Ο Α. Μυράτ νέος διευθυντής στη ΚΟΘ


Με μια ανακοίνωση λιτή και απόλυτα περιεκτική το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε σήμερα τον αντικαταστάτη του Μύρωνα Μιχαηλίδη στη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Ως γνωστόν ο Μ. Μιχαηλίδης μετά την επιτυχή θητεια του στη ΚΟΘ μετακινήθηκε στη θέση του καλ. διευθυντή της Λυρικής Σκηνής, στην Αθήνα. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλου Γερουλάνου διορίζεται ο κ. Αλέξανδρος Μυράτ ως Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης".

Βιογραφικό του Α. Μυράτ

Γεννήθηκε στο Βόλο. Σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας στο Παρίσι με τον Ίγκορ Μάρκεβιτς, τη Νάντια Μπουλανζέ και τον Μαξ Ντώυτς. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση ως μαέστρος το 1970, με την Εθνική Ορχήστρα του Μόντε Κάρλο και με σολίστ τον βιολονίστα Χένρυκ Σέρινκ. Διηύθυνε σε παγκόσμια πρώτη την Ορέστεια του Μιγιώ για την Ορχήστρα της Γαλλικής Ραδιοφωνίας, με την οποία είχε τακτική συνεργασία - κυρίως σε σύγχρονο ρεπερτόριο.
Το 1978 ίδρυσε την Ορχήστρα Νέων της Γαλλικής Κοινότητας στο Βέλγιο και το 1981 την πρώτη Ορχήστρα Νέων της Γαλλίας (Philharmonie National des Jeunes). Έχει διευθύνει πολλά μουσικά σύνολα και ορχήστρες: Enosis, Εθνική Ορχήστρα της Λίλλης, Ensemble Orchestral de Paris, Ensemble Intercontemporain, Ορχήστρα της Ξle de France, Ορχήστρα της Λυόν, του Μονπελλιέ, της Αβινιόν, Ορχήστρα της Βελγικής Ραδιοφωνίας (RTBF), Συμφωνική Ορχήστρα της Λιέγης, Εθνική Ορχήστρα του Βελγίου, Νορβηγική Ορχήστρα Δωματίου, Αγγλική Ορχήστρα Δωματίου, London Mozart Players, Βιρτουόζοι της Μόσχας, Φιλαρμονική των Κάτω Χωρών, Συμφωνική Ορχήστρα του Τρόντχαϊμ, Συμφωνική του Άαλμποργκ κ.ά. Πραγματοποίησε ηχογραφήσεις για το BBC με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ώλστερ, τη Συμφωνική και τη Sinfonietta του Μπόρνμουθ κ.ά. Υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας της Πικαρδίας (Orchestre de Picardie), υπό τη διεύθυνσή του η Ορχήστρα διακρίθηκε ιδιαίτερα στην ερμηνεία έργων Μότσαρτ (1983-1989). Έχει ηχογραφήσει για τις εταιρείες Label bleu (έργα Σοστακόβιτς), Virgin, EMI και Audivis. Το 1984 του απονεμήθηκε το μεγάλο βραβείο της Γαλλικής Ακαδημίας Δισκογραφίας για την ηχογράφηση της Συμφωνίας των επτά αστέρων του Καικλέν, με τη Φιλαρμονική του Μόντε Κάρλο (EMI).

Το 1991 ανέλαβε την Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, την οποία συγκρότησε και γρήγορα ανέδειξε σε σύνολο υψηλού επιπέδου με πολλαπλές δραστηριότητες (συμμετοχή σε παραγωγές όπερας, συνεργασία με διάσημους σολίστ, πρώτες εκτελέσεις έργων, παραγγελίες σε νέους συνθέτες κ.λπ.). Ο Αλέξανδρος Μυράτ έχει ηχογραφήσει με την Καμεράτα για τις εταιρείες EMI Classics, RCA red label, Agora και ECM. Το 2004 τιμήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία με τον τίτλο του Ιππότη των Τεχνών και των Γραμμάτων, για τη συμβολή του στον πολιτισμό. Είναι επίτιμος πρόεδρος της Sinfonietta-Ορχήστρας Δωματίου του Δήμου Χανίων (για την περίοδο 2005-2006) και principal guest της Ορχήστρας της Πάτρας στο πλαίσιο του θεσμού «Πάτρα-Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2006». Από το 2006 είναι μέλος της Λυρικής Ακαδημίας, ενός θεσμού που διοργανώνει εργαστήρια τραγουδιού και διεύθυνσης Ορχήστρας κάθε καλοκαίρι στην πόλη Βαντόμ της Γαλλίας. Ο Αλέξανδρος Μυράτ είναι μόνιμος αρχιμουσικός της Καμεράτα - Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ