Ξενόγλωσσο Όσκαρ: Οι 9 ταινίες που περασαν στην επόμενη φάση


A Separation: Καλπάζει προς τα Όσκαρ!




Μέχρι τώρα ξέραμε ότι το ιρανικό Ένας Χωρισμός ειναι το φαβορί του ξενόγλωσσου Όσκαρ. Αυτή την βδομαδα επιβεβαιώθηκε περίτρανα. 



Πρώτα με την Χρυσή Σφαίρα και τώρα με την παρουσία του στην ημιτελική φάση των Όσκαρ, ανάμεσα στις 9 ταινίες που επελεξε η Ακαδημία. Και μάλιστα υπάρχει κόσμος που ποντάρει σε μια παρουσία της ταινίας στην 10αδα των καλύτερων ταινιών της χρονιάς! Η ιρανική ταινία έχει δυναμική Artist και το αποδεικνύει καθημερινά!


Ελλάδα φέτος δεν θα βρείτε μέσα και έτσι το Ατενμπεργκ τελειώνει κάπου εδώ την ονειρεμένη πορεία του που ξεκίνησε στη Βενετία πριν 1.5 χρόνο. Μένουμε με τη περσινή χαρά του Κυνόδοντα. Στις υπόλοιπες 8 θέσεις βρίσκουμε ενδιαφέρουσες συμμετοχές από Ευρώπη και Μέση Ανατολή κυρίως. Ευχάριστη η παρουσία της Πίνα του Βέντερς (παίζει παράλληλα και στο ταμπλό των ντοκιμαντέρ και έυχομαι να τα καταφέρει αμφότερα). Εξίσου ευχάριστη η παρουσία του Όλε Μάντσεν και του Σουπερκλάσικο για τη Δανία. Τα Footnote του Ισραήλ και Monsieur Lazhar του Καναδά είχαν τη δική τους δυναμική στο αμερικάνικο δίκτυο και υποθέτω πως θα καταφέρουν να περάσουν και στην 5άδα. Από εκεί και πέρα αρχίζει το χαος και μη με ρωτάτε τίποτα για τις υπόλοιπες ταινίες. 

Εντύπωση πάντως σίγουρα θα προκαλεσει η απουσία του λιβανέζικου Where do we go now? και της Γαλλίας με το Πολεμώντας για τη Νίκη (ταινία στα μέτρα των μελών της Ακαδημίας), ακόμα και το τούρκικο "Κάποτε στην Ανατολία του Τσεϊλαν. Δεν έχει πλέον καμία σημασία. Και αυτό γιατί είμαστε μια ανάσα από τις υποψηφιότητες των Όσκαρ!


Οι 9 ημιφιναλιστ του ξενόγλωσσου είναι:

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ