ΠΡΟΣΕΧΩΣ - ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ




Ο θρύλος της σενεγαλέζικης ποπ Γιουσού Ν’Ντουρ έχει γίνει παγκοσμίως γνωστός τα τελευταία 20 χρόνια κι έχει χαρακτηριστεί ως «η φωνή της Αφρικής». Στο ζενίθ της καριέρας του, απογοητευμένος απ’ την αρνητική εικόνα που έχει ο κόσμος για τη μουσουλμανική θρησκεία, συνέθεσε το άλμπουμ «Egypt», ένα βαθιά πνευματικό έργο αφιερωμένο στην ανάδειξη μιας πιο ανεκτικής αντίληψης του Ισλάμ. Ήταν μια στιγμή-σταθμός στην καριέρα του Γιουσού Ν’Ντουρ.

Το θαρραλέο μήνυμα που έστειλε μέσω της μουσικής του έλαβε θερμή υποδοχή απ’ το δυτικό κοινό αλλά πυροδότησε αντιφατικά συναισθήματα στη θρησκευτική κοινότητα της πατρίδας του Σενεγάλης. Συνδυάζοντας εικόνες απ’τα πιο ιερά μουσουλμανικά τελετουργικά της Σενεγάλης που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, από συναυλίες του Ν’ Ντουρ απ’όλον τον κόσμο, καθώς και από προσωπικές στιγμές του ίδιου και της οικογένειάς του, το
Φέρνω αυτό που αγαπώ καταγράφει το δύσκολο ταξίδι που ανέλαβε ο Ν’Ντουρ να κάνει προκειμένου να φέρει εις πέρας την αποστολή του.

Ο Γιουσού Ν’ Ντουρ είναι η φωνή της ελπίδας και της ανεκτικότητας, ένας σύγχρονος ηθικός και πολιτικός ηγέτης του οποίου τα μηνύματα υπερβαίνουν τη μουσική αλλά μένουν γερά ριζωμένα στην καθολικότητα της πίστης.


ΠΡΟΒΟΛΕΣ

15/03 ΟΛΥΜΠΙΟΝ 00.30
16/03 ΖΑΝΝΑΣ 23.00

Γερές ρίζες: Το όραμα της Ουανγκάρι Μαθάι



Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Κινήματος «Ζώνη Πρασίνου» της Κένυας και της ιδρύτριάς του Ουανγκάρι Μαθάι, η οποία είναι η πρώτη περιβαλλοντολόγος και Αφρικανή που έλαβε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Αναζητώντας λύση στα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι αγρότισσες της χώρας της και που πήγαζαν απ’την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, η Μαθάι τους πρότεινε να φυτέψουν δέντρα.

Με αφετηρία αυτή την απλή κίνηση, οι γυναίκες εργάστηκαν επιτυχώς ενάντια στην αποψίλωση των δασών, τη φτώχια και τη βίαιη πολιτική καταπίεση, ώσπου σχημάτισαν τη δική τους πολιτική δύναμη που συντέλεσε στην ανατροπή της 24χρονης δικτατορίας της Κένυας. Η ταινία καταγράφει την πορεία της Μαθάι, μια πορεία τριάντα χρόνων για την προστασία του περιβάλλοντος, τη δημοκρατία και την ειρήνη.


ΖΑΝΝΑΣ - 14/03 20.30
ΓΚΑΙΤΕ 16/03 20.30

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ