Αφιέρωμα στη Μέση Ανατολή από την 8η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου



Ένα μεγάλο αφιέρωμα στις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Μαγκρέμπ είναι ο κεντρικός θεματικός κύκλος που θα απασχολήσει την φετινή 8η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου. Το αφιέρωμα συμβαδίζει με το project που έχει ήδη ξεκινήσει το Υπουργείο Πολιτισμού και θέλει την Θεσσαλονίκη "Σταυροδρόμι Πολιτισμών", δηλαδή ως ένα χώρο που θα φιλοξενεί εκδηλώσεις και θα παρουσιάζει την κουλτούρα και τον πολιτισμό συγκεκριμένων γεωγραφικών περιοχών ή χωρών του πλανήτη. Για το 2011 έχει οριστεί ως θεματικός άξονας η Μέση Ανατολή.

Το αφιέρωμα της ΔΕΒΘ και του ΕΚΕΒΙ έχει τίτλο "Μέση Ανατολή - Όταν οι ιδέες εξεγείρονται..." και θα παρουσιάσει στο κοινό της Θεσσαλονίκης αλλά και στους επισκέπτες της διοργάνωσης ένα συνολικό πρόγραμμα που αφορά την πολιτισμική παραγωγή, τη λογοτεχνία και τις ιδέες που συνέβαλαν στο να αναδειχθεί η περιοχή αυτή σε κομβικό σημείο του πλανήτη. Φυσικά θα φωτιστούν και τα πρόσφατα γεγονότα των λαϊκών εξεγέρσεων και των ριζοσπαστικών αλλαγών που γίνονται το τελευταίο διάστημα στις χώρες αυτές.

Πρόγραμμα συζητήσεων, παρουσιάσεις, στρογγυλά τραπέζια που θέτουν ζητήματα διαλόγου σε θέματα όπως η λογοτεχνία, πολιτική, η ελευθερία, ο πόλεμος και η ειρήνη με φόντο τον Αραβικό κόσμο και τις σχέσεις του με τη Δύση θα φωτίσουν πολύπλευρά όλες τις πτυχές της.

Ο συγγραφέας και διανοούμενος Ταρίκ Αλί θα έρθει στην Θεσσαλονίκη,
προσκεκλημένος της ΔΕΒΘ και του ΕΚΕΒΙ

Στα συν του θεματικού προγράμματος η επίσκεψη δώδεκα φημισμένων διανοούμενων και συγγραφέων από εννέα χώρες της Μ. Ανατολής. Οι Ταρίκ Αλί (Πακιστάν - Ην. Βασίλειο), Σαλούα Αλ Ναϊμι (Συρία), Γιοάνες Γκμπρεγκεόργκις (Αιθιοπία), Γκαμάλ Γιτάνι (Αίγυπτος), Νταβίντ Γκρόσμαν (Ισραήλ), Τούνα Κιρεμιτσί (Τουρκία), Χόντα Μπαρακάτ (Λίβανος), Σόφι Μπεσίς (Τυνησία), Mπουαλέμ Σανσάλ (Αλγερία), Μαλέκ Σεμπέλ (Αλγερία), Μπαχά Ταχέρ (Αίγυπτος) και Σούμπχι Χαντίντι (Συρία).

Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει και το ειδικό αφιέρωμα στον Νομπελίστα Αιγύπτιο συγγραφέα Ναγκίμπ Μαφχούζ (Βραβείο Νόμπελ 1998 για το σύνολο του έργου του, όπου αποτελεί τη μοναδική απονομή προς τον αραβικό κόσμο). Στο αφιέρωμα αυτό θα συμμετάσχουν ο Αιγύπτιος Γκαμάλ Γιτάνι, προσωπικός φίλος του Μαχφούζ, ο μαθητής του Σούμπχι Χαντίντι από τη Συρία καθώς επίσης η Xόντα Μπαρακάτ από τον Λίβανο. Τον συντονισμό της εκδήλωσης έχει αναλάβει η Πέρσα Κουμούτση, μεταφράστρια του Ναγκίμπ Μαχφούζ στα ελληνικά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ