ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ ΛΙΣΤΕΣ


Υπάρχουν πολλές λίστες για τα καλύτερα της δεκαετίας που αφήνουμε πίσω. Προσπαθώ να βρω βέβαια και μια λίστα για τα χειρότερα της χρονιάς όποτε αν έχετε κάτι υπόψη δώστε το link για να το απολαύσουμε! Για την ώρα σας δίνω τρεις πολύ ενδιαφέρουσες λίστες που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Ο φίλος, συνάδελφος και blogger Πάνος Χρυσοστόμου στο προσωπικό του ιστολόγιο καταθέτει την προσωπική του λίστα με τα καλύτερα της χρόνιας. Παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί υπολογίζει ωραίες ταινίες που πράγματι έδωσαν μια νέα ώθηση σε ιστορίες παλιές όπως το Ζωντανοί στο Κύτταρο του Αντώνη Μποσκοϊτη (που ανανέωσε το είδος του μουσικού ντοκιμαντέρ αλλά και της έρευνας στο είδος της ταινίας τεκμηρίωσης) ενώ και η λίστα του στα σάουντρακ έχει ωραίες επιλογές που δεν τις σκέφτεσαι με την πρώτη και σηκώνουν κουβέντα, όπως το Νο2 στο οποίο τοποθετει την Άπιστη του Γιαν Κασμάρεκ (θεωρώ π.χ. το οσκαρικό Ψάχνοντας τη Χώρα του Ποτέ πιο δυνατή επιλογή από το έργου του συγκεκριμένου συνθέτη).

Ο Χρήστος Μήτσης πάλι στο ιστορικό Αθηνόραμα ανακηρρύσει το Dogville του Τριερς ως την ταινία της δεκαετίας (και οφείλω να συμφωνήσω πως ο Τριερς μέσα στα 00ς έκανε θαύματα και άλλαξε πολλά στον τρόπο που βλεπουμε σινεμά έστω κι αν πλησιάζει τα όρια του πλέον)

Τέλος στην άμεση δημοκρατία του imdb οι ταινίες της δεκαετίας που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον γιατί δείχνουν πως το κοινό κρίνει τελείως διαφορετικά πράγματα με αν μη τι άλλο ανατρεπτικό τρόπο και τοποθετεί τα πράγματα στις σωστές διαστάσεις τους. Λείπουν βέβαια κάποια πράγματα αλλά όπως έχω ξαναπεί ποτέ μια λίστα best of δεν μπορεί να είναι πλήρης 100%

Τέλος να συμπληρώσω πως το elafini θα αναρτήσει την τελική λίστα με τα καλύτερα σάουντρακς όπως τα διαμόρφωσαν πάνω από 30 ιστολόγοι τις επόμενες ημέρες ενώ

Τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσω και εγώ σε αυτό τον χώρο αλλά ραδιοφωνικά στον 9.58 τα καλύτερα (αγαπημένα) σάουντρακ της δεκαετίας σε μια νέα λίστα αναθεωρημένη που θα περιλαμβάνει και διασκεύες και συλλογές ost, που υποχρεωτικά κόπηκαν στην λίστα που παρουσίασα πριν 20 ημέρες.

Σχόλια

Ο χρήστης Νίκος Κιτωνάκης είπε…
Ευτυχώς που έβαλα κι εγώ το Dogville στη λίστα με τα καλύτερά μου της δεκαετίας (έστω και στη θέση έντεκα), γιατί με τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών ως καλύτερη ταινία, δεν έχω μούτρα να κυκλοφορήσω σε σινεφίλ φεστιβάλ.

Λίγη πχιότητα είχα, την έχω χάσει.
Ο χρήστης igkros είπε…
@ Πιγκουινος

Με πικραίνει περισσότερο το γεγονός που δεν υπολογίζεις ως γνήσιο πτηνό των πάγων σαν ταινία δεκαετίας το Happy Feet ενώ έχεις στην λίστα σου όλα τα καλούδια της Pixar!

:-P

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ