ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ


Γνώρισα τον Γιάννη Οικονομίδη πριν από ένα μήνα σχεδόν. Είχε έρθει στην Θεσσαλονίκη μαζί μαζί με τον Βαγγέλη Μουρίκη, συνεργάτης και ένας από τους πρωταγωνιστές της τελευταίας του ταινίας με τίτλο "Ο Μαχαιροβγάλτης", για μια εκδήλωση του Thessaloniki International Short Film Festival. Με το "Σπιρτόκουτο" σχεδόν μια δεκαετία πίσω θυμάμαι πως είχε κάνει την έκπληξη προς το ανυποψιάστο κοινό και τους κριτικούς. Στο δεύτερο σκηνοθετικό του βήμα μας έβγαλε την "Ψυχή στο Στόμα" δίνοντας παράλληλα την αναγκαία επιβεβαίωση της αμεσότητας στην επικοινωνία του με τους θεατές, του δυναμισμού και της ευθύτητας του καλλιτεχνικού του οράματος. Ήταν αυτή η δυναμική και η αμεσότητα που οδήγησε στην αναγνώριση του ταλέντου του ακόμη και στο εξωτερικό και δινόντας του την ευκαιρία να δώσει το παρόν σε μεγάλα φεστιβάλ όπως αυτό των Κανών.

Έχοντας δει και τις δύο ταινίες του το κλισέ νομίζω είναι να ομολογήσω πως είχα πάθει μεγάλο σοκ. Ήταν πράγματι σαν είχα φάει μια γροθιά κατά πρόσωπον και προσπαθούσα να μαζέψω ότι μαζεύεται. Αυτό θα σας το πουν σίγουρα όλοι ή σχεδόν όλοι οι θεατές των ταινιών του. Η αλήθεια όμως είναι πως πέρα από το πρώτο σοκ, την έκπληξη, τον αιφνιδιασμό, το μεγάλο χαστούκι στη μάπα, στις ταινίες του Γιάννη Οικονομίδη βλέπεις την ιλαροτραγωδία της μικροαστικής σύγχρονης Ελλάδας των τελευταίων δέκα, για να μην πω είκοσι χρόνων. Είναι μια θαυμάσια σύνδεση κινηματογράφου και αφτιασίδωτης πραγματικότητας χωρίς να σου χαρίζει ούτε μια στιγμή ανάσας.

Ίσως με κάποιο τρόπο οι ταινίες του Οικονομίδη να εξηγούν γιατί φτάσαμε εδώ που φτάσαμε και αν υπάρχει κάτι (και τι είναι αυτό άραγε?) πιο πέρα στην άκρη του δρόμου. Δεν ξέρω τι είναι αυτό. Πιθανόν ο ίδιος να έχει την απάντηση και την κρατάει για τη νέα ταινία του, τον "Μαχαιροβγάλτη". Αυτή είναι η τρίτη κατά σειρά ταινία του, που ήδη έχει προβληθεί σε παγκόσμια πρώτη, σε ένα από τα μεγαλύτερα και διαρκώς ανερχόμενα φεστιβάλ της Ασίας, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Πουσάν, στη Ν. Κορέα, ενώ στις 4 Νοεμβρίου ξεκινάει τις προβολές της στις αθηναϊκές αίθουσες. Τώρα που το σκέφτομαι είναι φοβερή η επιλογή για άνοιγμα 3 μέρες πριν από τις εκλογές! Ελπίζω σύντομα να δούμε την ταινία και στην Θεσσαλονίκη.

Ο Γιάννης Οικονομίδης λοιπόν σε μια απολαυστική κουβέντα. Προσωπικά είναι η πρώτη συνέντευξη που κάνω γα τις ανάγκες του παρόντος ιστολογίου. Είναι μια ωραία πρωτιά και αφού γίνεται με έναν τέτοιο σπουδαίο σκηνοθέτη είναι παράλληλα και τιμητική και έτσι θέλω να ευχαριστήσω τον Γιάννη Οικονομίδη για τον χρόνο που μου διέθεσε (όπως και τον Γ. Ζαχόπουλο και το TISFF για την βοήθεια τους). Νομίζω πως αφού έγινε η αρχή θα υπάρξει και ανάλογη συνέχεια προσεχώς. Η συνέντευξη του Γιάννη Οικονομίδη θα δημοσιευτεί σε μορφή κειμένου αύριο, Δεύτερα, στις 08.00 π.μ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ