Τα συλλεκτικά σποτ του Φεντερίκο Φελλίνι!



Το 1984 ο Φεντερίκο Φελλίνι πήρε την απόφαση να ασχοληθεί με την διαφήμηση. Ήταν 64 ετών, στην τελευταία δεκαετία της ζωης του, απόλυτα αναγνωρισμένος και καταξιωμένος στα τέσσερα σημεία του πλανήτη Γη. Γύρισε σποτ για τρείς διαφορές μάρκες προϊόντων. Τα δύο πρώτα αφορούσαν μια μάρκα ποτού και το σήμαν καταθέν της ιταλικής γαστρονομίας, τα ζυμαρικά. To τρίτο, που γυρίστηκε λίγα χρόνια αργότερα, αναφέρεται σε τράπεζα. Ας τα δούμε με τη σειρά.


Τι όμορφο τοπίο!

Στο πρώτο σποτ με τίτλο Oh che bel paesagio! (Τι όμορφο τοπίο!) ένας άντρας και μια γυναίκα βρίσκονται σε ένα βαγόνι τρένου. Μια εικονομαχία λέξεων και τοπίων ανάμεσα τους καταλήγει τελικά στην άνευ όρων παράδοση της γυναίκας με δύο ποτήρια γεμάτα Campari στα χέρια τους. Στο ρόλο του άντρα ο Βιττόριο Πολέτι, ηθοποιός κυρίως της δεκαετίας του '80 ενώ η γοητευτική γυναίκα του σποτ είναι η Σίλβια Ντιονίσιο, ηθοποιός, που πρωταγωνίστησε σε αρκετές κωμωδίες και ερωτικές ταινίες της δεκαετίας του '70, ανάμεσα τους το Εντιμότατοι Φίλοι μου του Μονιτσέλι. Η εμφάνιση της στο σποτ αυτό ήταν η τελευταία επαγγελματική απασχόληση της ως ηθοποιός.



Ο Τούλιο Κέζιτς, συνεργάτης και βιογράφος του δημιουργού, αναφέρει πως ο Φελλίνι μέσα σε ένα μόλις λεπτό συμπυκνώνει την διαρκή αντιπαλότητα ανάμεσα στα δύο φύλα ενώ χαρακτηριστική είναι η αναφορά στην τηλεοπτική αναφορά και ανασφάλεια που διακατέχει πλέον τον άνθρωπο ενώ γύρω του υπάρχουν άπειροι θησαυροί και ομορφιές για να ανακαλύψει. Το τέλος του κλιπ μάλλον υποδηλώνει την αισιοδοξία του σκηνοθέτη ότι κάτι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο.

Υψηλή Κοινωνία


Στο δεύτερο κλιπ με τίτλο Alta Societa (Υψηλή Κοινωνία) βρισκόμαστε σε ένα γκουρμέ εστιατόριο. Ο μαίτρ και το υπόλοιπο προσωπικό καλοσωρίζουν ένα ζευγάρι που έχει καθίσει και αναμένει να παραγγείλει κάτι ξεχωριστό. Και ενώ με τον ιδιαίτερο τρόπο του ο μαίτρ έχει ανακοινώσει τον μισό κατάλογο η πανέμορφη γυναίκα παραγγέλνει απλά ριγκατόνι. "Το μόνο που μπορώ να αναφωνήσω είναι Barilla" λέει με θαυμασμό ο μαίτρ και ακούγεται το όνομα της μάρκας ζυμαρικών με αντίλαλο για να γυρίσουν όλοι οι θαμώνες τα κεφάλια τους από θαυμασμό. Με στιλιστική χαρακτηριστικότητα και κομψότητα ο Φελλίνι μέσα στον φυσικό χώρο του προϊόντος δίνει μια σύντομη ιστορία ζυμαρικών. Ένα προϊόν που ακόμα και η αστική τάξη το προτιμάει. Το ζεύγος του σποτ είναι οι ηθοποιοί Γκρέτα Βιάν και Μαουρίτσι Μάουρι. Και στα δύο σποτ είναι ευδιάκριτη η αλά Νίνο Ρότα μουσική αίσθηση του Νικόλα Πιοβάνι. Το βίντεο περιέχει και τις δύο βερσιόν, που έχουν απλά χρονική διαφοροποίηση.



Άσχημες νύχτες


Το τελευταίο κλιπ αφορά μια σειρά τριών σποτ με τίτλο Bad Nights (Άσχημες νύχτες)  που έκανε ο Φεντερίκο Φελλίνι για την Banca di Roma το 1991. Τα σποτ προβλήθηκαν ένα χρόνο αργότερα(1992). Ο Φελλίνι πέθανε το 1993. Και στα τρία σποτάκια ο σκηνοθέτης παίζει με την αίσθηση της ανασφάλειας που διακατέχει έναν μεσήλικα άνδρα, ο οποίος βλέπει διάφορους εφιάλτες ότι είναι εγκλωβισμένος σε μια σιδηροδρομική γραμμή, σε ένα τούνελ και σε ένα κλουβί με λιοντάρι. Η Τράπεζα μπορεί να του προσφέρει οικονομική ασφάλεια και σιγουριά. Στο κλιπ που θα δείτε ο άντρας, που τον υποδύεται ο κωμικός Πάολο Βιλάτζιο, είναι έτοιμος να γευματίσει σε ένα όμορφο φυσικό τοπίο μαζί με μια νεαρή γοητευτική κοπέλα, η οποία είναι η Άννα Φάλτσι. Ξαφνικά όμως το γεύμα μετατρέπεται σε μια βασανιστική διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε ολέθρια αποτελέσματα. Στην επόμενη σκηνή βλέπουμε τον άντρα σε έναν ψυχαναλυτή, στο ρόλο του ο Φράνκο Νέρο, ο οποίος τον συμβουεύει να εμπιστευτεί την Banca di Roma. Όπως και γίνεται! Και εδώ λίγα μέτρα από μια μελωδία από το σκορ του Νίνο Ρότα, με την επιμέλεια του Πιοβάνι, και την ταινία Καζανόβα κλείνουν το σποτ.



Από τύχη βουνό ανακάλυψα και ένα βίντεο με γυρίσματα και πρόβες από το τελευταίο διαφημιστικό το οποίο μπορείτε να απολαύσετε εδώ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ