Grieks golfje θα πει "ελληνικό κύμα" - Ελληνικές ταινίες και σκηνοθέτες στο Ρότερνταμ!

DogtoothDogtoothWasted Youth











"Υπάρχει
- περισσότερο από την οικονομική κρίση - κάτι περισσότερο χειροπιαστο αυτή την στιγμή στην Ελλάδα : Κάτι που δίνει ώθηση να γυριστούν καλές και ενδιαφέρουσες ταινίες από νέους.

Όπως πέρυσι το Φεστιβάλ του Ρότερνταμ παρουσίασε την εξαιρετική ταινία ΚΥΝΟΔΟΝΤΑΣ με την οποία ο Γιώργος Λάνθιμος κέρδισε το βραβείο "Ένα Κάποιο Βλέμμα" στις Κάννες το 2009. Ενα χρόνο μετά ο Λάνθιμος πρωταγωνιστεί στην ταινία ΑΤΕΝΜΠΕΡΓΚ της συναδέλφου του Αθηνάς Τσαγγάρη, ένα λιγότερο ανορθόδοξο οικογενειακό δράμα. Αυτή η ταινία ήταν από τα αγαπημένα του προέδρου της κριτικής επιτροπής στην Μόστρα του 2010, Κουέντιν Ταραντίνο, ο οποίος τίμησε την ηθοποιό της ταινίας Ariane Labed με το βραβείο γυναικείας ερμηνείας στη Βενετία. Το ΆΤΕΝΜΠΕΡΓΚ φέτος είναι μέρος του προγραμματος του Ρότερνταμ. Το ίδιο και η ταινία Wasted Youth, η ταινία έναρξης του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου (1976) και Jan Vogel (1973), είναι μια ελληνική παραγωγή. O διευθυντής του Φεστιβάλ Ρουτγκέρ Γουλφσον που με τις επιλογές του προσδιορίζει και μια τάση που υπερισχύει δεν μιλάει ακόμα ανοιχτά για τις ελληνικές επιλογές του : "Είναι υπερβολικό νομίζω να ειπωθεί κάτι τέτοιο. Όμως είναι εμφανές πως κάτι χειροπιαστό γίνεται εκει πέρα".

Ο Αργύρης Παπαδμητρόπουλος με την πρώτη του ταινία "Bank Bang" στόχευσε απευθείας στην επιτυχία και στο box office της χώρας του. Η δεύτερη όμως προσπάθεια, το Wasted youth, του έδωσε την ευκαιρία να έρθει στο διαγωνιστικό του Ρότερνταμ, στο οποίο συναγωνίζονται 14 σκηνοθέτες με τις πρώτες ή δεύτερες ταινίες τους. Η ταινία αφηγήται ένα πραγματικό περιστατικό που συνέβη 2 χρόνια νωρίτερα πάλι στην Αθήνα.

Οι δύο κινηματογραφιστές ξεκίνησαν πρόβες και γυρίσματα χωρίς σενάριο, χωρίς κάποια οικονομική χρηματοδότηση με ολιγομελές σχήμα συνεργατών και ντοκιμαντερίστικη διάθεση.

Εν κατακλείδι η ταινία τους είναι από την αρχή μέχρι το τέλος μια τεκμηριωμένη ματιά πάνω στην ψυχολογία των χαρακτήρων που περιγράφει. Ο έφηβος πρωταγωνιστής ζει μια φαινομενική παντοτινή ανεμελιά ενώ ο 40αρης συμπρωταγωνιστής ζει μέσα στο άγχος χωρίς να νιώθει καμιά ικανοποίηση για αυτό που κάνει. Ο τρόπος με τον οποίο αυτοί οι δύο κόσμοι γίνονται ένα, είναι εξαιρετικά δυνατός και μας προσφέρει ένα εξαιρετικό πορτραίτο για το πως είναι δομημένη η ελληνική κοινωνία σήμερα".

Ελεύθερη προσαρμογή πάνω σε ένα κείμενο που δημοσίευσε το cinema.nl για τις ελληνικές συμμετοχές στο φεστιβάλ του Ρότερνταμ. Δείτε πιο κάτω την συνέντευξη του Γ. Λάνθιμου, που δόθηκε πέρυσι με αφορμή την παρουσία του σκηνοθέτη στο ολλανδικό φεστιβάλ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ