ΤΑ "ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ" ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΛΕΝΑΣ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

(βιντεοκλιπ εποχής του 1982 από το all time classic "Sabotage" που βρήκα κατά τύχη στο YouTube)

Ποια είναι η Λένα Πλάτωνος? Μήπως πρόσωπο της φαντασίας μου? Μια μουσική παραίσθηση? Ένα όραμα, ένα όνειρο. Που έρχεται και ξαναέρχεται σε ανύποπτο χρόνο όταν εκείνη θέλει. Όταν εκείνη νιώθει δυνατή. Όταν υπερβαίνει τον εαυτό της και αυτοσυγκεντρώνεται για να μας χαρίσει λίγη από την δημιουργικότητα της. Όπως τώρα. Όπως φέτος. Μια σπουδαία στιγμή για το μουσικό 2008 η παρουσίαση και κυκλοφορία του νέου δίσκου της Λένας Πλάτωνος μετά από 8 ολόκληρα χρόνια απουσίας. 8 χρόνια μου μετουσιώθηκαν σε έναν δίσκο με τον τίτλο ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ

Ήταν περίπου πριν από ένα μήνα όταν ανάμεσα στα ένθετα, τα dvd και τα παχυλά διαφημιστικά μιας κυριακάτικης εφημερίδας ξεπετάχτηκε ένα μικρό cd single με ένα τραγούδι ενός δίσκου που αυτές τις μέρες κάνει την εμφάνιση του σε επιλεγμένα δισκάδικα και βιβλιοπωλεία. Ανάμεσα σε τόση σαβούρα και τυπωμένη φλυαρία ένα τόσο δα σιγκλάκι που γέμισε εκείνη την Κυριακή με τόσο φως και τόση χαρά. Η Λένα Πλάτωνος μπορεί να μην είναι ευρύτατα γνωστή. Η δυσκολία των μιντια κυρίως των έντυπων να την πλησιάσουν είναι χαρακτηριστική. Δίνει συνεντεύξεις μόνο όταν έχει κάτι να πει μέσα από το έργο της. Σαν άλλος φαροφύλακας ανάβει τον τεράστιο μουσικό φάρο, τον φανό της και δηλώνει την παρουσία της. Με μουσικές, με στίχους, με ενορχηστρώσεις, με ερμηνείες τραγουδιών. Και όλα αυτά θα τα θυμηθούμε σήμερα έστω και εν τάχει. Για να βοηθήσουμε την άνοιξη να φωτίσει περισσότερο τις ψυχές μας με μελωδίες που λίγοι αλλά εκλεκτοί αγαπήσαμε και μεγαλώσαμε μαζί τους

ΜΙΑ ΥΠΑΡΞΗ ΠΟΥ ΕΞΗΓΗΤΑΙ ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΜΟΝΟ

Η Λένα Πλάτωνος έχει μια σχέση ερωτική με την μουσική. Πιθανόν να μην υπάρχει στιγμή της ζωής της που να μην υπάρχει έστω και μια μικρή μουσική. Ακούγεται υπερβολικό αλλά το πιστοποιεί και η ίδια σε μια από τις λίγες συνεντεύξεις της : "Πολύ μικρή συνάντησα την μουσική. Άκουγα τον πατέρα μου να παίζει και «βαπτίστηκα»! Ήταν πολύ σπουδαίος συνθέτης και πιανίστας. Δε θυμάμαι τον εαυτό μου χωρίς μουσική."

ΡΟΖΑ ΡΟΖΑΛΙΑ (ΔΗΛΑΔΗ ΕΔΩ ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ!)

Στη ροδοζαχαρένια παραλία

μιλούσαν όλοι για τη Ρόζα-Ροζαλία

που 'χε στα δυο της μάγουλα

λιγάκι κρέμα φράουλα

κι έβγαζε βόλτα μες στην ροζ ανατολή

το γουρουνάκι της το τριανταφυλλί

Ένα από τα πιο πετυχημένα και πιο γλυκά παιδικά τραγούδια ? 'Ισως… Ενταγμένη στην ιστορία του Τρίτου προγράμματος η Λένα Πλάτωνος συμμετέχει το 1978 σε μια από τις πιο πετυχημένες και δημοφιλείς εκπομπές της ελληνικής ραδιοφωνίας.το "Εδώ Λιλιπούπολη". Μια μεγάλη ομάδα ηθοποιών, συγγραφέων, μουσικών, στιχουργών, τραγουδιστών κινητοποιείται για να βγει αυτό το καταπληκτικό αποτέλεσμα. Ανάμεσα τους και η Πλάτωνος που τα παιδικά τραγούδια της αποκτούν μια νέα αξία όσο κι αν μεγαλώνεις ή ωριμάζεις στο πέρασμα των χρόνων. "Μάσα σιδερομάσα", "Το τσιφτετέλι της γρίπης", "Μαγιονέζα", "Ο χορός των μπιζελιών" είναι η συμβολή της στην παιδικότητα μας που φυσικά με τέτοιο ήχο δεν θα μας αφήσει ποτέ...

Η γνωριμία της με το Μάνο Χατζιδάκι αυτή την εποχή καθοριστική. «Η αλήθεια είναι ότι ο Χατζιδάκις μου είχε αδυναμία μεγάλη και παρακολουθούσε στενά την εξέλιξή μου. Αυτός πήρε τηλέφωνο τον Πατσιφά και του είπε «έχω εδώ μια συνθέτρια καταπληκτική». «Τρελάθηκες, Μάνο, μου προτείνεις γυναίκα;» του απαντά αυτός. «Ναι, βρε, σου προτείνω γυναίκα. Τι θες; Αφού είναι μεγάλο ταλέντο!» και έτσι ακολούθησε ένας δημιουργικός οργασμός συνθέσεων, στίχων, μουσικών που φανερώνει σε όλους εμάς δίσκους όπως το ΣΑΜΠΟΤΑΖ, ΛΕΠΙΔΟΠΤΕΡΑ, ΓΚΑΛΟΠ

ΕΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ

ΣΑΜΠΟΤΑΖ, ΛΕΠΙΔΟΠΤΕΡΑ, ΓΚΑΛΟΠ... Η Λένα Πλάτωνος υπήρξε πριν τους ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ, τον Νίκο Πατρελάκη, τον Κοτι Κει αλλά τους επηρέασε τόσο πολύ. Και πιθανόν αυτός να είναι ο λόγος που χρόνια αργότερα στα τέλη της δεκαετίας του '90 αυτή η ελεκτρόνικα σκηνή την τίμησε με έναν δυνατό δίσκο, ΤΟ ΜΙΞΕΡ ΤΗΣ ΛΕΝΑΣ ΠΛΑΤΩΝΟΣ (που θα μπορούσε ίσως να ονομαστεί "Η δεκαετία του 80 της Λένας Πλάτωνος"). Λίγο μετά την δραστηριότητα της με την ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ αγοράζει ένα συνθεσάιζερ και πειραματίζεται μαζί του. Ένα μουσικό σύμπαν μοναδικό δημιουργείται. Στο οποίο χωρούνε λίγοι, εκείνοι που αντέχουνε την γοητεία του.

Η Λένα Πλάτωνος είναι πάντα εδώ. Όσο κι αν εσύ δεν την βλέπεις. Όσο κι αν χάνεται μέσα της για να παλέψει τον μοναδικό άνθρωπο που φοβάται περισσότερο, τον ίδιο της τον εαυτό. Το δηλώνει ξεκάθαρα σε μια πρόσφατη συνέντευξη στον Στάθη Τσαγκαρουσιάνο:

Μέσα μου δεν ζω καθόλου ήσυχα. Αντιλαμβάνομαι καταστάσεις εσωτερικές και εξωτερικές με πολλή ένταση. Είναι πολλαπλά συναισθήματα. Ενίοτε θυμός - για πράγματα που συμβαίνουν στην πόλη μου, στο χώρο μου και διεθνώς. Στο βάθος της θάλασσας γίνεται της κακομοίρας. Στο βάθος της θάλασσας είναι που υπάρχει αυτή η ατελείωτη, ανεξερεύνητη ζωή. Στο βάθος της θάλασσας τρώει το μεγάλο ψάρι το μικρό - και όχι στην επιφάνεια. Ναι, έχω ζήσει με τον εαυτό μου δύσκολες καταστάσεις. Έχω παλέψει με τον εαυτό μου. Με έχει προδώσει μερικές φορές. Δεν το είπα σαν ασυνήθιστο. Εν πάση περιπτώσει, έχω ομολογήσει ότι ο μεγαλύτερος εχθρός μου επί Γης έχει υπάρξει ο εαυτός μου. Δεν φοβάμαι δηλαδή τους ανθρώπους, όπως φοβάμαι την εσωτερική φωνή.

Σ' ΑΓΑΠΗΣΑ

Ο Χατζιδάκις είπε γι’ αυτήν: O νέος Χατζιδάκις είναι γυναίκα. Λέγεται Λένα Πλάτωνος. Το πνεύμα του Σιντ Μπάρετ επέστρεψε και λέγεται Λένα Πλάτωνος.

Το γράφει ο Γιώργος Χρονάς παρουσιάζοντας το νέο δίσκο της, που εκδίδει εκείνος ως παραγωγός του (με την ΟΔΟ ΠΑΝΟΣ)

Τελειώνω επομένως όπως άρχισα. Με τα ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ. Με εκείνη την λάμψη, το φως που είδα όταν έπεσε από την εφημερίδα το cd single με ένα από τα νέα τραγούδια της

Σ’ αγάπησα
σ’ αγάπησα πολύ
ήσουν η αντανάκλαση
σημείο φωτεινό
στον άναστρο καθρέφτη
του ουρανού μου
«λίγα κομμάτια σε κίτρινο χρυσό
έχουν μείνει
τώρα είναι η ευκαιρία να το αποκτήσετε»
φώναξε η τηλεπαρουσιάστρια
ενώ εγώ
λιωμένο αστρικό
σου ψιθύρισα
στη μοναδική υπόγεια διάβαση που μου διέθετες
όλα αυτά τα χρόνια
γέρασες
γέρασα
σου ψιθύρισα
και ο καθρέφτης - ουρανός
έσπασε στις ρυτίδες μας




ΥΓ: Και για τους φίλους εν Αθήναις αύριο βραδάκι στον ΙΑΝΟ της Σταδίου η παρουσίαση του δίσκου με πλήθος εκλεκτών παρουσιαστών και καλεσμένων. Σας ζηλεύω ρεεεε...

Σχόλια

Ο χρήστης BOSKO είπε…
Καλή επιτυχία!
Θα ειδοποιήσω την Πλάτωνος να σε ακούσει αν αυτό είναι εφικτό μέσω internet!
Ο χρήστης Roadartist είπε…
αχχχ..μια μερα νωριτερα να ειχα μπει.. :(
Ο χρήστης Seven Film Gallery είπε…
ηταν εκει κι ηταν σα πανγια του ραφαηλ κι οταν μιλησε -λογια λιγα κι αολα οπως ξερον ν μιλανε οι αληθινα μεγαλοι-το ηχοχρωμα της φωνης της ανεξιτιλα χαραχτηκε στα πιο βαθια κομματια της καρδιας μου.
επρεπε να ησουν κι εσυ εδω...
(κι ο μπαμπας σου που ακουει ροτα...)
Ο χρήστης Seven Film Gallery είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ο χρήστης igkros είπε…
Ο μοναδικός λόγος για να βρεθώ σήμερα Αθήνα ήταν αυτή εκδήλωση. Γιατί κατά τ'αλλα και εδώ που βρίσκομαι απολαμβάνω σκουπιδίλα, ΔΕΗ-σεις και απεργιακό πυρετό
Ο χρήστης BOSKO είπε…
Έχασες, Γκρος! Όπως είπα και του Καρατζά ήταν από τις πιο ωραίες βραδιές στον Ιανό! Αύριο θα αναρτήσω κανονική ανταπόκριση!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
makari na imoun ekei...zw sto londino kai duskoleuomai me ta aeroporika eisitiria...8elw na paw ton ioulio sto Festival a8inwn 8a einai kai i paspala,k.vita ax auta den xanontai....(sofita)
Ο χρήστης igkros είπε…
@ σοφιτα

Μεγάλο βάσανο η απόσταση (και τα εισητήρια!). Θα προσπαθήσουμε όλοι να είμαστε στο Ηρώδειο τέλος Ιουλίου μέσα στον καύσωνα για αυτή την φοβερή συναυλία!
Ο χρήστης enteka είπε…
έτυχε να ακούσω την εκπομπή για τη λένα πλάτωνος, μια υποδειγματική εκπομπή με μια ποιότητα που σπάνια υπάρχει πια. δεν ήξερα ποιος την έκανε -ούτε άκουσα όνομα παραγωγού- και όταν η φωνή στο τέλος της εκπομπής είπε "είχαμε πολλά θετικά μηνύματα" σκέφτηκα δυνατά "γιατί δεν σημείωσα κάποιο τηλέφωνο; ήθελα κι εγώ να στείλω ένα θετικό μήνυμα. Να λοιπόν που μέρες μετά μου δόθηκε η ευκαιρία... ;)
Ο χρήστης igkros είπε…
@εντεκα

Δεν ξέρεις πόση χαρά μου δίνεις με το σχόλιο σου! Και έχω διπλή χαρά γιατί τελικά διαπιστώνω ότι από τη μια αξίζει το πείραμα μιας θεματικής αφιερωματικής εκπομπής και από την άλλη ειδικά η Πλάτωνος όπως και ο Άσιμος είναι προσωπικότητες με τα συν και τα πλην τους, που όχι μόνο δεν ξεχάστηκαν (όπως φοβόμουν)αλλά έχουν και ένα νέο κοινό από φίλους και θαυμαστές κάτω των 35 ετών.

Το αναφέρω γιατί και στις 2 περιπτώσεις υπήρξε ανταπόκριση με τηλέφωνα και sms ακροατών νέων ηλικιακά και επίσης και οι 2 ήταν δύσκολες περιπτώσεις για να τις προσεγγίσεις και να τις παρουσιάσεις. Φαίνεται πως το κατάφερα και χαίρομαι πολύ για αυτό.

Ελπίζω να υπάρξουν και άλλες ανάλογες εκπομπές που θα σου αρέσουν προσεχώς

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ