ - Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΕΝΟΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΣ

700 t-shirt και ένα ερωτηματολόγιο
επί της υποδοχής.
Λίγο μετά τα φώτα χαμήλωσαν
και η μαγεία εκείνου του τριημέρου
ξαναζωντάνεψε μπροστά στα μάτια μας.


Το ξαναζήσαμε! Χρειαστήκαμε μόνο την βοήθεια του Χρήστου Νικολέρη και της ομάδας του. Φώτα, κάμερα, μότερ!

O Χρήστος Νικολέρης είναι βεβαιωμένα ένας απ' τους λίγους (μετρημένους στα δάχτυλα ενός χεριού) που παρακολούθησαν όλες μα όλες τις εκδηλώσεις του αστικού πειράματος "Θεσσαλονίκη αλλιώς". Στο ντοκιμαντέρ του η κάμερα γίνεται μάρτυρας όχι μόνο των γεγονότων αλλά και των αντιδράσεων (θετικών, αμήχανων ή αρνητικών) που γέννησαν οι εκδηλώσεις αυτού του τριημέρου στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης. Και όχι μόνο αυτό αλλά με αφορμή αυτή την κινηματογράφιση εκμαίευει και όλες τις μικρές ή μεγάλες σκέψεις τους σχετικά με την πόλη και τους ανθρώπους της. Ως γέννημα αυτής της ίδιας της δράσης του πειράματος έχει απόλυτα θετική διάθεση αλλά ισορροπεί και παρατηρεί τα πάντα. Και την χαρά και την πλάκα και την έκπληξη και την αμηχανία και την παραδοξότητα και την συγκίνηση αλλά και την έλλειψη παιδείας ή συμπεριφοράς σε ανάλογες δράσεις.


Η εκδότρια της "Παράλλαξης" Κατερίνα Καραμφυλίδου
καλωσορίζει τους σινεφίλους της "Θεσσαλονίκης Αλλιώς"

Όσα δεν μπορέσαμε και δεν προλάβαμε να δούμε λοιπόν μέσα σε εκείνο το τριήμερο η κάμερα με την αφήγηση της μας τα μεταφέρει με τον δικό της τρόπο. Και μέσα στα 75 λεπτά μας χάρισε και πάλι στιγμές χαράς αλλά και συγκίνησης (οι σκηνές στο Χαρίσειο Γηροκομείο ήταν πραγματικά από τα πιο δυνατά σημεία αυτού του τριημέρου). Ουσιαστικά έχουμε πλέον μια πλήρη εικόνα και μπορούμε να κάνουμε μια πιο ολοκληρωμένη αποτίμηση της όλης προσπάθειας η οποία σαφέστατα δίνει μια διαφορετική πρόταση και εκφράζει το αίτημα αρκετών πολιτών για μια αλλαγή, για μια νέα πνοή σε αυτή την πολύχρονη στασιμότητα της Θεσσαλονίκης. Εκεί νομίζω πως εστιάζεται και η προσπάθεια της ταινίας που με την λειτουργία της δίνει επιπλέον δυναμική το εγχείρημα της Παράλλαξης.


Τι είναι ομως η Θεσσαλονίκη μετά το πείραμα της "Θεσσαλονίκης αλλιώς"? Είναι η πόλη που μπορεί να συναντήσεις το Σπαιντερμαν, τους γυμνούς ποδηλάτες και τους νέους λουόμενους μιας απροσδιόριστης σουρεαλιστικής, τσιμεντένιας παραλίας στο Λευκό Πύργο. Που θα δεις χορευτικές και θεατρικές ομαδες στο δρόμο κι ας σε ξενίζει το θέαμα στη μέση του δρόμου! Που θα μπλοκάρει την μηχανική ρουτίνα των δρόμων με ένα ακροβατικό ή με μια ένα σμήνος χάρτινα αεροπλάνακια γεμάτα με στίχους του Θέμελη, του Χριστιανόπουλου και της Καρέλλη, είναι αυτή η πόλη που ότι και να γίνει φτιάχνει και κρατάει παρέες.

Ένα καρέ από τα 75 λεπτά της ταινίας.
Δείτε την "Ερνέστου Εμπράρ αλλιώς".
Με δεκάδες λαμπαντέρ να δίνουν μια διαφορετική μορφή
σε ένα εμπορικό σοκάκι στα Άνω Λαδάδικα
.
Εκεί μόνο χώρεσε το όνομα αυτού του σπουδαίου αρχιτέκτονα!


Αυτά και άλλα πολλά φανερώνει και θυμίζει η ταινία του Χ. Νικολέρη, την οποία ακόμα κι αν δεν παρακολουθήσατε μαζί μας στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ, ωστόσο θα έχετε την δική σας ευκαιρία για να την δείτε στην ειδική έκδοση dvd που θα κάνει η Παράλλαξη στο τεύχος Δεκεμβρίου 2010! Όσο για την "Θεσσαλονίκη αλλιώς" από ότι φαίνεται οργανώνεται για νέες δράσεις που θα λάβουν χώρα μετά τις εκλογές και όχι απαραίτητα στο κέντρο της πόλης. Περισσότερα προσεχώς...



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ