11ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ



Με τον Δ. Εϊπίδη συγκινήμένο και ιδιαίτερα ευχαριστημένο για τα όσα ο ίδιος και οι συνεργάτες του ετοιμάζουν για το 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ετοιμάζεται και φέτος η μεγάλη γιορτή για αυτό το ιδιαίτερο αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρον κομμάτι του κινηματογράφου.

Μεξικό και Αυστρία αποτελούν δύο από τα τιμητικά αφιερώματα σε εθνικές κινηματογραφίες ενώ για άλλη μια φορά η Αφρική τραβάει το βλέμμα της διοργάνωσης, αυτή τη φορά με υλικό και ταινίες απο Αφρικανούς δημιουργούς και όχι από Ευρωπαίους και Αμερικανούς.

Ο Στέφαν Σβιτερτ με τα μουσικά ντοκιμαντέρ του είναι το τιμώμενο πρόσωπο ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ημερίδες και τα masterclasses (ειδικά αυτό του Βίλμος Ζιγκμοντ, που υπήρξε συνεργάτης σπουδαίων σκηνοθετών όπως ο Σπήλμπεργκ, ο Τσιμίνο, ο Ντε Πάλμα και κέρδισε μια φορά Όσκαρ φωτογραφίας), οι εικαστικές εκδηλώσεις ενώ οι δύο συναυλίες σίγουρα θα τραβήξουν την προσοχή όσων αγαπούν το ροκ και την ethno-jazz music (η μια αφορά τους Τ4 Trouble, θρυλική ροκ εντ ρολ μπάντα των 7ος ενώ η δεύτερη σε αφρο-τζαζ ρυθμούς, των New Yoruba People, με Έλληνες και Νιγηριανούς μουσικούς, θα την απολαύσετε και όσοι δεν ανεβείτε Θεσσαλονίκη αλλά μείνετε στην Αθήνα καθώς η μπάντα έχει αρκετά live μέσα στην άνοιξη).

Ειδικό βάρος όπως φαίνεται θα δωθεί στην αγορά με πάνω από 450 ταινίες. Σε ότι αφορά τα οικονομικά η θέληση τους είναι να κινηθούν στα περσινά επίπεδα (περίπου 750 χιλ. Ευρώ) έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού τους την γενική οικονομική ύφεση.

Τα ελληνικά ντοκιμαντέρ φέτος καλύπτουν μόλις το 1/4 της διοργάνωσης. Συνολικά 44 ελληνικές ταινίες (από τις συνολικά 170) θα προβληθούν ενώ η ομάδα Εϊπίδη με νόημα τονίζει πως "εφόσον και φέτος θα πορευτούμε με το νομικό καθεστώς που θέλει τις ελληνικές ταινίες να διεκδικούν κρατικό βραβείο με απαραίτητο διαβατήριο την προβολή τους στην Θεσσαλονίκη εμείς θα προβάλουμε όλες αυτές τις ταινίες και δεν κόβουμε κανενός τον δρόμο προς τα βραβεία". Φυσικά αυτά λέγονται έχοντας υπόψη τις "όμορφες" εικόνες που ζήσαμε μόλις πέρυσι με το σύνολο της ελληνικής κινηματογραφικής κοινότητας να εκδηλώνει δυναμικά την οργή της για την προχειροδουλειά στο κομμάτι της ελληνικής παραγωγής. Βέβαια αξίζει να τονίσουμε πως τα ελληνικά ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στην κεντρική αίθουσα του φεστιβάλ, το Ολυμπιον, είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Κι αυτό δηλώνει κάτι νομίζω...

Επιπλέον ο Δ. Εϊπίδης βάζει πολύ νερό στο κρασί του και σε ένα άλλο θέμα που μέχρι πέρυσι θεωρούσε αδιανόητο. Ο λόγος για τα δραματοποιημένα ντοκιμαντέρ που ο καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης θεωρούσε αδιανόητο και απαράδεκτο να υπάρχουν στο πρόγραμμα. Φυσικά με αυτή την λογική ταινίες όπως το "Βαλς με τον Μπασίρ" θα έτρωγαν πόρτα στη Θεσσαλονίκη. Αλλά τι λέμε? Μια από τις αρτιότερες ταινίες της περσινής ελληνικής παραγωγής η ταινία του Στ. Χαραλαμπόπουλου "Όταν ο Καβάφης συνάντησε τον Πεσόα" είχε αντιμετωπίσει πρόβλημα με την προβολή της και αν δεν πήγαινε για το κρατικό βραβείο ποιος ξέρει τι άλλα δράματα θα είχαμε... Εν πάσει περιπτώση το Φεστιβάλ φέτος εγκαινιάζει μια νέα κατηγορία που φέρει τον τίτλο "Δραματοποιημένα ντοκιμαντέρ".

Δεν βρίσκω λόγο να αναφερθώ τώρα σε λεπτομέρειες για ταινίες και εκδηλώσεις. Θα το κάνω στο δεκαήμερο 13-22 Μαρτίου καλύπτοντας την διοργάνωση με αναλυτικό ρεπορταζ και συνεντεύξεις τόσο ραδιοφωνικά όσο και στο ιστολόγιο. Για την ώρα μπορείτε να τα δείτε όλα με ένα κλικ στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ