R.I.P. John Barry : The man with the Midas touch




Μόλις τελείωσα δύο αναρτήσεις και η πρώτη είδηση που διάβασα στα δίκτυα είναι το φευγιό του σπουδαίου Τζον Μπάρυ. Ένας σπουδαίος κινηματογραφικός συνθέτης, από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της λεγόμενης χρυσής εποχής των σάουντρακ (δεκαετία '60 και '70).


H είδηση του θανάτου του έγινε γνωστη πριν δύο ώρες μέσω του twitter ενός άλλου σπουδαίου συνθέτη του Ντειβιντ Αρνολντ, ο οποίος αργότερα αποχαιρέτησε μέσω twitter τον μέντορα του με αυτό το σάουντρακ και σχολίασε από την ραδιοφωνική συχνότητα του BBC πως "χωρίς την παρουσία του Τζον Μπάρυ ο Τζειμς Μποντ δεν θα ήταν ποτέ τόσο cool".

Retweeted by and 100 others


Ο Τζoν Μπάρυ συνέδεσε το όνομα του με τον κινηματογραφικό πράκτορα Τζειμς Μποντ γράφοντας την μουσική επένδυση σε 11 ταινίες του και διαμορφώντας ένα μοναδικό στυλ, που έκτοτε τον έκανε αναγνωρίσμο και δημοφιλή. Η μουσική του διαδρομή καλύπτει σχεδόν 50 χρόνια, μισό αιώνα, γράφοντας υπέροχες κινηματογραφικές μουσικές και τραγούδια για ταινίες όπως "Ένα Λιοντάρι το Χειμώνα", "Πέρα από την Αφρική", "Χορεύοντας με τους Λύκους", ταινίες που του χάρισαν 5 Όσκαρ.



Ξεκίνησε την μουσική του διαδρομή ως κλασικός πιανίστας για να γοητευτεί αργότερα από την αίσθηση και το ηχόχρωμα της τζαζ, ήχος που πέρασε αργότερα και στις κινηματογραφικές μουσικές του σε αρκετές περιπτώσεις. Δημιούργησε την μπάντα John Barry 7 με την οποία εμφανίστηκε από την συχνότητα του BBC και να λάβει την πρόταση να ηχογράφησε το 1961 το μυθικό βασικό θέμα του Τζειμς Μποντ. Η πλάκα είναι πως αυτό το μουσικό θέμα ταλαιπώρησε αρκετά τον Μπάρυ, μιας που ο παραγωγός της ταινίας Δρ ΝΟ του έλεγε πως πρόκειται για μια άθλια μελωδία που δεν θα αρέσει σε κανέναν και έτσι δεν θα μπει στην ταινία! Φυσικά η ιστορία γράφτηκε διαφορετικά με το Jame Bond Theme να είναι ένα από τα πιο γνωστά στην ιστορία του κινηματογράφου και να γνωρίζει πλήθος διασκευών μέχρι τις μέρες μας.


Τον Νοέμβριο του 2008 κυκλοφόρησε η ολοκληρωμένη βιογραφία του με τίτλο "John barry - The Man with the Midas touch" (δάνειο από τους στίχους του τραγουδιού του Goldfinger) ενώ τον Οκτώβριο του 2010 ο Τζον Μπάρυ είχε παραλάβει το τιμητικό βραβείο των World Soundtrack Awards στη Γάνδη.


Δείτε την φιλμογραφία του Τζoν Μπάρυ στο imdb

και διαβάστε και μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση - συνέντευξη που έδωσε στο Vanity Fair το 2009

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ