Εσπεράντζα Σπάλντινγκ : Το Γκράμι που έγινε social media trend!


Το ξανάγραψα πριν μερικά post ότι δεν έχω καμία εκτίμηση σε αυτό το πράγμα που λέγεται Γκράμι. Όμως αυτή η ιστορία μου φτιάχνει κάπως την διάθεση από την Δευτέρα το πρωί. Μέχρι εκείνη τη στιγμή μόνο οι μυημένοι της τζαζ ήξεραν καλά το ταλέντο και την φωνή της Εσπεράντζα Σπάλντινγκ. Της ποιας? Δεν έχετε δίκιο να αναρωτιέστε σας είπα. Η Εσπεράντζα είναι μόλις 26 χρονών και αποτελεί μια από τις αναγνωρίσμενες φωνές και μουσικούς της αμερικάνικης τζαζ. Και όχι μόνο καθώς σε ηλικία 20 ετών έγινε η νεότερη καθηγήτρια του φημησμένου Berklee College of Music. Οι New York Times έχουν επισημάνει από το πρώτο άλμπουμ της πως "η φωνή της είναι λεπτή και ψηλή αντικατοπτρίζοντας εκείνο το μοναδικό βάθος και εύρος που χαρακτήριζε την Μπλόσομ Ντίρι, τραγουδώντας τόσο απαλά σαν να είσαι σε μια ονειροπόληση".

H Σπάλντινγκ έκανε στα Γκράμι την απόλυτη ανατροπή κερδίζοντας το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου καλλιτέχνη. Η λογική και η φιλοσοφία των βραβείων που τα συνδέει με την εικόνα και τις πωλήσεις ενός καλλιτέχνη και όχι τόσο με την ικανότητα και το ταλέντο του υπαγόρευε σε όλους πως το συγκεκριμένο Γκράμι θα πήγαινε συστημένο στο άγουρο σχολιαρόπαιδο Τζάστιν Μπίμπερ που μέσα στο 2010 έγινε το απόλυτο icon - symbol της αμερικάνικης (και όχι μόνο) νεολαίας πουλώντας σαν ζεστό ψωμί τα ανέμελα r'n'b τραγουδάκια του.

Τι συνέβη από εκείνη την αποφράδα για τον Μπίμπερ στιγμή? Ότι συμβαίνει και στην Ελλάδα κάθε φορά που κάποιος λαϊκοποπ τραγουδιστής γυρίζει συντετριμένος από την Γιουροβίζιον. Εκείνοι που τον αντιπαθούσαν βρήκαν μια καλή αφορμή για λίγο παραπάνω χλευασμό φωνάζοντας : "Δεν θα πάρεις Γκράμι πρωτοεμφανιζόμενου ποτέ". Τα media σχεδόν αφιονισμένα αναζητούν κάθε πιθανή λεπτομέρεια για την Αφροαμερικάνα τραγουδίστρια της τζαζ που έκλεψε το βραβείο. Στο twitter αλλά και στο Google το όνομα της είναι εδώ και 3 μέρες στην κορυφή των trends ενώ απογοητευμένες πιτσιρίκες φαν του Μπίμπερ προσπάθησαν να μαγαρίσουν την σελίδα της Σπάλντινγκ στη Wikipedia. Η Washington Post μάλιστα θέλησε να το διασκεδάσει κάπως αυτό το εφηβικό πένθος της ήττας.


Not Gary Busey
"Esperanza Spalding" sounds like the name of a Mexican basketball.


Δεν έχει τόσο σημασία βέβαια όλο αυτό. Είναι μια λεπτομέρεια σε ένα τεράστιο βιογραφικό μιας ταλαντούχας ερμηνεύτριας και μουσικού που σίγουρα θα μας απασχολήσει αρκετά από 'δω και στο εξής. Είναι όμως το λιγότερο διασκεδαστικό πως μια καλλιτέχνιδα με τρια προσωπικά άλμπουμ κιόλας να θεωρείται σε αυτό το μιντιακό εμπορικό πανηγύρι των Γκράμι best new artist!

Φυσικά το YouTube είναι γεμάτο από live βίντεο της Εσπράντζα Σπάλντινγκ. Και υπάρχει και η επίσημη σελίδα της. Απολαύστε την!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ