"NaWewe" και "Madagascar": Από το ThessShortFIlmFest στα Όσκαρ!

Δύο μικρού μήκους φιλμάκια με θεματικό άξονα την Αφρική και εξαιρετικό ενδιαφέρον φιλοξένησε το ThessShort Film Fest στην τελευταία διοργάνωση του, τον Οκτώβριο του 2010. Και τα δύο έφτασαν στα φετινά Όσκαρ με αξιώσεις και πολύ θερμές κριτικές από το σύνολο του αμερικάνικου Τύπου και των μπλογκερς που ασχολούνται με τα Όσκαρ.

NAWEWE

Ένα συγκλονιστικό μικρού μήκους από το Βέλγιο είναι το NaWewe. Η ταινία διάρκειας 19 λεπτών γυρίζει τον χρόνο πίσω στο 1994 στα φριχτά γεγονότα του εμφυλίου της Ρουάντα και του Μπουρουντί που οδήγησαν στην σφαγή της φυλής των Τούτσι από τους Χούτου. Μέσα σε 2 μέρες σφαγιάστηκαν μισό εκατομύριο άνθρωποι ενώ μια κατοπινή επίσημη έκθεση του ΟΗΕ χαρακτηρίζει το γεγονός ως γενοκτονία.

Αυτή η ιστορία αποτυπώθηκε στο μικρού μήκους φιλμ του Ιβάν Γκόλντσμιτ NaWewe (που στην ντοπιολαλιά ψάχνοντας λίγο βρήκα ότι σημαίνει "Και εσύ επίσης") το οποίο το Thess Short Film Fest μπορεί να περιφανεύεται ότι φιλοξένησε στο πρόγραμμα του τον περασμένο Οκτώβριο. Η ταινία έχει συγκεντρώσει θετικότατες κριτικές και υπολογίζεται ως το φαβορί στην κατηγορία "Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους" στα Όσκαρ της Κυριακής.




MADAGASCAR

Το ίδιο ισχύει και για το μικρού μήκους κινούμενο σχέδιο "Madagascar" του Μπαστιέν Ντιμπουά, το οποίο αποτελεί ένα εθνογραφικό μικρού μήκους ντοκιμαντέρ με ιδιαίτερη και πολύ ωραία καλλιτεχνική αισθητική σε σχέση με τα καρτούν που παρουσιάζει. Και αυτό αποτελεί το φαβορί της αντίστοιχης κατηγορίας "Μικρου Μήκους Κιν. Σχεδίων" στα Όσκαρ αν και έχει εξίσου καλούς συνδιαγωνιζόμενους να ξεπεράσει.

Συγχαρητήρια στον Γιάννη Ζαχόπουλο και φυσικά καλή συνέχεια στο TISFF με καλές ταινίες πάντα!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ