Η Θεσσαλονίκη μπορεί να αλλάξει - Μια διαφορετική πόλη για το 2020




Την γνωρίζετε? Είναι η οδός Αγ. Σοφίας. Σήμερα και στο μέλλον
όπως την ονειρεύεται ο Δρ. Αρχιτεκτονικής Νίκος Σουλάκης

Μια διαφορετική Θεσσαλονίκη αντίκρυσαν όσοι βρέθηκαν στην εκδήλωση της Ένωσης Πεζών με τον δρα Αρχιτεκτονικής Νίκο Σουλάκη να σχεδιάζει και να παρουσιάζει πρακτικές ιδέες για μια άλλη Θεσσαλονίκη. Βέβαια η εκδήλωση είχε αρκετά μεγάλη διάρκεια αλλά αυτό δεν αποθάρρυνε τον κόσμο που γέμισε και με το παραπάνω την αίθουσα στην Αποθήκη Δ του Προβλήτα του ΟΛΘ(Αίθουσα Τόνια Μαρκετάκη για τους φεστιβαλικούς).

Η οδός Μπότσαρη το 2020 με ανάπτυξη πεζοδρομίων και δρόμων
με αποκλειστική χρήση μόνο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Ο Νίκος Σουλάκης με την πρόταση του ουσιαστικά δείχνει πως με ελάχιστα χρήματα και αρκετή διάθεση μπορούν να γίνουν σωστές παρεμβάσεις σε μια πόλη με σοβαρά προβλήματα σε χώρους στάθμευσης, ελεύθερους και γενικότερα δημόσιους.


Η παρουσίαση του Νίκου Σουλάκη δίνει πρωταγωνιστικό ρόλο
στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Στη φώτο άποψη από την χτεσινή παρουσίαση.

Το εντυπωσιακό είναι ότι το σχέδιο αυτό μπορεί να υλοποιηθεί σε ένα βάθος 8ετίας άρα μιλάμε για μια δεκαετία ριζικών εργασιών και ανακατασκεύων σε όλο το φάσμα του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Δεκαετία που αλλάζει όμως την όψη της γκρίζας πραγματικότητας της πόλης με πράσινο, χώρους στάθμευσης σε όλες τις γειτονιές, πρόωθηση και έμφαση της χρήσης και της παρουσίας των μέσων μαζικών μεταφοράς αλλά και των δίκυκλων (κυρίως ποδήλατα). Το εντυπωσιακό είναι πως η πρόταση Σουλάκη ξεπερνάει μεγαλοιδεατισμούς και τρύπες γεμάτες σπατάλημένα χρήματα τύπου υποθαλάσιας κάτι που δίχτηκε ανοιχτά τόσο από τον ίδιο τον αρχιτέκτονα όσο και από τους ομιλητές της εκδήλωσης.

Για να δείτε τα έργα του Νίκου Σουλάκη επισκεφτείτε την σελίδα του


Η οδός Τσιμισκή, ο κεντρικός άξονας της πόλης, με σχέδιο και αναπλαση που δίνει έμφαση στο πράσινο ενώ το τραμ και τα ποδήλατα αποκτούν ρόλο στην περιοχή.
Θετική η παρουσία της νέας δημοτικής αρχής στην εκδήλωση με τον Αντιδήμαρχο Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας & Δικτύων Ανδρέα Κουράκη αλλά και τον Δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη να δεσμεύονται και να τονίζουν πως αποτελεί άμεση προτεραιότητα τους η ελευθέρωση δημόσιων χώρων από τραπεζοκαθίσματα και διπλοπαρκάρισμα. Ο Ανδρέας Κουράκης μάλιστα μίλησε για άμεσες λύσεις, που θα προσπερνάνε την υπάρχουσα γραφειοκρατία και τον ωχαδερφιστική νοοτροπία των αρμόδιων φορέων. Βέβαια ο Δήμαρχος τόνισε πως ο παραλογισμός της ελληνικής νομοθεσίας επιτρέπει παράνομες συμπεριφορές παραθέτωντας πολύ ενδεικτικά το παράδειγμα της παράνομης κατάληψης πεζόδρομου από σταθμευμένα οχήματα προβλέπει απλά μια κλήση με πρόστιμο 80 ευρώ ενώ το νομικό πλαίσιο θα έπρεπε να είναι πολύ αυστηρότερο. Βέβαια ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να σχολιάσει πως μαζί με το θέμα των δημόσιων χώρων σοβαρή είναι η πρόωθηση και η προβολή της πόλης ως τουριστικού προωρισμού ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες ρευστότητας και ανάπτυξης στην περιοχή.

Δεν ξέρω πόσο εύκολα είναι όλα αυτά που σκέφτονται ο Δήμος ή ο Νίκος Σουλάκης. Ξέρω ομως πως η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη από μακέτες που θα γίνουν πραγματικά έργα και από μια ριζική αλλαγή, που θα κάνει την πόλη να αλλάξει πρόσωπο.

ΒΙΝΤΕΟ

Και ένα μικρής διάρκειας βίντεο από την χτεσινή εκδήλωση με τον αρχιτέκτονα Νίκο Σουλάκη να παρουσιάζει τις προτάσεις του

Σχόλια

Ο χρήστης cyberviewer είπε…
Δυστυχώς για να συμβούν όλα αυτά που θέλει να δημιουργήσει ο κ. Σουλάκης αλλά και για να τα δούμε στη πραγματικότητα πρώτα πρέπει να αλλάξουν τα μυαλά των ανθρώπων πράγμα δύσκολο...

Φιλικά
Ο χρήστης igkros είπε…
Πολλοί με τους οποίους συζητούσα για την χτεσινή εκδήλωση αλλά και για όσοι παραβρέθηκαν σε αυτή έχουν στο μυαλό τους και αυτή την παρατήρηση cyberviewer. Ωστόσο οφείλουμε να κρατάμε μια ελπίδα ότι κάτι καλό θα συμβεί.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ