Η Πόλις εάλω, το Fetih έρχεται!

Αυτή εδώ η ταινία δεν θα αργήσει να γίνει γνωστή στο ελληνικό κοινό. Όχι όμως γιατί εξασφάλισε διανομή (δεν είμαι σίγουρος ότι θα βρει σε ελληνική αίθουσα με τέτοιο θέμα). Αλλά γιατί σίγουρα δεν θα αργήσει να κερδίσει μια θέση ως άλλη "μια πρόκληση των Τούρκων".




Στην ουσία απ' ότι κατάλαβα βλέποντας το τρεϊλερ πρόκειται για μια ταινία η οποία αναπαριστά την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως με τον τρόπο που την βλέπουν φυσικά οι Τούρκοι, δηλ. θριαμβευτικά για την πάρτη τους.

Δεν μπόρεσα να βρω την γιαγιά μου να μου κάνει το εξπλεϊν για τα λεγόμενα του Μωάμεθ, του Πάπα και του Παλαιολόγου στο τρεϊλερ, καθ'ότι η γιαγιάκα μου έχει γίνει πλέον εξπέρ στην τουρκική με τόσα σαπούνια εξ Ανατολών που βλέπει στην τιβούλα της, αλλά δεν θα αργήσει η ώρα να το μεταφράσει.

Πάντως κινηματογραφικά (με βάση αυτό το καθόλου ταπεινό τρεϊλερ που μόλις κυκλοφόρησε) το Fetih 1453 δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα μπλοκμπάστερ της Εσπερίας. Τουναντίον θα έλεγα: Με μπάτζετ γύρω στα 17 εκ. δολλάρια (όπως δηλώνει το Imdb) η ταινία και μάχες έχει, και πολύ αίμα δείχνει, και για τα εφέ της καμαρώνει, και οι ηθοποιοί ζουν με την αγωνία του Μαρμαρωμένου Βασιλιά. Το μόνο που απομένει είναι να δούμε την ακρίβεια των γεγονότων αλλά όπως ίσως γνωρίζετε και από τις αντίστοιχες αμερικάνικες παραγωγές η ακριβεια δεν είναι το παν σεναριακά. Το Fetih έχει ήδη εξασφαλίσει διανομή σε ΗΠΑ, Αγγλία, Γερμανία, Ρωσία, Γαλλία και αρκετές μουσουλμανικές ή αραβόφωνες χώρες, οπότε νομίζω πως θα συζητηθεί αρκετά μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Στην Τουρκία ήδη αναμενέται με ενθουσιασμό. Η αφίσα παντως είναι για τα μπάζα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ