2012 στις αίθουσες - Πολυαναμενόμενες κυκλοφορίες της νέας χρονιάς

Αν το 2011 ήταν μια καλή χρονιά προσφέροντας όμορφες κινηματογραφικές συγκινήσεις, το 2012 μέχρι στιγμής μας προδιαθέτει για μια εξίσου καλή συνέχεια. Οι οιονοί είναι πέρα για πέρα θετικοί και το μόνο που μένει είναι να επιβεβαιώσουμε την αξιοπιστία τους στις αίθουσες.



Ίσως η πλέον αναμενόμενη ταινία της χρονιάς να είναι η συνέχεια του Σκοτεινού Ιππότη. Ο Κριστοφερ Νόλαν με τις διαρροές που ήδη έχει επιτρέψει από τα γυρίσματα υπόσχεται νέες περιπέτειες για τον Μπατμαν, που αυτή τη φορά μπλέκει στα δίχτυα της Κατγούμαν και του Μπεϊν. Η ταινία αναμένεται να κυκλοφορήσει το καλοκαίρι του 2012. Την εποχή θα κυκλοφορήσει και ο Prometheus, θρίλερ επιστημονικής φαντασίας του Ρίντλεϊ Σκοτ με την ανερχόμενη Νούμι Ράπας και τον Μαικλ Φάσμπέντερ.

Από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του σκηνοθέτη Σαμ Μέντες είναι σίγουρα το Skyfall, η 22η περιπέπτεια του μυθικού 007 στην μεγάλη οθόνη. Στον ομώνυμο ρόλο για άλλη μια φορά ο Ντάνιελ Κρέγκ. Η πρεμιέρα της ταινίας συμπίπτει με τα 50χρονα από την 1η ταινία του είδους (τον Δρ Νο) γεγονός που δίνει εξτρά πόντους στην αναμονή μας μέχρι το Νοέμβριο του 2012. Σχεδόν την ίδια περίοδο θα κάνει την εμφάνιση του και το Hobbit. Δέκα χρόνια μετά ο Πήτερ Τζάκσον ξαναζωντανεύει τους αγαπημένους ήρωες του Τόλκιεν με ένα prequel του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Λάτρης του σπάγγετι γουέστερν ο Κουέντιν Ταραντίνο αναπαριστά το είδος με μια ταινία που σίγουρα θα έχει καταιγιστική δράση. Ο τίτλος της Django Unchained, μας προδιαθέτει για τα καλύτερα.


Αν και είμαστε στην κορύφωση της οσκαρικής κούρσας του 2012 ωστόσο οι φήμες θέλουν τη νέα μεταφορά του The Great Gatsby από τον Μπαζ Λιούρμαν με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο και την Κάρει Μάλιγκαν το πιο δυνατό χαρτί των μεθεπόμενων Όσκαρ του 2013. Η ταινία αναμένεται στην Ελλάδα στο τέλος του 2012. Στα οσκαρικά χαρτιά του 2013 σιγουρα υπολογίστε και τη νέα ταινία επιστημονικής φαντασίας του Αλφόνσο Κουαρόν με τίτλο Gravity και πρωταγωνιστές τον Τζορτζ Κλούνεϊ και τη Σάντρα Μπούλοκ. Στη λίστα αυτή σίγουρα ανήκει και το φιλόδοξο βιογραφικό project του Στήβεν Σπήλμπεργκ, Lincoln, με τον Ντάνιελ Ντεί Λιούις στον ομώνυμο ρόλο του άδοξα χαμένου προέδρου των Η.Π.Α.

Μπορεί η νέα ταινία του Μίκαελ Χάνεκε, το Amour, να αποτελέσει το μεγαλύτερο φαβορί στο Φεστιβάλ Καννών του 2012? Δεν το ξέρουμε ακόμα. Πάντως το υλικό και οι πρωταγωνιστές της (Ιζαμπέλ Ιπέρ και Ζαν Λουί Τρεντινιάν) δίνουν εγγυήσεις για το τι αναμένουμε. Ο Ρόμπερτ Πάτινσον συναντά τον Ντεϊβιντ Κρόνενμπεργκ στην διασκεύη ενός μυθιστορήματος του Ντον ντε Λίλο με τίτλο Cosmopolis που περιγράφει μια 24ωρη οδύσσεια ενός κοσμοπολίτη μεγιστάνα στους δρόμους του Μανχάταν. Ο Πολ Τόμας Άντερσον επιστρέφει με ένα δυνατό δράμα που σίγουρα θα προκαλέσει πλήθος συζητήσεων με τίτλο The Master. Ο Φιλιπ Σείμουρ Χόφμαν υποδύεται έναν χαρισματικό διανοητή που επινοεί έναν θρησκευτικό οργανισμό, ο οποίος σύντομα αποκτά πλήθος πιστών, οικονομικά κέρδη και πλήθος διλλημάτων για τους πιστούς.

Εντυπωσιακή φαντάζει η συνεργασία του Τόμ Τίκβερ με τους αδεφούς Γουατσόφσκι στο Cloud Atlas, που ολοκλήρωσε τα γυρίσματα του στην Γερμανία. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Τομ Χανκς και Χάλε Μπέρι. Την ίδια εποχή κυκλοφορεί και η νέα ταινία του Γουές Άντερσον, το Moonrise Kingdom, με δυνατό καστ και ονόματα όπως Μπρους Γουίλις, Τίλντα Σουίντον, Ενουάρντ Νόρτον, Μπιλ Μάρεϊ. Μετά το άδοξο πέρασμα του στον αμερικάνικο κινηματογράφο ο Γουόν Καρ Βαϊ επιστρέφει στην βάση του και προετοιμάζοντας το Grandmasters, μια ιστορία πολεμικών τεχνών με πρωταγωνιστή τον Τόνυ Λιούγκ. Σημειώστε εδώ άλλη μια ταινία που ίσως να αποτελέσει γεγονός του επερχόμενου Φεστιβάλ Καννών ή Βενετίας. Και επειδή ομάδα που κερδιζει δεν την αλλάζεις, μετά την επιτυχία του Drive, o Νίκολας Γουίντινγκ Ρεφν και ο Ραϊαν Γκόσλινγκ ανεβαίνουν στο κινηματογραφικό παρκέ του 2012 για μια μάχη Thai boxing με τίτλο Only God Forgives.


Και βέβαια δεν πρέπει να παραλείψουμε μια αναφορά σε ταινίες που ήδη αναμένουμε με τεράστια αγωνία στις αίθουσες. Ο θρίαμβος της νέας ταινίας του Αλεξάντερ Πείν στις Χρυσές Σφαίρες με τιτλο Οι Απόγονοι και πρωταγωνιστή τον Τζορτζ Κλουνεί. Ακόμα το Hugo του Μάρτιν Σκορτσέζε, ένας φόρος τιμής του σπουδαίου σκηνοθέτη σε ένα από τους πατέρες της 7η τέχνης, τον Ζορζ Μελιές, ταινία που σίγουρα θα έχει θέση στα φετινά Όσκαρ. Το τολμηρό και προκλητικό Shame του Στηβ Μακ Κουίν με τον Μαικλ Φάσμπεντερ σε μια δυνατή ερμηνεία, που σοκαρε το Φεστιβάλ Βενετίας του 2011. Και τέλος τη καλύτερη βρετανική παραγωγή του 2011, την κατασκοπευτική vintage περιπέτεια Και ο κλήρος έπεσε στον Σμαϊλι με έναν εκπληκτικό Γκάρι Όλντμαν στον πρωταγωνιστικό ρόλο. 

(Σημ: το κείμενο γράφτηκε από κοινού με τον συνεργάτη του Εξώστη Θήτα Γιάννη Βασιλείου)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ