12ο Φεστιβάλ γαλλόφωνου κινηματογράφου (Δείτε το πλήρες πρόγραμμα και τρεϊλερ)




Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας, η πολιτιστική συνάντηση της άνοιξης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, μια διοργάνωση και παραγωγή του Institut français d’Athènes και της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, ξεκινάει τη 12η χρονιά του κάτω από το λαμπερό αστέρι της Anna Mouglalis.

Η Anna Mouglalis ενσαρκώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη συμμαχία του ταλέντου και της χάρης, της Γαλλίας και της Ελλάδας, τη νέα συμμαχία. 'Εχει παίξει σε ταινίες των πιο σημαντικών δημιουργών του ευρωπαϊκού κινηματογράφου (του Claude Chabrol, του Michele Placido, του Arnaud Desplechin, του Joann Sfar ή του Jan Kounen), αλλά είναι και η ηγερία του οίκου Chanel, τον οποίο εκπροσωπεί με τη φυσική άνεση που έχουν οι κομψές γυναίκες.
Θα παρουσιάσει τα τέσσερα φιλμ που αγαπάει πιο πολύ καθώς και την ταινία Gino, ο νονός της πίτσας του Samuel Benchetrit, που αποτελεί την πιο πρόσφατη δουλειά της στον κινηματογράφο ενώ θα ανοίξει την προβολή της στο αθηναϊκό κοινό σε διεθνή πρεμιέρα.

Αφιέρωμα στον Claude Chabrol

Εδώ θα συναντήσουμε και πάλι την Anna Mouglalis, πρωταγωνίστρια της ταινίας "Μερσί για τη σοκολάτα", την οποία θα παρουσιάσει στη βραδιά έναρξης του αφιερώματος στον Claude Chabrol, υπό την αιγίδα του Κώστα Γαβρά, προέδρου της Ταινιοθήκης της Γαλλίας.
Το φεστιβάλ θέλησε πράγματι να διοργανώσει αυτό το αφιέρωμα στον γάλλο σκηνοθέτη με τη συνεργασία τόσο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος καθώς οι προβολές του αφιερώματος θα γίνουν στις αίθουσές της.


Το πρόγραμμα: η εικόνα της ποικιλομορφίας του γαλλικού κινηματογράφου

Το πρόγραμμα έχει οργανωθεί γύρω από δύο άξονες: ένα διαγωνιστικό τμήμα, που περιλαμβάνει δεκαπέντε ταινίες που θα παρουσιαστούν σε αβάν-πρεμιέρ, και ένα πανόραμα του γαλλόφωνου κινηματογράφου, με φιλμ που δεν έχουν προβληθεί στη χώρα μας και μας δίνουν μια πλήρη εικόνα για την ποικιλομορφία και τον δυναμισμό αυτού του κινηματογράφου.


Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να βρουν ξανά τους αγαπημένους τους δημιουργούς (Chabrol, Ozon, Arcady, Assayas, Garcia, Bouchareb…), αλλά στο πρόγραμμα έχουν εξίσου σημαντική θέση και τα νέα ταλέντα καθώς περιλαμβάνει δέκα ταινίες πρωτομεφανιζόμενων σκηνοθετών. Ειδική μνεία αξίζει να γίνει για το φιλμ '"Ενα ξεχωριστό καλοκαίρι" του Olivier Horlait, τα γυρίσματα του οποίου έγιναν στη χώρα μας, στη Σίφνο, και που θα προβληθεί στο αθηναϊκό κοινό σε παγκόσμια πρεμιέρα. Στο πρόγραμμα επίσης και το "Donoma" του Djinn Carrénard, η ταινία-φαινόμενο που «κόστισε μόλις 150 ευρώ». Το Donoma είναι μια παραγωγή που γυρίστηκε χωρίς πολλά μέσα από μια ομάδα καλλιτεχνών που ένιωθαν την έντονη επιθυμία να δημιουργήσουν χωρίς να περιμένουν, μια ταινία που ανατρέπει τα δεδομένα στον γαλλικό κινηματογράφο.

Περισσότερες από είκοσι γαλλόφωνες προσωπικότητες από τον χώρο του κινηματογράφου και των τεχνών θα επισκεφτούν την Αθήνα για να παρουσιάσουν την ταινία τους και να συζητήσουν με το κοινό: δίπλα στην ανάδοχό του Φεστιβάλ Anna Mouglalis θα βρεθούν η υπέροχη Catherine Deneuve, η σπουδαία Claudia Cardinale, ο Pierre Bergé, ο διάσημος σύντροφος και συνεργάτης του Yves Saint Laurent, ο Κώστας Γαβράς, πρόεδρος της Ταινιοθήκης της Γαλλίας, οι ηθοποιοί Élodie Bouchez και Marie-Josée Croze, η Nicole Garcia, ηθοποιός αλλά και εξίσου ταλαντούχα σκηνοθέτρια, οι σκηνοθέτες Olivier Assayas, Samuel Benchetrit, Fabienne Berthaud, Djinn Carrénard, Michaël Cohen, Antony Cordier, Renaud Fély, Olivier Horlait, Emmanuel Laurent και πολλοί άλλοι ακόμα. Τέλος, μια και για πρώτη φορά φέτος τα βραβεία του φεστιβάλ θα συνοδεύονται από χρηματικά έπαθλα, στην επιτροπή που θα απονείμει το Βραβείο της κριτικής Επιτροπής συμμετέχουν εξέχουσες προσωπικότητες από τον χώρο του ελληνικού και του γαλλόφωνου πολιτισμού, με πρόεδρο τον Θόδωρο Αγγελόπουλο.
Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί από τις 31 Μαρτίου έως τις 8 Απριλίου στην Αθήνα και από τις 7 έως τις 12 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη!

Δείτε λεπτομέρειες στην επίσημη ιστοσελίδα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ