ΚΘΒΕ : ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ 2010-11

Με την θητεία του καλ. διευθυντή του ανανεωμένη και με δημιουργική διάθεση για τη νέα σεζόν το ΚΘΒΕ ανακοίνωσε το χειμερινό του πρόγραμμα για την σεζόν 2010-11. Τυπικά αυτή είναι πρώτη θητεία του Σωτ. Χατζάκη, μιας και μέχρι σήμερα δεν υπήρχε θητεία αλλά αναπλήρωση στο κενό του Ν. Τσακίρογλου. Παρ' όλα αυτά το στίγμα της μιας χρονιάς φαίνεται θετικό με μια πρώτη ματιά και μετά το οκ Γερουλάνου στην συνέχιση της παρουσίας Χατζάκη στο Κρατικό οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις, οι προτάσεις, οι δράσεις, οι καινοτομίες και το ρεπερτόριο της χρονιάς (που ήταν ήδη έτοιμα αλλά ήθελαν και την τυπική έγκριση στην θητεία του καλ. διευθυντή) παρουσιάστηκαν σήμερα και θα αρχίσουν να ξετυλίγονται σταδιακά μέσα στο χειμώνα. Τις λεπτομέρειες θα τις δείτε στο δελτίο τύπου του ΚΘΒΕ. Εδώ θα κάνουμε μια επισήμανση στα κύρια σημεία αυτής της παρουσίασης προγράμματος.

Πλούσιο και το φετινό πρόγραμμα με παραστάσεις μέχρι και τον Μαϊο 2011. Όπως επεσήμανε και ο ίδιος ο καλ. διευθυντής του οργανισμού το θέατρο απασχολεί πάνω από 100 ηθοποιούς και φυσικά διαθέτει μια τεράστια υλικοτεχνική και κτηριακή υποδομή. Στα μείον της περσινής χρονιάς που επεσήμανε και ο ίδιος η μουδιασμένη κίνηση εισητηρίων στα περισσότερα από τα περσινά έργα.

Έτσι κοντά στο δυναμικό ηθοποιών του ΚΘΒΕ προστίθενται κάποια γνωστά εμπορικά ονόματα για να προσελκύσουν το απαράιτητο κοινό για τα έργα που θα ανεβάσει το θέατρο (Ματσούκα, Μηχαηλίδης, Μπαξεβάνη, Καζάκος). Μου έκανε βέβαια εντύπωση πως δεν ανακοινώθηκε η συμμετοχή του Λαζόπουλου στα φετινά σχέδια του θεάτρου αλλά αυτό ίσως γίνει αργότερα.

Αναμφησβήτητα το μεγάλο στοίχημα του Σ. Χατζάκη είναι το Κρατικό να μπει μέσα στην πόλη και η πόλη να μπει μέσα στο Κρατικό. Αυτό θα γίνει όχι μόνο με τους κράχτες ηθοποιούς αλλά με δράσεις σε πολλές γωνιές της πόλης (σε καφέ, ΚΑΠΗ, ΚΕΘΕΑ, με το Θέατρο Κατ' Οίκον), με συνεργασία με άλλους θεσμούς και οργανισμούς της Θεσσαλονίκης (κυρίως με τα μεγάλα Μουσεία), με τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα στα σχολεία με την αξιοποίηση του νέου δυναμικού που βγαίνει μέσα από την δραματική σχολή του Κρατικού, με την έμφαση και φέτος στο ελληνικό θεατρικό έργο (ειδική προσοχή φέτος στην Λούλα Αναγνωστάκη) και στους μεγάλους συγγραφείς (Μπρεχτ, Κάφκα, Σαίξπηρ).

Ταυτόχρονα το ΚΘΒΕ συνεχίζει να ανοίγεται στην ευρύτερη περιφέρεια Μακεδονίας - Θράκης ενώ ξαναφέρνει στο φως το στοίχημα της σχέσης του με τα αντίστοιχα κρατικά θέατρα της βαλκανικής χερσονήσου αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης. Στα θετικά επίσης η τοποθέτηση του Κρατικού με όχημα την θεατρική τέχνη σε καίρια ζητήματα της εποχής (όπως η μετανάστευση) αλλά και οι τιμητικές εκδηλώσεις σε σπουδαία ονόματα του θεάτρου που πρσέφεραν σπουδαίο έργο στο Κρατικό και στην Θεσσαλονίκη (Λίνα Λαμπράκη, Νίκος Ναουμίδης, Σοφία Λάππου).

Ενδιαφέρον ακόμα προκαλεί η ομάδα Sine qua non που αναλαμβάνει φέτος ένα ιδιαίτερα πρωτότυπο εγχείρημα για τις ανάγκες του Χοροθεάτρου ενώ αναμένεται νομοθετική ρύθμιση για τα οικονομικά της Όπερας ώστε να ολοκληρωθεί η συγχώνευση με το Κρατικό. Πρόκειται για μια δύσκολη ιστορία όπως επίσης και τα οικονομικά χρέη του ίδιου του ΚΘΒΕ τα οποία ο καλ. διευθυντής του παλεύει όπως είπε ο ίδιος να τα τακτοποιήσει με πολλές και διάφορες πατέντες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ