Όσκαρ 2011 - Οι 10 ταινίες της χρονιάς

Η τελευταία κατηγορία και η τελευταία "προβλεψη". Περισσότερο σαν παρουσίαση το έχω. Ποιος θα είναι ο θριαμβευτής της χρονιάς?


Μαύρος Κύκνος: Ψυχολογικό θρίλερ. Αν υπήρχε ακόμα πεντάδα θα ηταν μέσα. Άρτια ταινία, έξοχη τεχνικά (με ήχο, μοντάζ, ήχο)με δυνατές ερμηνείες αλλά παρά την καλή σκηνοθεσία και την σκοτεινή ατμόσφαιρα χάνει κάτι στο δρόμο.


The Fighter : Κοινωνικό δράμα. Και αυτή μέσα στο top-5. Μια μητέρα αυταρχική, ένας γιος αυτοκαταστροφικός, πρώην αστέρι του μποξ, ο αδερφός του επίσης σπουδαίος πυγμάχος έχει να κάνει μια επιλογή καριέρας, μια γυναίκα θα τον στηρίξει στα δύσκολα. Η αγαπημένη των ηθοποιών (το σωματείο με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην Ακαδημία) χάρη στις υπέροχες ερμηνείες της. Εκεί αρχίζουν και τελειώνουν όλα.


Inception : Ψυχολογικό θρίλερ - περιπέτεια. Πολύ διασκεδάζω με αυτές τις σαχλές ταμπέλες που βάζω εδώ. Γιατί το Inception είναι κάτι περισσότερο απο αυτό. Και επιπλέον είναι το μπλοκμπάστερ της χρονιάς στα Όσκαρ. Όνειρα, παραισθήσεις, υποσυνείδητα, επιθυμίες, επιλογές μπερδεύονται έντεχνα σε αυτή τη ταινία. Αν ο Κρίστοφερ Νόλαν ήταν παρών στην short list των σκηνοθετών θα έλεγα πως άνετα η ταινία είναι το dark horse της βραδιάς. Δεν είναι άρα η ταινία περιρίζεται στα τεχνικά βραβεία.


Τα παιδιά είναι εντάξει : Kοινωνική κομεντί. Η μοναδική της χρονιάς που άξιζε και φτάνει τόσο ψηλά. Εγώ θα έλεγα πως είναι μια gay comedy για straight ανθρώπους. Με δυο λεσβίες σε ρόλους οικογένειας. Όλα τα λεφτά ο Μάρκ Ράφαλο και η Τζούλιαν Μουρ. Μορφή η Ανέτ Μπένινγκ. Μπορεί να φτάσει σε κάποιο Όσκαρ αυτή η ταινία? Καλύτερης ταινίας σίγουρα όχι.


Ο Λόγος του Βασιλιά : Κοινωνικό δράμα εποχής. Με 12 υποψηφιότητες. Με όλα τα σωματιακά βραβεία δικά του (Παραγωγοί, Σκηνοθέτες και Ηθοποιοί). Στο Μεσοπόλεμο με υπέροχες παραπομπές στο σήμερα και εύστοχα πολιτικά, κοινωνικά σχόλια. Ο σκηνοθέτης αναπαριστά υπέροχα το ιστορικό πλασιο της ταινίας, με δυνατές ερμηνείες που φτάνουν άνετα στα Όσκαρ. Δεν έχω αμφιβολία ότι θα είναι ο νικητής της βραδιάς. The British are coming? OMG! Θα κάνει το 12/12? Θα κερδίσει τα περισσότερα της βραδιάς? Ή θα χτυπηθεί στα ίσια με το Social Network?


127 Ώρες : Κοινωνικό δράμα. Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα. Ο θριαμβευτής του 2008 Ντάνι Μποϊλ επιστρέφει. Δεν έχει πολλές πιθανότητες για κάτι. Αλλά είναι αρκετό ότι μια παράσταση για έναν ρόλο, με μια υπέροχη ερμηνεία του Φράνκο, με μοντέρνα, σπιντάτη σκηνοθεσία και σενάριο φτάνει στις καλύτερες ταινίες της χρονιάς. Στα συν φυσικά το έξοχο σάουντρακ και η πρωτότυπη μουσική της ταινίας.


Social Network : Κοινωνική. Βασισμενή σε βιβλίο που περιγράφει πραγματικά γεγονότα. Η ταινία της εποχής μας. Μια εποχή μεταβιομηχανική με την τεχνολογία και τους υπολογιστές σε πρώτο πλάνο. Όλες οι επαναστάσεις της τελευταίας δεκαετίας έχουν μια αναφορά στα κοινωνικά δίκτυα και στο ιντερνετ. Αυτό αρκεί για να κάνει αυτή την ταινία σπουδαία? Ντειβιντ Φίντσερ. Αυτό κάνει αυτή την ταινία σπουδαία σήμερα. Σε 10, 20, 50 χρόνια? Θα δείξει. 8 υποψηφιότητες και όλα τα βραβεία κριτικών ενώσεων δικά της. Μετά ήρθε ο "Λόγος του Βασιλιά". Θα δώσει σκληρή μάχη σε όσες κατηγορίες συμπίπτουν κυρίως σε σκηνοθεσία και μοντάζ. Πιθανή η επικράτηση σε σενάριο, μουσική.


Toy Story 3 : Animation. Όταν ο Άντυ θα φτάσει ηλικία ΚΑΠΗ θα το γυρίσει από παιχνιδiάρης Toy Story 125 σε UP! Η Pixar έκανε το θαύμα της και έστειλε μια ταινία της στο top-10 της χρονιάς. Αυτό ειναι υπεραρκετό νομίζω. Και της δίνει άνετο προβάδισμα στα animation της χρονιάς και στο καλύτερο τραγούδι.


Αληθινό Θράσος : Γουέστερν. Πολύ καλή η αναπαράσταση και αναβίωση των Κοέν πάνω σε ένα ξεθωριασμένο είδος. Υπέροχες ερμηνείες, ειδικά από Τζεφ Μπρίτζες και Χαϊλι Στεινφιλντ. 10 υποψηφιότητες ειναι μια σπουδαία τιμή αλλά φοβάμαι πως η ταινία θα ζοριστεί πολύ να βρει μια κατηγορία βράβευσης ανοιχτή. Το 2002 "Οι Γκάνγκστερς της Νέας Υόρκης" του Μ. Σκορτσέζε είχαν 10 υποψηφιότητες και καμία νίκη. Λέτε να επαναληφθεί?


Η Καρδιά του Χειμώνα : Κοινωνικό δράμα. Στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ ο νόμος της Άγριας Δύσης είναι ακόμα ζωντανός. Η Τζένιφερ Λώρενς η νέα σταρ του indie american cinema. Στην καρδιά της οικονομικής κρίσης η Αμερική ανακαλύπτει το νεορεαλισμό. Άψογα! Να σας το τυλίξω ή θα το πάρετε για το σπίτι?

ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ: Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ
ΑΟΥΤΣΑΙΝΤΕΡ : SOCIAL NETWORK
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ: BLACK SWAN / INCEPTION αλλά θα αρκεστώ σε έναν βασιλικό λόγο!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ