ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΑΠΟΧΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Απ' ότι φαίνεται ο μήνας του μέλιτος που είχαν οι κινηματογραφιστές στην ομίχλη τελειώνει εδώ. Μετά την απόλυτα υπερφίαλη και χωρίς λογική κίνηση τους να απέχουν και από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ τον Μάρτιο του 2010 επιτέλους κάποιος αντέδρασε. Αυτός ο κάποιος δεν είναι οι τοπικοί φορείς της Θεσσαλονίκης. Είναι όμως το Υπουργείο Πολιτισμού το οποίο δείχνει αντανακλαστικά και αντιδρά.
Με επίσημη ανακοίνωση του το ΥΠ.ΠΟ. χαρακτηρίζει αδιακαιολόγητη την απόφαση των κινηματογραφιστών ενώ δηλώνει πως μέσα στο επόμενο διάστημα θα βγει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο που έχει καταρτίσει μετά από ενημέρωση και μελέτη που έγινε. Η ανακοίνωση αναλυτικά γράφει τα εξής:
Mε έκπληξη το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού πληροφορήθηκε την απόφαση 17 δημιουργών ντοκιμαντέρ να μην συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, τον ερχόμενο Μάρτιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση –όπως ισχυρίζονται –ψήφισης του νόμου για τον κινηματογράφο.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θεωρεί αδικαιολόγητη αυτή την απόφαση, με δεδομένο ότι βρίσκεται στην τελική επεξεργασία του νομοσχεδίου για τον κινηματογράφο, το οποίο και θα τεθεί προς διαβούλευση τον Φεβρουάριο.
Με την δήλωση του αυτή το ΥΠ.ΠΟ. ορίζει για πρώτη φορά επίσημα την χρονική ατζέντα του για το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο και την λήξη της κίνησης της Ομίχλης. Επίσημη αντίδραση από την πλευρά των κινηματογραφιστών δεν υπήρξε μέχρι στιγμής.
ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΜΙΧΛΗΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Οι 13 ντοκιμαντερίστες που αποφάσισαν να απέχουν από την φετινή διοργάνωση έχουν αναρτήσει στη σελίδα της Ομίχλης την απόφαση με τα αίτηματα τους και την αιτία της διαμαρτυρίας - αποχής τους. Πάντως οι 13 δεν αποτελούν το μοναδικό ελληνικό υλικό του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Υπάρχουν ταινίες Ελλήνων κινηματογραφιστών, που ευτυχώς θα έρθουν στην Θεσσαλονίκη και μάλιστα το υλικό τους παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Όσο για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ όπως και η κεντρική δίοικηση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου οφείλουν τώρα να δώσουν μια καθαρή απάντηση για τις προτάσεις τους, να υπενθυμήσουν πόσο καίρια είναι η θέση του Φεστιβάλ και φυσικά να αναθεωρήσουν την παθητική τακτική τους.
ΑΠΟΧΗ?
Και επειδή μιλάμε για αντιδράσεις διάβασα με πολύ ενδιαφέρον την ανάρτηση της Kulturosupa που αντιδρά στην κίνηση του Φεστιβάλ να παραχωρήσει την αίθουσα του Ολύμπιον δωρεάν στην Ομίχλη, την ίδια στιγμή που οι κινηματογραφιστές δεν τιμήσαν τα 50χρονα με την παρουσία τους. Κι όχι μόνο αυτό αλλά πάει ένα βήμα παραπάνω και προτείνει ως απάντηση του κοινού της Θεσσαλονίκης την αποχή από τις προβολές της Ομίχλης.
Θα ήθελα απλώς να πω ότι η kulturosupa δεν έχει καθόλου άδικο να αντιδρά κατά αυτόν τον τρόπο. Όλοι όσοι αγαπάμε το Φεστιβάλ και ζούμε σε αυτή την πόλη πονεσαμε πολύ τον περασμένο Νοέμβρη με αυτά που είδαμε. Ίσως θα άξιζε περισσότερο να είμαστε παρόντες στην εβδομάδα της Ομίχλης για δηλώσουμε την αντίθεση μας και την ενόχληση μας με τον πιο έντονο τρόπο για αυτό που συνέβη. Ίσως θα άξιζε να τους θυμίσουμε πως η Θεσσαλονίκη αγαπάει τις ταινίες και τους Έλληνες κινηματογραφιστές εδώ και 50 χρόνια που γίνεται αυτή η γιορτή στο Ολύμπιον και στην Ε.Μ.Σ. Ίσως θα έπρεπε να διευκρίνησουμε σε όσους παρασκηνιακά στους διαδρόμους ή επίσημα ζητάνε αναπροσαρμογή του θεσμού του Φεστιβάλ και των οικονομικών του πως έχουμε και εμείς ως Θεσσαλονίκεις λόγο για όσα γίνονται. Και φυσικά να τους υπενθυμίσουμε πως αφού ζητάνε μια Εθνική Σχολή Κινηματογράφου μπορούν να την βρουν στήριζοντας το έργο, τους καθηγητές και τους φοιτητές της Σχολής Κινηματογράφου του Α.Π.Θ. (για το οποίο ακόμα δεν έχει ακουστεί σχεδόν τίποτα από την Ομίχλη).
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Δ. ΑΘΑΝΙΤΗ ΣΤΗΝ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"
Στο μεταξύ η Ομίχλη δηλώνει παρουσία και στα άλλα μέσα της πόλης. Το θέτω έτσι γιατί στην ραδιοφωνική εκπομπή αλλά και στο μπλογκ έχουν φιλοξενηθεί αρκετές φορές οι απόψεις των κινηματογραφιστών. Και φυσικά την Πέμπτη αν δεν αλλάξει κάτι θα έρθουν στο στούντιο του 9.58 για μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση.
Σχόλια