50 ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ - ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ


Η Ροζίτα Σώκου μας πήγε αρκετά πίσω. Σχεδόν 50 χρόνια αφού μαζί μας θυμήθηκε πως ήταν η πρώτη Εβδομάδα ελληνικού κινηματογράφου, πως η Ηλέκτρα του Κακογιάννη κέρδισε τον Ουρανό του Κανελλόπουλου, πόσο εύαισθητη ψυχή υπήρξε ο Τάκης Κανελλόπουλοςκαι πόσο σπουδαία ήταν η ιστορία που έγραψε στο Φεστιβάλ (όταν οι κριτικοί γράφουν για την πρώτη του ταινία Μακεδονικός Γάμος το 1960 "Εγενήθη ημίν σκηνοθέτης" τα λόγια μάλλον περιτεύουν) και τι συνέβη σε αυτό που ονομάστηκε το σκάνδαλο του 1966 όταν μια επιτροπή dream team (με Χατζιδάκι, Τσαρούχη, Λαμπέτη, Μπακογιαννόπουλο, Βαφόπουλο κ.α.) ανέδειξε ως καλύτερη την πιο χλιαρή ταινία της διοργάνωσης ενώ την ίδια στιγμή το κοινό χειροκρότησε θερμά Κανελλόπουλο, Μανθούλη και Γλυκοφρύδη για τις δημιουργίες τους. Φυσικά το αποτέλεσμα της επιτροπής απασχόλησε εφημερίδας Αθηνών και Θεσσαλονίκης αφού οι αποκαλυπτικές λεπτομέρειες του αποτελέσματος και οι κατηγορίες έδιναν και έπαιρναν.

Την σκυτάλη σήμερα παίρνει ένας άνθρωπος που έζησε πολύ καλά το φεστιβάλ επίσης. Ο Λευτέρης Κογκαλίδης συντάκτης τότε του Ελληνικού Βορρά, σε μια εποχή που οι εφημερίδες της Θεσσαλονίκης είχαν όντως φωνή και η άποψη τους βαρύτητα, ήταν νεαρό πουλί (όπως λέγονται δημοσιογραφικά οι νέοι συνάδελφοι) όταν περπάτησε από το Μεντιτερανέ Παλάς μέχρι το Ολύμπιον παρέα με δύο αγαπημένους ηθοποιούς της εποχής για να δει την πρεμιέρα της ταινίας τους. Οι δύο ηθοποιοί ήταν ο επίσης νεαρός και γόης του ελληνικού σινεμα, γνωστός και ως ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη (τίτλος ταινίας είναι για να μην παρασύρεστε) Άλκης Γιαννακάς και η γοητευτική - δεσποινίς ετών 39 - Ίλυα Λυβικού. Και η ταινία τους ήταν ο Ντελικανής του Μαν. Σκουλούδη, από τα γεγονότα του 1963 στο Φεστιβάλ.

Λάτρης του Φεστιβάλ κινηματογράφου και του θρυλικού πλέον Φεστιβάλ ελληνικού τραγουδιού (ευτυχείτε!) ο Λ. Κογκαλίδης παρακολουθούσε επί χρόνια τις ταινίες ενώ πήρε σύνεντευξη από μυθικά πρόσωπα όχι μόνο του εγχώριου κινηματογραφικού σταρ σύστεμ αλλά και του διεθνούς. Η φώτο από εφημερίδα εποχής νομίζω πιστοποιεί το αληθές των λόγων μου. Παίρνοντας λοιπόν το νήμα από εκεί που το άφησε η Ρ. Σώκου ο Λ. Κογκαλίδης θα μας βάλει στα άδυτα του Μεντιτερανέ Παλάς και της Ε.Μ.Σ. μέχρι την στιγμή που ένα τανκ, ένα πουλί και ένας στρατιώτης καθίσαν στο σβέρκο μιας χώρας...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ