ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ


ΜΟΥΣΙΚΗ


ΑΛΕΞΑΝΤΡ ΝΤΕΠΛΑ (ΜΠΕΝΤΖΑΜΙΝ ΜΠΑΤΟΝ): Γάλλος με ελληνικές ρίζες και εξαιρετικά ταλαντούχος με μεγάλη προϊστορία στον γαλλικό κινηματογράφο. Πολύ καλός συνεργάτης του Ζακ Οντιάρ την τελευταία δεκαετία δοκίμασε και πέτυχε το άνοιγμα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η μουσική του για το Συριάνα είχε κερδίσει πολύ καλές κριτικές. Προσωπικά λατρεύω την δουλειά του στο Βαμμένο Πέπλο - για το οποίο είχε πάρει και την Χρυσή Σφαίρα. Φαβορί το 2007 για την Βασιλισσα αλλά είχε χάσει από τον Σανταολάγια.Η μουσική του συνδυάζει το ύφος της σοβαρής, λόγιας μουσικής με την απαιτούμενη κινηματογραφική αίσθηση. Τώρα επανερχεται με τις ίδιες υψηλές αξιώσεις και αρκετές πιθανότητες αν δεν σαρώσει ο Ινδός συνθέτης του Σλαμντογκ Μιλιονερ

ΤΖΕΙΜΣ ΝΙΟΥΤΟΝ ΧΑΟΥΑΡΝΤ (ΕΝΑΝΤΙΩΣΗ): Γνωστή η Ακαδημία για την αγάπη της στα υποτονικά και συνοδευτικά σκορ εικόνων. Αντί να προταθεί για την εκπληκτική συνεργασία του με τον Χανς Ζιμερ στον "Σκοτεινό Ιππότη" ο Χάουαρντ βρίσκεται για 8η φορά υποψήφιος για αυτό το χλιαρό σκορ (το ίδιο αδιάφορη είναι και η ταινία, η οποία απορώ πως φέρει την υπογραφή του Εντ Ζουικ σκηνοθετικά). Φυσικά καμία ελπίδα για νίκη και μάλλον θα περιμένει αρκετά ακόμα για να βραβευθεί. (Για την ιστορία τα προηγούμενα 7 σκορ με τα οποία προτάθηκε : 1991- Πριγκιπάς της παλίρροιας, 1994-Φύγας, 1995 Τζουνιορ(τραγούδι), 1997 - Μια θαυμάσια ημέρα(τραγούδι), 1998 - Ο γάμος του καλύτερου μου φίλου, 2005 - Το χωριό, 2008 - Μαικλ Κέιτον)

ΝΤΑΝΙ ΕΛΦΜΑΝ (ΜΙΛΚ) : Τα είπαμε πρόσφατα για τον Ελφμαν. Ταλεντάρα, σπουδαίος συνεργάτης του Τιμ Μπάρτον με ιστορία 25 χρόνων στον χώρο της κινηματογραφικής μουσικής. Είναι η δεύτερη φορά που προτείνεται για ταινία του Βαν Σαντ και συνολικά η τέταρτη. Και εδώ αρκετά μελωδικό αλλά καθαρά κινηματογραφικό χωρίς περαιτέρω λειτουργία το σκορ (Οι άλλες 3 υποψηφιότητες: 1997 - Ανδρες με τα μαύρα και Ξεχωριστός Γουιλ Χάντινγκ και 2003 Big Fish)

Α.Ρ. ΡΑΧΜΑΝ (ΣΛΑΜΝΤΟΓΚ) : Ο Μότσαρτ της Βομβάης και του Μαντράς. Έτσι ονομάζει τον εαυτό του ο Ινδός συνθέτης που κατάφερε με την πρώτη του φορά να κερδίσει τρεις υποψηφιότητες (μια για το σκορ και δύο για τραγούδι). Ίσως το σκορ του για την ταινία του Ντάνι Μποιλ να είναι αρκετά φρέσκο και ταξιδιάρικο (ευδιάκριτη η αγάπη του για την ινδική μουσική παράδοση, την οποία συνδυάζει με την μοντέρνα ποπ κουλτούρα). Στην Ινδία λατρεύεται σαν θεός για τα πάμπολα σάουντρακ στο Μπολυγουντ και τα σουξε του (Οι χρυσοί και οι πλατινένιοι δίσκοι πάνε και έρχονται με πλήθος επιτυχιών και μάλιστα σε μια από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου). Να θυμίσω ότι έχει συνεργαστεί με τον Γκρεγκ Αρμστρονγκ για το σάουντρακ του σικουελ της Ελισαβετ (του Ινδού Σεκάρ Καπούρ), με τον Μαικλ Ντάνα για το σάουντρακ της Ινδοκαναδέζικης ταινίας Water (υποψήφια για ξεν. όσκαρ το 2006) ενώ μουσικά θέματα και τραγούδια του έχουν μπει σε δισκογραφικές συλλογές με world και chill out διάθεση όπως αυτές του Καφε ντελ μαρ. Έχει κερδίσει και την Χρυσή Σφαίρα και είναι το μεγάλο φαβορί της κατηγορίας.

ΤΟΜΑΣ ΝΙΟΥΜΑΝ (WALL-E): Αδικημένος ο Τόμας αν και είναι γνωστή η ιστορία του αλλά και η διαδρομή του. Φέτος έφτασε τις δέκα υποψηφιότητες και αισίως έχει άλλες πέντε μέχρι να φτάσει την χασούρα του Άλεξ Νορθ (14 χαμένες υποψηφιότητες). Ο ξαδερφός του Ράντι Νιούμαν είχε κερδίσει οριακά το 2003 με την 15η φορά! Ελπίζω πως αυτό δεν θα ισχύσει και για τον Τόμας, του οποίου η ατμοσφαιρική μουσική μας έχει δώσει υπέροχα σκορ. Δεν ξέρω πόσο ισχύει αλλά εγώ θέλω να πιστεύω πως φέτος θα κερδίσει είτε εδώ είτε στο τραγούδι. Μια σχετική κουβέντα πάντως για το αν ήρθε ή όχι η στιγμή της δικαίωσης στα αμερικανικά site γίνεται (Προηγούμενες υποψηφιότητες : 1994 - Ρίτα Χεηγουωρθ και Μικρές κυρίες, 1995 - Ταραγμένοι ήρωες, 2000 - Αμερικαν Μπιουτι, 2003 - Δρόμος προς την απώλεια, 2004 - Ψάχνοντας το Νέμο, 2005 - Λέμονι Σνικετ, 2007 - Ο καλός Γερμανός)

ΣΟΥΜΑ

1. Α.Ρ. ΡΑΧΜΑΝ
2. ΑΛΕΞΑΝΤΡ ΝΤΕΠΛΑ
3. ΤΟΜΑΣ ΝΙΟΥΜΑΝ
4. ΝΤΑΝΥ ΕΛΦΜΑΝ
5. ΤΖ. ΝΙΟΥΤΟΝ ΧΑΟΥΑΡΝΤ

ΤΡΑΓΟΥΔΙ

DOWN TO EARTH (WALL-E) Συνθέτης: Τόμας Νιούμαν και Πίτερ Γκάμπριελ, Στιχουργός: Πίτερ Γκάμπριελ : Ξεχώρισε αμέσως και αγαπήθηκε. Μια ωραία συνεργασία η οποία τον περασμένο Οκτώβρη τιμήθηκε με World Soundtrack Award. Τα τραγούδια των καρτούν πάντα βρίσκονται στα Όσκαρ και αρκετές φορές κερδίζουν και το βραβείο. Βέβαια το τελευταίο που κέρδισε ήταν το 2001 το If i didn't have you του Ράντι Νιουμαν για την ταινία Τερατα α.ε. Είναι η ιδανική ευκαιρία για την Ακαδημία να τιμήσει δύο σπουδαίους ανθρώπους της μουσικής αν και το βράδυ της Κυριακής ο ρυθμός του Μπολυγουντ μάλλον θα χορευτεί πάρα πολύ

JAI - HO Συνθέτης: Α.Ρ. ΡΑΧΜΑΝ, Στιχουργός: ΓΚΟΥΛΖΑΡ και
O SAYA Συνθέτης: Α.Ρ. ΡΑΧΜΑΝ Στιχουργός: MAYA (ΣΛΑΜΝΤΟΓΚ) :

Όπως καταλαβαίνετε το Σλαμντογκ έχει σίγουρα μια χαμένη υποψηφιότητα. Κι αυτό γιατί η άλλη μπορεί να κερδίσει! Συχνό το φαινόμενο τα τελευταία χρόνια η Ακαδημία να βαριέται να προσέξει αληθινά υπέροχα τραγούδια και να φορτώνει σε μια ταινία καμένες υποψηφιότητες με 2 και 3 τραγούδια. Έτσι ας πούμε έκαψε το 2004 "Τα παιδιά της Χορωδίας", το Dreamgirls πρόπερσι και την Μαγεμένη πέρυσι. Κι αυτό γιατί οι ψήφοι διαμοιράζονται σε 3 τραγούδια της ίδια ταινίας αδυνατίζοντας τις πιθανότητες νίκης. Αποτέλεσμα? Κερδίζει το αουτσάιντερ που φυσικά έχει ένα τραγούδι και καλό και μαζεύει όλα τα απαιτούμενα κουκιά.

Αυτή η λογική σκέψη ανάγκασε την παραγωγό εταιρία Fox Searchlight να ζητήσει από τα μέλη της Ακαδημίας να αγνοήσουν το ένα από τα δύο τραγούδια και να υποστηρίξει στην καμπάνια της το Jai - Ho στέλνοντας μάλιστα ειδικά promo-cd με τα οποία ενημερώνει για την υποψηφιότητα του σαουντρακ και των τραγουδιών χωρίς να υπάρχει μέσα το O Saya!Κρίμα βέβαια γιατί πρόκειται για μια ωραία συνεργασία του Ραχμαν με την ποπ τραγουδίστρια Μάγια (η οποία συμμετέχει στο σάουντρακ με άλλο ένα καταπληκτικό τραγούδι, το Paper planes , το οποίο είχε προταθεί για Γκράμι.

Πάντως το Jai-Ho (που στην διάλεκτο χίντι σημαίνει "Με τη νίκη") κερδίζει τις εντυπώσεις αφού πρόκειται για ένα καθαρά μπολυγουντ τραγούδι με χορευτικό ρυθμό που κλείνει με εξαιρετικό τρόπο το μελοδραματικό happy end παραμύθι του Μποιλ.

Σε περίπτωση που κερδίσει εδώ ο Ραχμαν θα είναι η πρώτη φορά που κερδίζει τραγούδι με ινδικό στίχο, η δεύτερη με ισπανικό στίχο (έχει ένα κουπλέ στα ισπανικά το Jai Ho) και η τρίτη με ξενόγλωσσο (Οι άλλες δύο ήταν το 1960 "Τα παιδιά του Πειραιά" - Ποτέ την Κυριακή, Μουσική και (ελληνικοί) στίχοι: Μάνος Χατζιδάκις και 2004 "Al otro lado del rio" - Ημερολόγια Μοτοσυκλέτας, Μουσική και (ισπανικοί) στίχοι: Χορχε Ντρέξλερ)

ΣΟΥΜΑ

1. JAI-HO
2. DOWN TO EARTH
3. O SAYA

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ