ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Θεωρείται ως ένας από τους ανερχόμενους και σημαντικούς συνθέτες του γαλλικού κινηματογράφου την τελευταία δεκαετία. Κινηματογραφικός πατέρας του υπήρξε ο Κώστας Γαβράς, η συνεργασία τους άλλωστε υπήρξε και είναι σταθερή από το 2002 όταν ο Ελληνογάλλος σκηνοθέτης του εμπιστεύεται το μουσικό μέρος των ταινιών του αλλά και αρκετών παραγωγών του.

Αυτοδίδακτος ως μουσικός αλλά οπαδός της εικαστικής φαντασίας που λάτρευε ο Μπέλα Μπάρτοκ ο Αρμάντ Αμάρ ξέρει καλά πως μοναδικό κίνητρο για δημιουργία είναι αυτό της περιέργειας για τα πράγματα γύρω του. Τι ζητά ο σκηνοθέτης? Τι νιώθουν ως ανάγκη οι ήρωες της ταινίας, τι βγάζει από μέσα του παρατηρώντας τα πλάνα της κάμερας?

Από το ΑΜΗΝ και μέχρι σήμερα πέρασαν 7 χρόνια όμως ο Αμάρ - μαροκινής καταγωγής και με προυπηρεσία στην σύνθεση μουσικής για μπαλέτο και χορό - υπήρξε άκρως δημιουργικός γράφοντας 20 σάουντρακ. Η αισθητική της Ανατολής είναι ευδιάκριτη στον ήχο του κυρίως λόγω των οργάνων που χρησιμοποιεί στην ορχήστρα (ντουντουκ, μαντολίνο, κ.α.). Το αποτέλεσμα άκρως εντυπωσιακό μαγεύει τον ακροατή της μουσικής και τον στέλνει νοερά μακριά.

Με 3 υποψηφιότητες για Σεζάρ και την δημιουργικότητα του σε πλήρη δράση (έχει ήδη συνθέσει μέσα στο 2009 πέντε σκορ για κινηματογράφο και ανάμεσα τους το ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΣΗ του Γαβρά) ο Αμάρ σίγουρα έχει πολλά ακόμα να μας δώσει ως συνθέτης.

Στο βίντεο : Δείτε πως συνέθεσε το σκορ του HOME του φιλόδοξου οικολογικού κινηματογραφικού εγχειρήματος του Γιάν Αρτους Μπερτράντ που κάνει πρεμιέρα σε ολον τον κόσμο στις 5 Ιουνίου 2009

Ο Αρμάντ Αμάρ θα απασχολήσει σήμερα την εκπομπή (17.00 - 9.58/ΕΡΤ3)

ΥΓ (update 22/05/09) : Το αφιέρωμα στον γαλλομαροκινό Αρμάντ Αμάρ δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκε χτες. Για καθαρά προσωπικούς λόγους (υγείας) δεν ολοκληρώθηκε η χτεσινή εκπομπή. Όσο για τα υπόλοιπα θα υπάρξει νέα ανακοίνωση από αέρος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις