11ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ - ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ


Με μια τελετή στην οποία λειτούργησε η τυπικότητα, η προχειρότητα αλλά και το στοιχείο της εντοπιότητας ολοκληρώθηκε το 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντερ Θεσσαλονίκης, το οποίο προσωπικά θεωρώ κουραστικό και πολύ υποτονικό ως προς τις συγκινήσεις που μας προσέφερε.

Η Μάγια Τσόκλη, την οποία είχα την χαρά να φιλοξενήσω στο στούντιο του 9.58 το απόγευμα της Παρασκεύης, ήταν για άλλη μια φορά (έχω χάσει πια το μέτρημα με τις παρουσίες της σε τελετή λήξης) η οικοδέσποινα της βραδιάς. Δεν γνωρίζω αν η παντελής απουσία του Υπουργείου Πολιτισμού (ούτε έναν υπάλληλο δεν στείλατε βρε παιδιά για weekend στην ερωτική Θεσσαλονίκη?) σημαίνει κάτι για την διοργάνωση, πάντως ο Υ.ΜΑ.Θ. κος Καλαφάτης ήταν και πάλι παρών ενώ ο Δήμαρχος της πόλης εκπροσωπήθηκε από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, κο Γάκη. Η μόνη ωραία στιγμή της βραδιάς ήταν η παρέμβαση της ομάδας ΣΦΗΝΑ, την οποία ίσως κάποιοι να ξέρετε μέσα από τις πρωτότυπες παρεμβάσεις της στην Θεσσαλονίκη.



Α, ξέχασα! Και το μπέρδεμα του κου Μαρτίνη, του Ερυθρού Σταυρού, με την ταινία ΤΑ ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΡΟΥΑΝΤΑ (Νομιζοντας ότι διαβάζει το όνομα του σκηνοθέτη της ταινίας είπε "Το βραβείο πάει στην Ανθή Ρουάντα" και αμέσως μετά η Μάγια Τσόκλη έσπευσε να διορθώσει την γκάφα)

Τα υπόλοιπα ήταν μάλλον προβλέψιμα και γνωστά. Μπήκαμε στην αίθουσα με την γνωστή και παραδοσιακή ελληνική ταλαιπωρία (αφού όλα οργανώθηκαν στο πόδι). Ως προς την παρουσίαση τυπικά κινήθηκαν τα πράγματα. Στα ελληνικά βραβεία λειτούργησε σαφέστατα το κριτήριο της εντοπιότητας των δημιουργών ενώ στις ξένες μάλλον το ότι βρέξει ας κατεβάσει μιας και η δανέζικη ταινία που κέρδισε το βραβείο κοινού μεγάλου μήκους ήταν προγραμματισμένη να κάνει την προβολή της μετά την τελετή λήξης αλλά ταυτόχρονα ήταν υποψήφια και για το βραβείο κοινού! Τελικά το αυγό του Κολόμβου έκατσε με την ταινία να προβάλεται Σάββατο στις 11 το πρωί και ενώ στην Θεσσαλονίκη τα μποφώρ και η βροχή δίναν και πέρναν! Τώρα πόσοι ήταν οι μερακλήδες σινεφιλ που υπό αυτές τις συνθήκες πηγαν και είδαν με την τσίμπλα στο μάτι το ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΡΜΑΝΙΑ δεν είναι δύσκολο να το βρείτε μόνοι σας...



Θεωρώ πολύ σοβαρή την ιστορία των βραβείων γιατί αν και το φεστιβάλ δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα, όπως καυχιέται και κομπορημονεί ο Δημήτρης Εϊπίδης, ωστόσο το να προικοδοτείς το βραβείο κοινού με 20 και 30 χιλιάδες ευρώ (και μπράβο στον Ερυθρό Σταυρό για την κίνηση αυτή στους δύσκολους και φτωχικούς καιρούς που ζούμε) είναι σοβαρή ιστορία και δημιουργείς ανταγωνισμούς, αρνητικές εντυπώσεις και αδικαιολόγητο ψίθυρο σε όσους έχουν χάσει το παραδάκι για το αδιάβλητο ή όχι της διαδικασίας του βραβείου κοινού. Και επειδή στην Ελλάδα ζούμε μεταφέρω εδώ εντυπώσεις ανθρώπων που χειροκρότησαν τα βραβεία. Φανταστείτε να μιλούσα και με εκείνους που έχασαν το βραβείο ένεκα του ανύπαρκτου διαγωνιστικού χαρακτήρα!

Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Ξέρω ότι η κάλυψη του μπογκ ήταν λειψή αλλά είχε να κάνει καθαρά με τις αντοχές μου. Χαίρομαι που για άλλη μια φορά ήμουν παρών (11 χρόνια το παρακολουθώ) και φυσικά θα επανέλθω με άλλο ένα κομμάτι για τα συμπεράσματα γύρω από το Φεστιβάλ.

Φυσικά όσοι δεν είχατε την ευκαιρία να δείτε τις ταινίες αλλά ζείτε στην Αθήνα ή την περιφέρεια να ξέρετε ότι φέτος το Φεστιβάλ οργώνει την Ελλάδα με επιλεγμένες προβολές του φετινού προγράμματος. Ειδικά στην Αθήνα θα έχετε την ευκαιρία να δείτε ανάμεσα στα άλλα και τις ταινίες γεγονότα της διοργάνωσης.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ (στοιχεία που παρουσιάζει το Φεστιβάλ μέχρι και τις 20/03)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ανω 45'

1. ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ - 4.908
2. ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ ΣΤΟ ΕΒΕΡΕΣΤ - 4.883
3. ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ - 4.860
4. Τ4 TROUBLE - 4.850
5. Η ΖΩΗ ΣΤΟΥΣ ΒΡΑΧΟΥΣ - 4.793

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ κάτω 45'

1. ΒΓΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΜΑΣ - 4.589
2. Ο ΠΛΑΝΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΟΥ - 4.251
3. ΑΡΤΑ. ΤΑ ΚΑΛΑΜΙΑ ΤΟΥ ΣΑΚΗ... - 4.173
4. SCHOOLWAVE ON THE ROCKS - 4.156
5. SOS, ΖΩΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ - 3.500

ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ άνω 45'

1. ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΡΜΑΝΙΑ - ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΚΑΘΩΣ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΕΓΙΝΕ ΣΑΒΒΑΤΟ ΠΡΩΙ
2. ΓΕΡΕΣ ΡΙΖΕΣ. ΟΥΑΝΓΚΑΡΙ ΜΑΘΑΪ - 4.727
3. ΠΕΡΣΟΝΑ ΝΟΝ ΓΚΡΑΤΑ - 4.635
4. Η ΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ - 4.603
5. ΑΓΡΙΟ ΦΩΣ - 4.568

ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ κάτω 45'

1. ΤΑ ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΡΟΥΑΝΤΑ - 4.466
2. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΟΡΥΧΕΙΩΝ - 4.260
3. ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΚΟΥΠΟΛΗΣ 4.246

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ