Θεσσαλονίκη 2014 : Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας


Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ.Μπουτάρης, η Αντιδήμαρχος Νεολαίας Μ. Πασχαλίδου και το σήμα της διεκδίκησης της Ευρωπαίκή Πρωτεύουσας Νεολαίας "Θεσσαλονίκη 2014", που σχεδίασε εθελοντικά η Beetroot.

Τον τίτλο της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας» για το 2014 θα διεκδικήσει η Θεσσαλονίκη, σε μία προσπάθεια να παρουσιάσει η πόλη την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή και ανάπτυξή της στο νεανικό κοινό.

«Η Θεσσαλονίκη είναι η ευρωπαϊκή πόλη με τους περισσότερους νέους σε σχέση με το γενικότερο πληθυσμό της. Το 12% - 13% του πληθυσμού της πόλης είναι νέα άτομα», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, προσθέτοντας: «Έχουμε εμπειρία, υποδομές και διάθεση να πετύχουμε».

Ο φάκελος του δήμου Θεσσαλονίκης για τη διεκδίκηση του τίτλου θα πρέπει να κατατεθεί έως την 1η Μαΐου και η απόφαση για το ποια πόλη θα αναδειχτεί «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας» αναμένεται να ληφθεί τον Οκτώβριο του 2011 στις Βρυξέλλες. «Στην προσπάθεια που κάνουμε για ανάληψη του τίτλου δεν είμαστε μόνοι. Θα κινητοποιηθούν όλοι οι φορείς, πανεπιστήμια, ιδιώτες και εθελοντές και δεν θα κοστίσει οικονομικά στην πόλη», ανέφερε από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών, Μαρία Πασχαλίδου. Πανεπιστήμια, όμοροι Δήμοι, ΜΚΟ και Εθελοντικές ομάδες θα συνδράμουν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Οι συνειρμοί πάντως με την προηγούμενη εμπειρία της πόλης με την Πολιτιστική πρωτεύουσα του 1997 μάλλον έδωσε τροφή για ερωτήσεις. Η Μαρία Πασχαλίδου ανέφερε πως η συγκεκριμένη διοργάνωση εφόσον κερδηθεί δεν θα κοστίσει τίποτα στον δημότη της πόλης αφού στηρίζεται στην προσφορά και στην εθελοντική εργασία. "Τα οφέλη πάντως από την προβολή σε αυτό το γεγονός είναι πολλαπλάσια για όλους" συμπλήρωσε με νόημα όταν ρωτήθηκε και πάλι πως σε καιρό κρίσης μπορούν οι ιδιώτες επιχειρηματίες να συμμετέχουν σε μια τέτοια πρωτοβουλία.

Πρώτη «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας» ήταν το 2009 το Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Το 2010 τον τίτλο είχε το Τορίνο της Ιταλίας, για φέτος έχει επιλεγεί η Αμβέρσα του Βελγίου, ενώ το 2012 θα διαδεχτεί η Μπράγκα της Πορτογαλίας και το 2013 η Μάριμπορ της Σλοβενίας.

Δείτε πληροφορίες για τον θεσμό της Πρωτεύουσας Νεολαίας εδώ και στο βίντεο που ακολουθεί πως το Μάριμπορ κέρδισε τον ανάθεση του θεσμού για το 2013:



Ενδιαφέρον παρουσιάζει το πρόγραμμα της Αμβέρσας για το 2011.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΑΙ ΒΥΡΩΝΑΣ

Δύο ελληνικές πόλεις είχαν κοντραριστεί στο παρελθόν διεκδικόντας την διοργάνωση του 2012. Ο Βύρωνας (Δ¨ημος της Αττικής) και το Ηράκλειο Κρήτης. Η καμπάνια τους ήταν αρκετά καλή και τους έφτασε μέχρι την τελική τριάδα. Εκεί όμως προφανώς οι ψήφοι μοιράστηκαν προς όφελος της τελικής νικήτριας, της πορτογαλικής πόλης Μπράγκα. Δείτε το βίντεο της υποψηφιότητας του Βύρωνα:

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ