ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ - Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Πολλά ενδιαφέροντα ακούστηκαν στην συνέντευξη τύπου της Ομίχλης στον Ζάννα σήμερα το μεσημέρι. Θα υπάρξει ανάρτηση της συνέντευξης με βίντεο που θα περιλαμβάνει τα όσα ειπώθηκαν. Για την ώρα ας δούμε την απάντηση των κινηματογραφιστών στο ΥΠ.ΠΟ.Τ. για την αποχή τους στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που αναρτήθηκε σήμερα και στο site τους.
Τα υπόλοιπα θα τα πούμε την ώρα της εκπομπής σε πολύ λίγο από τώρα.
Στο μεταξύ υπάρχει και ανακοίνωση της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών (Θεσσαλονίκης) για την κίνηση του Φεστιβάλ να παραχωρήσει την κεντρική αίθουσα του Ολύμπιον στην Ομίχλη:
Με αφορμή την απόφαση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης να παραχωρήσει την αίθουσα του Ολύμπιον στους Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη , εκφράζουμε την απορία μας πως ένας θεσμικός φορέας όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης υποκύπτει στους Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη και προβάλει μέσα από τους χώρους του αυτούς, που αμφισβήτησαν και υπονόμευσαν την λειτουργία τού Φεστιβάλ με την αποχή τους από αυτό και μάλιστα στην επέτειο των 50 χρόνων του.
Ο προβληματισμός μας ενισχύεται ιδιαίτερα από την δήλωση της ομάδας αυτής ότι θα απέχουν και από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο, πάλι με το άλλοθι της εκκρεμότητας του Κινηματογραφικού Νόμου, την στιγμή που το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε πως βρίσκεται στην τελική επεξεργασία του νομοσχεδίου και θα τεθεί προς διαβούλευση τον Φεβρουάριο. Προς τι λοιπόν η νέα αποχή ?

Πώς γίνετε ταινίες που έχουν χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω του Κέντρου Κινηματογράφου και της ΕΡΤ με σκοπό να παρουσιαστούν στο Ελληνικό κοινό να απέχουν από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου ?

Η ίδια ομάδα μάλιστα δημιουργεί μια Ακαδημία που θα απονέμει Κινηματογραφικά Βραβεία κλειστή και ελεγχόμενη από λίγους αποκλείοντας και απαξιώνοντας επώνυμους και βραβευμένους δημιουργούς από την συμμετοχή στην κρίση των βραβείων. Η Ακαδημία αυτή θα απονέμει βραβεία στην Αθήνα κόντρα στον θεσμό των Κρατικών Βραβείων ποιότητας που γίνονται εδώ και χρόνια στην Θεσσαλονίκη.

Γι αυτό λοιπόν η απόφαση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και του Δ.Σ να παραχωρήσουν τους χώρους του φεστιβάλ σε αυτούς που το υπονομεύουν μας βρίσκει αντίθετους την στιγμή μάλιστα που η πλήρης παρουσία του στην Θεσσαλονίκη αμφισβητείται.
Η δημιουργία ενός νέου νόμου για τον Κινηματογράφο είναι αίτημα όλων μας και για το λόγω αυτό όλοι οι Κινηματογραφικοί φορείς υπέβαλαν την ολοκληρωμένη πρόταση τους πάνω στον εκσυγχρονισμό του νόμου της αείμνηστης Μελίνας για τον Νέο Κινηματογραφικό Νομό στο Υπουργείο Πολιτισμού. Οι Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη μέχρι σήμερα δεν έχουν έτοιμη καμία πρόταση δική τους για τον Νόμο.

Εμείς οι Κινηματογραφιστές της Βόρειας Ελλάδας καλούμε τους δημιουργούς και το κοινό της Θεσσαλονίκης να στηρίξουν το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με την συμμετοχή τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ