ΤΟ ΤΕΡΕΜΙΝ ΚΑΙ Η ΛΥΔΙΑ ΚΑΒΙΝΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ


Ήταν μέσα στην λάβα της ρωσικής επανάστασης, το 1920, όταν ένας νεαρός επιστήμονας, ο Λέον Τέρεμιν εφήυρε ένα εντελώς νέο μουσικό όργανο, το οποίο μάλιστα πήρε το όνομα του. Πέρασε σχεδόν ένας αιώνας από τότε και η γοητεία και το μυστήριο παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε όσους τυχαίνει να ακούσουν αυτό το περιέργο ηλεκτρονικό όργανο.

Η Λύδια Κάβινα, εγγονή του Τέρεμιν και μια από τις σπουδαιότερες μουσικούς τέρεμιν με πάνω από 1000 εμφανίσεις σε όλο τον κόσμο, βρέθηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει το μικρό αλλά θαυματουργό όργανο στο οποίο μάλιστα έχει αφιερώσει την ζωή της, όπως και ο παππούς. Με μια διάλεξη - μίνι κοντσέρτο, στο πλαίσιο ενός διημέρου που διοργάνωσαν το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και ο Σύλλογος Μόνιμων Υπαλλήλων της ΚΟΘ, όσοι βρεθήκαμε χτες το βράδυ στο πρώην Παλλάς της Λεωφ. Νίκης αφουγκραστήκαμε την ατμόσφαιρα που δημιουργεί το τέρεμιν και μάθαμε την 90χρονη ιστορία του. Η Λύδια Κάβινα παρουσίασε μάλιστα και κάποια μουσικά θέματα ενώ δεν έλειψαν οι σύντομοι αυτοσχεδιασμοί και τα παιχνίδια (όπως μια μίνι διασκεύη πάνω στο Ζορμπά του Θεοδωράκη). Δείτε ένα απόσπασμα από μια σουίτα για τέρεμιν που συνέθεσε ο Χόρχε Κάμπος με τίτλο "Glissanto":





Για όσους δεν γνωρίζουν το τέρεμιν, πάνω κάτω θα λέγαμε πως πρόκειται για ένα όργανο - συσκεύη σαν ηλεκτρονικό αρπίχορδο. Έχει δύο κεραίες και σχήμα μιας μικρής επίπεδης πλατφόρμας (χωρίς αυτό το σχήμα να είναι απόλυτο) που εκπέμπει ηλεκτρονικά κύματα. Οι αέρινες κινήσεις των χεριών πάνω σε αυτή την πλαφόρμα δημιουργούν ήχο, μελωδία. Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο ηλεκτρονικό όργανο. Δηλαδή κάπως έτσι ξετυλίχτηκε η ιστορία και της ηλεκτρονικής μουσικής.

Το τέρεμιν έχει μια σπουδαία ιστορία, πλήρως ενταγμένο στην δυτική μουσική κουλτούρα από την γέννηση του και έπειτα όταν ο Λέον Τέρεμιν έφυγε με εντολή του Λένιν (που είχε ενθουσιαστεί με το όργανο) για μια μεγάλη περιοδεία στο εξωτερικό. Η απήχηση του μουσικού μέσου στις ΗΠΑ ήταν τόση ώστε να καθιερώσει τον Τέρεμιν με την ονομασία "Σοβιετικός Έντισον". Η δόξα του Τερεμιν δεν κράτησε για πάντα. Κάποια στιγμή, λίγο πριν ξεσπάσει ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος, εξαφανίστηκε από το σπίτι του στη Νέα Υόρκη και βρέθηκε "ως δια μαγείας" φυλακισμένος σε ένα γκούλαγκ στη Σιβηρία.

Η πέτρα ωστόσο είχε κυλήσει τόσο ώστε να βοηθήσει στο πέρασμα του τερέμιν στη δυτική κουλτούρα. Μεγάλοι κλασσικοί συνθέτες όπως ο Σοστακόβιτς αλλά και κινηματογραφικοί όπως ο Ρόζα το ενσωμάτωσαν στις συμφωνικές ορχήστρες τους ενώ το ίδιο έχει συμβεί με σημαντικούς ποπ-ροκ σταρς όπως οι Beach Boys, Led Zeppelin, Aerosmith, Sting.

Πάρτε άλλη μια ιδέα από μια περφορμανς της Λύδια Κάβινα






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ