R.I.P. MAURICE JARRE (1924 - 2009)



- Μπορείς να κάνεις έρωτα με αυτό το μουσικό θέμα τα αυτιά σου?
(η βελόνα πέφτει και η μουσική από τον δισκο βινιλίου απλώνεται στον χώρο)

- Ωραίο ακούγεται. Τι είναι ?

- Το θέμα της Λάρα από τον Δρ Ζιβάγκο. Το έχεις δει?

Υπάρχουν πολλές ερωτικές μουσικές στην ιστορία του κινηματογράφου. Υπάρχουν αρκετοί ωραίοι συνθέτες που μένουν πάντα στην μνήμη μας για την μελωδικότητα και την λειτουργικότητα του ήχου που προσέφεραν στο όραμα κάποιου σκηνοθέτη. Δεν θα υπάρξει όμως συνθέτης σαν τον Μωρίς Ζαρ. Και φυσικά ερωτικό θέμα όπως το "Lara's Theme" στον Δρ Ζιβάγκο του επιβλητικού Ντ. Λυν. Είναι η στιγμή που η Λάρα (Τζούλι Κρίστι) χάνεται στην αγκαλιά του Ζιβάγκο (Ομάρ Σαριφ) με τα χιόνια να έχουν αποκλείσει το ζευγάρι σε εκείνο το καλυβάκι στη μέση του πουθενά είναι μια από τις πιο συγκλονιστικές σκηνές στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου. Και δεν είναι μόνο αυτό.

Υπογράφοντας την μουσική για περισσότερες από 150 ταινίες ο Μωρίς Ζαρ ξεκίνησε από την Λυών της Γαλλίας και κατέκτησε τον κινηματογραφικό κόσμο (και όχι μόνο) με τις υπέροχες εμπνευσμένες μελωδίες του σε ταινίες όπως Δρ Ζιβάγκο, Λώρενς της Αραβίας, Κόρη του Ραϊαν, Πέρασμα στην Ινδία, Τοπάζ, Αόρατος Εραστής, Ιησούς από τη Ναζαρέτ(TV), Η νύχτα των στρατηγών, Ο συλλέκτης και τόσες άλλες που μπορείτε να δείτε στο υπέροχο βίντεο που ετοίμασε ένας φανατικός φίλος των σάουντρακ στο Youtube.

Κάποια από αυτά τα σάουντρακ δεν είναι μόνο υπέροχα αλλά σπάνια, δυσεύρετα και συλλεκτικά (όπως ας πούμε το σάουντρακ για το πολεμικό "Καίγεται το Παρίσι?" του Ρενέ Κλεμάν, για το οποίο ο Ζαρ γράφει ένα καταπληκτικό βαλσάκι ή το ντοκιμαντέρ του Φρεντερικ Ροσίφ "Πεθαίνοντας στην Μαδρίτη" ή το ιστορικού - θρησκευτικού περιεχομένου "Μήνυμα" του Μουσατφά Ακαντ, ή "Η νύχτα των στρατηγών" του Ανατολ Λιτβακ με ένα υπέροχο τρυφερό πιανίστικο θέμα).

Συνεργάτης σπουδαίων δημιουργών όπως ο Λυν, ο Χιτσκοκ, ο Γουϊαρ, ο Χιούστον, ο Βισκόντι, ο Τζεφιρέλι και τοσων άλλων.

Κάτοχος 3 Όσκαρ αλλά και Γκράμι, Χρ. Σφαίρων, Bafta και με δικό του αστέρι στο Walk of Fame στο Λος Αντζελες ο Μωρίς Ζαρ εισέπραξε την τελευταία του μεγάλη τιμή στο πρόσφατο φεστιβάλ Βερολίνου με την απονομή της τιμητικής Χρυσής Αρκτου από τα χέρια του καλ. διευθυντή Ντίτερ Κόσλικ.

Νιώθω βαθύτατη συγκίνηση. Ο Μωρίς Ζαρ, όπως και ο Νίνο Ρότα και 3-4 ακόμη ήταν από αυτούς τους μουσικούς - κινηματογραφικούς ήρωες που είχα πάντοτε βαθιά μέσα μου ίσως γιατί τους "γνώρισα" από πολύ νωρίς (και αυτούς και τις ταινίες για τις οποίες συνέθεσαν τις εξαίσιες μουσικές τους). Και - συχωρέστε με για τον μελοδραματικό τόνο - αλλά έτσι μου βγαίνει η ανάγκη να του πω "Καλό ταξίδι Μωρίς Ζαρ. Και προσθέτωντας το όνομα σας σε αυτόν τον Κύκλο των χαμένων ποιητών σας ευχαριστώ για τις υπέροχες μελωδίες που γέμισαν και θα γεμίζουν όσο θα υπάρχω την ψύχη μου"...

Δείτε στο BBC την είδηση αλλά και μια σύντομη αποτίμηση από το Variety (στα ελληνικά media, πέρα από μια - δυο εξαιρέσεις, δύσκολο να βρείτε αφιέρωμα γιατί δεν έχουν ιδέα οι άνθρωποι τι εστί Ζαρ) και στο imdb θαυμάστε το σύνολο της φιλμογραφίας του.

Υ.Γ. : Η σημερινή εκπομπή θα είναι αφιερωμένη στο σπουδαίο έργο του Ζαρ με παρουσίαση σπάνιων και γνωστών σάουντρακ από την πορεία του στον κινηματογράφο

Σχόλια

Ο χρήστης Πάνος Χρυσοστόμου είπε…
Μπράβο φίλε Γιάννη... Ο Jarre θα είναι πάντα ένας απο τους εκλεκτούς της "ιερής" πεντάδας για την μουσική του κινηματογράφου... Καταπληκτικός.
Ο χρήστης igkros είπε…
Όπως ακριβώς το είπες, καταπληκτικός!

Και με λύπη μου διαπιστώνω ότι ο τελευταίος μεγάλος αυτής της γενιάς εν ζωή και με πλήρη δραστηριότητα είναι ο μαέστρο Έννιο Μορρικόνε (εκτός αν μου ξεφεύγει κάποιος)
Ο χρήστης Δουλειές με φούντες είπε…
Μπράβο Γιάννη για το αφιέρωμα! Τα κινηματογραφικά θέματα του Jarre είναι η καλύτερη κληρονομιά του συνθέτη σε όλους τους σινεφίλ.
Συνέχισε να μας θυμίζεις ωραίες μουσικές.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ