WALK ON (ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΕΣΑΙ)




Η Αουνγκ Σαν Σου Κι είναι η αρχηγός της αντιπολίτευσης στην Βιρμανία. Είμαι σίγουρος πως σε αυτό το σημείο θα πείτε "ε, και?" Το 1991 η γυναίκα αυτή πήρε το Νόμπελ Ειρήνης, μια πολύ τιμητική διάκριση για Βιρμανό πολίτη. Η διάκριση της βέβαια είχε ένα βαθύτερο σκοπό: την αποδοκιμασία της Δύσης στο δικτατορικό καθεστώς που εδώ και τέσσερις δεκαετίες καταδυναστεύει και σκοτώνει κάθε ελευθερία στην Βιρμανία.

Το 1990 η Σου Κι κέρδισε με το κόμμα της στις ελεύθερες εκλογές που έκανε το χουντικό καθεστώς, το οποίο ήθελε να δείξει πόσο καλό είναι αλλά μάλλον δεν είχε διάθεση να αφήσει την εξουσία και έτσι έθεσε σε κατ' οίκον περιορισμό τη νικήτρια των εκλογών και συνέχισε να κυβερνά. Η Σου Κι στο μεταξύ για τον (μη βίαιο) αγώνα της κατά των στρατιωτικών κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης και το βραβείο Ζαχάρωφ, τα οποία φυσικά δεν μπόρεσε ποτέ να παραλάβει λόγω αυτού του περιορισμού στην οικία της. Τον τελευταίο καιρό η κατάσταση της υγείας της έφτασε σε οριακό σημείο προκαλώντας έναν νέο κύκλο συζητήσεων στη Δύση για το γίνεται στην Βιρμανία αλλά και σχετικά με την απελευθέρωση της πολιτικής κρατούμενης Αουνγκ Σαν Σου Κι.

Αυτή την κουβέντα θέλουν να κρατήσουν σταθερά ανοιχτή οι U2 και έτσι ζητούν από τους φαν που θα δώσουν το παρόν στις συναυλίες της νέας τους περιοδείας (360 tour) κάτι πολύ πρωτότυπο. Όταν η μπάντα θα ερμηνεύει το τραγούδι Walk On θα φοράνε όλοι μια μάσκα που απεικονίζει την Αουνγκ Σαν Σου Κι! Ο δυνατός συμβολισμός και η εικόνα που θα περάσει μέσω των media σε όλον τον κόσμο ίσως αποτελούν το πιο ηχηρο μήνυμα. Οδηγίες δίνουν στο site της τουρ

Το Walk On γράφτηκε το 2000 και περιλαμβάνεται στο αλμπούμ των U2 "All that you can't leave behind" με σκοπό να κάνει γνωστό τον αγώνα αυτής της γυναίκας σε όλον τον κόσμο. Οι U2 κέρδισαν μάλιστα Γκράμι για αυτή την σύνθεση αλλά το θέμα δεν είναι τα λεφτά και η δόξα. Είναι ο σκοπός τον οποίο θέλουν να στηρίξουν με αυτό το τραγούδι. Ένας από τους στίχους του τραγουδιού έδωσε μάλιστα συμβολικά τον τίτλο και στο άλμπουμ

The only baggage you can bring
is all that you can't leave behind


Το 2001 μετά τα δραματικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου οι U2 έπαιξαν και αφιέρωσαν το τραγούδι στους φίλους τους σε όλη την Αμερική αλλά και στις οικογένειες όσων χάθηκαν στις επιθέσεις των Δίδυμων Πύργων.

Για την Βιρμανία δείτε επίσης την σελίδα της Εμπόλεμης Ζώνης, που θα σας λύσει πολλές απορίες

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ